2019 a fost un an plin de mâncare bună. O arată highlight-urile de pe Instagram, poveștile scrise pe Facebook, ba chiar și cântarul de acasă (hehe). Am vizitat cinci țări (patru dintre ele pentru prima dată) și ne-am convins că după o vacanță de vreo două săptămâni prin Asia de Sud Est ești mult mai împlinit sufletește decât după trei-patru city break-uri prin Europa. Am descoperit că există un nivel de iuțeală pe care nu-l cunoșteam până acum, am experimentat mâncarea stradală pe la colțuri de stradă ușor dubioase și, la extrema cealaltă, ne-am delectat papilele într-unele dintre cele mai populare restaurante din lume. Din București în Brașov, de la Nisa la Roma și de la Bangkok la Singapore, am adunat laolaltă cele mai delicioase experiențe culinare pe care le-am trăit împreună în acest an.

20. Confit de rață la Chez Moi (Nisa)

În 2019 am ajuns pentru prima oară în Franța și nu aveam cum să plecăm de acolo fără să încercăm confit-ul de rață. Am petrecut trei nopți în Nisa și am luat de două ori cina la Chez Moi, un restaurant simpatic din apropierea hotelului nostru, unde am comandat de fiecare dată pulpă de rață confiată și cartofi gratinați. Ca în cazul oricărui confit care se respectă, carnea era foarte fragedă și se desprindea cu ușurință de pe os. Dar ce a propulsat cu adevărat acest loc în topul experiențelor culinare din acest an a fost atitudinea patronului, care ne-a încântat cu atitudinea lui pozitivă și care ne-a servit cu un Chardonnay bun și câteva tarte din partea casei. Dacă sunteți prin Nisa, neapărat să mâncați aici.

19. Sandvișuri la La Varice (Brașov)

De când am aflat că Oana de la Bistro de l’Arte își deschide un sandwich shop în Brașov, am zis că trebuie să ne mai planificăm o vizită pe-acolo, mai ales că ne rămăsese gândul la sandvișul cu porc copt în unt pe care-l avea cândva în meniu. La Varice (așa se numește locul cu sandvișurile minune) a fost dragoste la prima îmbucătură. Am încercat patru din cele șase sandvișuri din meniu: bolognese, pulled pork, pui rotisat și ciolan cu varză murată, dar n-am știi să facem o departajare și să spunem care ne-a plăcut mai mult. Cred că e suficient să zicem că dacă am avea un astfel de loc aproape de birou, am lua prânzul acolo zi de zi.

18. Meatball Sub la Balls. (București)

Rămânem la capitolul ”bunătăți în chifle” și continuăm cu cel mai bun sandviș pe care l-am mâncat până acum în București: E de găsit la Balls., raiul chiftelelor de tot felul din orașul nostru și în același timp unul dintre restaurantele noastre preferate. Sandvișul în cauză se numește meatball sub, are patru chiftele de vită bine prăjite, așezate într-o chiflă pufoasă și înecate în sos marinara și mozarella topită plus câteva frunze de busuioc. Vine într-o cutie de carton și se mănâncă fierbinte, eventual cu puțin sos iute deasupra. Nu căutați sandvișul în meniul Balls. din aplicațiile de food delivery – îl puteți mânca doar în locația de pe Dorobanți 69. Veți înțelege de ce.

17. Mâncare japoneză la Yuki (București)

Yuki se află pe Puțul lui Zamfir, una dintre cele mai ”gourmet” străzi din București, la câțiva pași de locuri precum Tasting Room by Ethic Wine, Grano sau Tuk Tuk. De cum îi treci pragul, te simți ca într-un izakaya din Japonia, nicidecum într-un local din Dorobanți. Pe lângă atmosfera autentică și tot staff-ul care te întâmpină cu zâmbetul pe buze, mâncarea este delicioasă. Noi am încercat un katsu (snițel de porc în panko) cu miso și karaage (pui prăjit). Dacă ajungeți aici, optați pentru variantele ichiju sansai set – veți primi, pe lângă felul principal ales, două garnituri, o porție de orez, murături și o supă miso. Nu ratați nici sake-ul fierbinte.

