osteria_francescana_calatoriisifarfurii

Osteria Francescana, restaurantul cu trei stele Michelin din Modena (Italia), fondat şi condus de Massimo Bottura, este în mod oficial cel mai bun restaurant din lume, după ce a urcat pe prima poziţie în topul The World’s 50 Best Restaurants 2016. Clasamentul a fost anunţat luni, 13 iunie, la New York.

În acest an, am vizitat Modena (este la 30 de minute de mers cu trenul din Bologna) şi am ajuns în faţa restaurantului Osteria Francescana. Nu am mâncat încă acolo, dar este în plan. Rezervările se fac cu câteva luni bune înainte (probabil va fi şi mai greu acum), iar dacă nu prinzi loc, eşti pus pe un waiting list şi vei fi contactat dacă se eliberează ceva la data aleasă. Preţurile unui meniu de degustare la Osteria Francescana se ridică la 180-200 de euro, fără pairing de vinuri. Detalii, aici.

În schimb, am mâncat la Francheschetta 58, un bistro creat de Massimo Bottura în afara centrului istoric din Modena. Acolo am avut şansa să gustăm faimoşii lui burgeri cu salsa verde. :-)

osteria_francescana_modena

Revenind la The World’s 50 Best Restaurants 2016, mai jos este lista completă a câştigătorilor:

Poziţia din 2016 (Poziţia din 2015)

1. Osteria Francescana, Modena, Italy (2)

2. El Celler de Can Roca, Girona, Spain (1)

3. Eleven Madison Park, New York (5)

4. Central, Lima (4)

5. Noma, Copenhagen (3)

6. Mirazur, Menton, France (11)

7. Mugaritz, San Sebastian, Spain (6)

8. Narisawa, Tokyo (8)

9. Steirereck, Vienna (15)

10. Asador Etxebarri, Atxondo, Spain (13)

11. D.O.M, São Paulo  (9)

12. Quintonil, Mexico City, Mexico (35)

13. Maido, Lima (44)

14. The Ledbury, London (20)

15. Alinea, Chicago (26)

16. Azurmendi, Larrabetzu, Spain (19)

17. Piazza Duomo, Alba, Italy (27)

18. White Rabbit, Moscow (23)

19. L’Arpège, Paris (12)

20. Amber at The Landmark Mandarin Oriental, Hong Kong (38)

21. Arzak, San Sebastian, Spain (17)

22. The Test Kitchen, Cape Town, South Africa (28)

23. Gaggan, Bangkok (10)

24. Le Bernardin, New York (18)

25. Pujol, Mexico City (16)

26. The Clove Club, London (55)

27. Saison, San Francisco (56)

28. Geranium, Copenhagen (51) ** RE-ENTRY

29. Tickets, Barcelona (42)

30. Astrid y Gaston, Lima (14)

31. RyuGin, Tokyo (29)

32. Restaurant Andre, Singapore (46)

33. Attica, Melbourne (32)

34. Tim Raue, Berlin (52) ** RE-ENTRY

35. Vendôme, Bergisch Gladbach, Germany (30)

36. Borago, Santiago, Chile (42)

37. Nahm, Bangkok (22)

38. De Librije, Zwolle, Netherlands (71) ** RE-ENTRY

39. Le Calandre, Rubano, Italy (34)

40. Relae, Copenhagen (45)

41. Faviken, Jarpen, Sweden (25)

42. Ultra Violet, Shanghai (24)

43. Restaurante Biko, Polanco, Mexico (37)

44. Estela, New York (90) ** NEW ENTRY

45. Dinner, London (7)

46. Combal Zero, Rivoli, Italy (65) ** RE-ENTRY

47. Schloss Schauenstein in Furstenau, Switzerland (48)

48. Blue Hill at Stone Barns, New York (49)

49. QuiqueDacosta, Denia, Spain (39)

50. Septime, Paris (57) ** RE-ENTRY

În continuare, vă lăsăm şi lista restaurantelor de pe locurile 51-100, anunţată în prealabil. Pe locul 78 se află Belcanto (Lisabona), restaurantul lui Jose Avillez, chef pe care am avut onoarea să îl intervievăm în 2014.

51. Maní, São Paulo, Brazil (41)

52. Per Se, New York, USA (40)

53. Hof Van Cleve, Kruishoutem, Belgium (54)

54. The Jane, Antwerp, Belgium ** NEW ENTRY

55. Nerua, Bilbao, Spain (68)

56. Mikla, Istanbul, Turkey (96)

57. L’Astrance, Paris, France (36)

58. Alain Ducasse au Plaza Athénée, Paris, France (47)

59. Martín Berasategui, Lasarte-Oria, Spain (61)

60. Hedone, London, UK (60)

61. Maaemo, Oslo, Norway (64)

62. La Grenouillère, La Madelaine Sous Montreuil, France ** RE-ENTRY

63. Aqua, Wolfsburg, Germany (33)

64. Lasai, Rio de Janeiro, Brazil ** NEW ENTRY

65. Lyle’s, London, UK ** NEW ENTRY

65. Brae, Birregurra, Australia (87)

67. The Restaurant at Meadowood, St. Helena, USA (72)

68. Tegui, Buenos Aires, Argentina (83)

69. Epicure, Paris, France ** NEW ENTRY

70. Burnt Ends, Singapore, Singapore **NEW ENTRY

71. Daniel, New York, USA (80)

72. Pavillon Ledoyen, Paris,France ** NEW ENTRY

73. Hertog Jan, Bruges, Belgium (53)

74. Le Chateaubriand, Paris, France (21)

75. Twins, Moscow, Russia ** NEW ENTRY

76. La Colombe, Cape Town, South Africa ** RE-ENTRY

77. Den, Tokyo, Japan ** NEW ENTRY

78. Belcanto, Lisbon, Portugal (91)

79. DiverXO, Madrid, Spain (59)

80. L’Atelier Saint-Germain de Joël Robuchon Paris, Paris, France (63)

81. Chef’s Table at Brooklyn Fare, New York, USA ** NEW ENTRY

82. Hajime, Osaka, Japan (86)

83. Manresa, Los Gatos, USA (100)

84. Reale, Castel Di Sangro, Italy ** NEW ENTRY

85. The French Laundry, Yountville, USA (50)

86. 8 1/2 Otto e Mezzo Bombana, Hong Kong, China (62)

87. Indian Accent, New Delhi, India (77)

88. Die Schwarzwaldstube, Baiersbronn, Germany ** RE-ENTRY

89. Benu, San Francisco, USA NEW ENTRY  ** TIE

89. Zuma, Dubai, UAE (88) ** TIE

91. St John, London, UK (92)

92. Quintessence, Tokyo, Japan ** NEW ENTRY

93. Daniel Berlin, Skåne Tranås, Sweden **NEW ENTRY

94. Bras, Laguiole, France ** NEW ENTRY

95. L’Effervescence, Tokyo, Japan (85)

96. Cosme, New York, USA ** NEW ENTRY

97. Momofuku Ko, New York, USA (69)

98. Quay, Sydney, Australia (58)

99. La Petite Maison, Dubai, UAE ** RE-ENTRY

100. Chestnaya Kuhnya, Moscow, Russia ** NEW ENTRY

Sursa: bloomberg.com

 Semnatura-Catalin