modena_people

Dacă te afli în Emilia Romagna pentru un weekend, Modena este alegerea perfectă pentru a-ți petrece după-amiaza de sâmbătă. Situată la doar 30 de minute de agitația din Bologna, Modena reprezintă un mix de restaurante bune și excelente, monumente din patrimoniul UNESCO și muzee spectaculoase. Nu în ultimul rând, Modena este locul de naștere al mai multor personalități din cultura italiană, de la Enzo Ferrari la Luciano Pavarotti și Massimo Bottura. Iată care sunt locurile pentru care ne-am întoarce în Modena.

Osteria Francescana

Conform The World’s 50 Best Restaurant Awards, Osteria Francescana este cel mai bun restaurant din lume în 2016. După ce a fost în top 5 în fiecare an, din 2010 încoace. Restaurantul a fost fondat de Massimo Bottura în martie 1995 și are în prezent trei stele Michelin. Rezervările se fac cu câteva luni bune înainte, iar dacă nu prinzi loc, eşti pus pe un waiting list şi vei fi contactat dacă se eliberează ceva la data aleasă. Prețul unui meniu de degustare la Osteria Francescana ajunge la 220 de euro, fără pairing de vinuri. Nu am ajuns încă la una dintre cele 12 mese din Osteria Francescana, dar este în plan pentru anii viitori.

M-S 12:30-13:30, 20:00-21:30, D-L închis

osteria_francescana_calatoriisifarfurii

Franceschetta 58

Dacă ești în Modena și vrei să te bucuri de creațiile lui Massimo Bottura fără să ajungi la Osteria Francescana, o poți face la Franceschetta 58, bottega pe care a deschis-o în 2011. Recomandăm să faci o rezervare, pentru că locația este foarte populară în rândul modenezilor și al curioșilor care nu au prins o masă la Osteria. În meniul a la carte, prețurile sunt de 9 euro pentru startere, 16 euro pentru felurile principale și 9 euro pentru deserturi. Nouă ne-au plăcut în mod special codul cu piure de năut, sos de porcini și alune de pădureburgerii Emilia cu salsa verde și purcelușul de lapte. Nu ne-au impresionat deserturile.

L-S 12:30-15:00, 20:00-00:00, D închis

franceschetta58

franceschetta58_suckling_pig

franceschetta_58_modena

Muzeul Enzo Ferrari

Pe lângă renumele culinar, Modena este celebră pentru că l-a dat lumii pe Enzo Ferrari, care avea să fondeze imperiul auto cu același nume. Nu suntem noi fani ai automobilelor, dar am fost mai mult decât impresionați de Muzeul Enzo Ferrari din Modena. Se află în afara centrului istoric și îți va atrage atenția cu design-ul unic, de un galben intens. Aici vei găsi numeroase Ferrari-uri, făcute celebre în filme (de la Mondial T-ul condus de Al Pacino în ”Parfum de femeie” la 575M Maranello condus de Will Smith în ”Băieți răi 2”) sau pe circuite de curse. Nu rata nici fostul atelier care aparținea tatălui lui Enzo Ferrari, care adăpostește o selecție de motoare și mai multe modele de mașini.

L-D 9:30 – 18:00

muzeul_enzo_ferrari

muzeul_ferrari_modena

muzeul_casa_enzo_ferrari

ferrari

Domul din Modena

Multe dintre orașele italiene în care am fost se mândresc cu o catedrală-simbol. În Modena, domul este elementul central al orașului, cel în jurul căruia se dispun toate străduțele din centrul istoric și cel care atrage turiști și localnici deopotrivă, în fiecare zi. Domul din Modena, așa cum îl vedem azi, decorat în alb și roz, are o istorie de 900 de ani și a fost ridicat peste mormântul Sfântului Geminiano, protectorul orașului. Este impunător la exterior și sobru înăuntru. Atât el, cât și turnul Ghirlandina, înalt de 86 de metri, care-i este alipit, sunt incluse în Patrimoniul Mondial UNESCO.

L 7:00-12:30, 15:30-19:00, M-D 7:00-19:00

dom_modena

Mercato Albinelli

Mercato Albinelli este locul de început al tuturor poveștilor culinare din Modena de după 1930. Piața dispune de o varietate impresionantă de produse tradiționale, de la tortellini, parmezan, oțet balsamic, zambone (picior de porc umplut cu carne tocată), castane, șuncă de Modena sau trufe la lichior Sassolino, Nocino (lichior de alune de pădure) sau vin Lambrusco. Pentru a prinde agitația și zumzetul de dimineață, îți recomandăm să ajungi în Albinelli până în ora 12:00. După ce ai reținut bine toate mirosurile și ai admirat fiecare stand, oprește-te la Bar Schiavoni, chiar la ieșirea din piață, pentru un panini și un pahar de vin.

L-V 06:30-14:30, S 06:30-14:30, 16:30-19:30, D închis

mercato_albinelli_modena

zucchini_mercato_albinelli

mercato_albinelli

Trattoria Aldina

Cel mai bun restaurant pe care l-am încercat în scurta noastră vizită în Modena și una dintre cele mai autentice experiențe culinare trăite de noi în Italia. Trattoria Aldina se află la etajul întâi al unui palazzo și este acel loc în care clienții fideli din Mercato Albinelli se opresc să ia prânzul, după ce și-au făcut cumpărăturile. Nu există un meniu scris, mănânci doar ce se gătește în ziua respectivă, iar ca să prinzi o masă liberă, asigură-te că ajungi la timp (a se citi între 12:00-12:15). Din ce am încercat, ne-au plăcut cel mai mult tortellini in brodo și tagliatellele bolognese, două feluri emblematice pentru Emilia Romagna. Revenim cu mai multe detalii într-un articol dedicat. :-)

L-J 12:00-14:30, V-S 12:00-14:30, 20:00-22:30, D închis

trattoria_aldina

tortellini_in_brodo

arrosticini

trattoria_aldina_modena

În concluzie 

Se spune că dacă Italia ar fi o masă, Modena ar reprezenta felul principal. Nimic mai adevărat. Micului orășel din inima Emiliei Romagna trebuie să îi mulțumim pentru oțetul balsamic de cea mai înaltă calitate, pentru Lambrusco, pentru tortellini. Prin urmare, dacă ești în Modena, chiar și pentru câteva ore, sigur vei mânca bine. Și vei avea timp și pentru câteva atracții turistice. Unde mai pui că Bologna, Reggio Emilia și Parma sunt la doar câteva zeci de minute de mers cu trenul.

modena

modena_streets