16. Tagliatelle bolognese la Colline Emiliane (Roma)

Despre Colline Emiliane poți citi în mai toate ghidurile turistice dedicate Romei. Este unul dintre cele mai cunoscute restaurante din Cetatea Eternă și, culmea, nu servește mâncare romană. Meniul abundă în preparate din regiunea Emillia Romagna și în paste proaspete, pregătite zilnic în atelierul propriu. Am mâncat aici niște tagliatelle de casă cu un sos bolognese delicios, cel puțin la fel de bune ca cele pe care le-am încercat în Bologna și tagliolini con culatello, niște paste pe care le-am gustat în premieră (culatello este un mezel similar cu prosciutto, dar care se face din mușchi de porc). În plus, servirea la Colline Emiliane a fost ireproșabilă.

15. Sandvișuri și conopidă coaptă la Miznon (Tel Aviv)

Să mănânci sâmbata în Tel Aviv poate fi o adevărată provocare deoarece isralienii sărbătoresc Shabbat-ul, iar multe restaurante sunt închise. Din fericire, nu și Miznon, un lanț de restaurante în care se servesc tot felul de specialități în pită. Noi am fost la cel de pe King George. Miznon este un loc cu bucătărie deschisă, din care răsună muzică de toate felurile. Sandvișurile de aici sunt adevărate opere de artă și au denumiri pe măsură. Recomandăm „Intimate” – cu tocană de vită și rădăcinoase și ”Deep Satisfaction” – cu vită slow cooked și mozarella din belșug. Dar nici o vizită la Miznon nu ar fi completă fără conopida coaptă, stropită cu ulei de măsline și sare Maldon din belșug, care joacă rol de garnitură perfectă.

14. Carne de porc în stil cantonez la Roast Paradise (Singapore)

Singapore este o destinație fascinantă pentru foodies. Orașul stat numără peste 100 de ”hawker centers” (varianta locală de food court), care găzduiesc implicit peste 14.000 de standuri care servesc mâncare. Am încercat și noi câteva în vacanța noastră din 2019, iar unul dintre cele care ne-au rămas în minte este Roast Paradise, un stand specializat în carne de porc în stil cantonez. Am mâncat aici char siew, carne de porc gătită încet într-un cuptor cu cărbuni și caramelizată la perfecție, dar și roast pork, bucăți cu ceva mai multă grăsime și șorici crocant. Ambele tipuri de carne se topeau în gură și le-ai fi putut mânca chiar și simple, fără orezul sau sosul care le însoțeau. :-D

13. Pui cu orez la Tian Tian (Singapore)

Se spune despre Hainanese Chicken Rice (pui poșat și orez aromatizat) că este mâncarea națională în Singapore. Probabil că fiecare hawker center din oraș are cel puțin un stand care servește chicken rice, dar noi am ales să mergem la cel mai lăudat dintre ele. Tian Tian Chicken Rice și-a câștigat renumele după ce a apărut în show-urile TV ale unor bucătari celebri precum Anthony Bourdain sau Gordon Ramsay, iar afacerea s-a extins și numără câteva locații în Singapore. Noi am fost la standul original, din Maxwell Center, care are și un Bib Gourmand în Ghidul Michelin, unde am stat la coadă vreo jumătate de oră pentru o farfurie de pui cu orez. Am rămas plăcut surprinși: carnea de pui este foarte suculentă și se completează de minune cu orezul aromat și uleios și cu sosul de chilli care vine la fiecare porție.

12. Tăieței cu creveți la Whampoa Prawn Noodles (Singapore)

Un alt preparat specific în Singapore și Malaezia este prawn mee, tăieței cu creveți. Noi i-am încercat în Tekka Center, un hawker center recunoscut mai degrabă pentru standurile cu mâncare indiană. Locul se numește 545 Whampoa Prawn Noodles și am aflat de el tot dintr-un episod realizat de Anthony Bourdain. Specialitatea casei, pe care am încercat-o și noi, este un bol cu tăieței galbeni, creveți, felii subțiri de porc, bucăți mici de șuncă și ceapă prăjită. Totul este bine asezonat cu sambal, sos indonezian de ardei iute, de începi să transpiri chiar după prima îmbucătură.

11. Mâncare thailandeză cu twist modern la Err (Bangkok)

Din Singapore ajungem în Bangkok, unde primul contact cu mâncarea de restaurant l-am avut la Err. Locul îi aparține lui ‘Bo’ Songvisava, aleasă în 2013 cea mai talentată femeie bucătar din Asia, protagonistă într-unul dintre episoadele Chef’s Table de pe Netflix și deținătoare a unei stele Michelin la Bo. lan, celălalt restaurant pe care-l deține împreună cu soțul ei, Dylan Jones. În meniul de la Err, rețetele thailandeze au primit un twist modern. Ne-au plăcut mult ”chicken movie” (pieliță de pui servită cu sos sriracha făcut în casă), picioarele de porc crocante, carnea tocată de vită cu ou prăjit și salata de mango murat.

10. Mango Sticky Rice la Mae Varee (Bangkok)

Nu poți spune că ai fost în Thailanda dacă nu ai încercat mango sticky rice. În primul rând, pentru că mango-ul este complet diferit față de cel pe care-l găsim prin supermarket-urile noastre: este mango indian, dulce, copt și suculent. Thailandezii îl taie în bucăți perfecte și-l servesc cu un orez glutinos, dulce și lipicios, cu lapte de cocos și, adesea, cu boabe de fasole Mung prăjite deasupra. Noi l-am încercat pe cel de la Mae Varee din Bangkok, un loc specializat în mango sticky rice și recomandat și de ghidul Michelin. L-am luat la pachet și l-am devorat pe peronul unei stații de sky train.

9. Supă Tom Yum la Tom Yum Goong Banglamphu (Bangkok)

Tom Yum e pentru thailandezii ce este ramen-ul pentru japonezi sau pho-ul pentru vietnamezi. Iar dacă știi unde să cauți, un tom yum bun îți poate schimba complet percepția despre supe în general. La o aruncătură de băț de Khao San Road, ”raiul” backpackerilor din Bangkok, se află Tom Yum Goong Banglamphu, o gheretă pe marginea străzii unde un bătrânel simpatic gătește, spun unii, cel mai bun tom yum din oraș. Supa pe care am comandat-o era foarte cremoasă, cu o consistență apropiată de curry, avea aromă de galangal, lemongrass și ardei iute și avea destui creveți mari și suculenți.

8. Tăieței cu wonton la Hua Kee Hougang (Singapore)

Putem spune că mâncarea singaporeză este ea în sine un fusion. Este și cazul tăiețeilor cu wonton de la Hua Kee Hougang, un stand care servește aceleași preparate de mai bine de 70 de ani. Aici, tăiețeii cu ou vin în același bol cu wanton (găluște chinezești), char siew (porc caramelizat), șuncă de porc, sambal (sos de ardei iute), șuncă și ceapă prăjită. Toată această combinație de texturi este însoțită de un bol mai mic cu o supă clară și fierbinte.

7. Bucătărie românească modernă la Syndicat Gourmet (Sibiu)

Chiar dacă îl știam pe Ioan Bebeșelea de câțiva ani, de-abia în 2019 am ajuns să călcăm pragul restaurantului său din Sibiu. Și tare bine am mâncat! Syndicat Gourmet este, în mare parte, despre bucătărie românească modernă și despre ingrediente locale și de sezon, dar am găsit și câteva preparate cu influențe indiene în meniu. Cotletul de noatin (miel de până în doi ani) din Valea Hârtibaciului, cu salată picantă, rădăcinoase la cuptor și sos de miel merită un drum special până la Sibiu. Am mai recomanda și sloiul de oaie sau fleica de porc cu piure de topinambur, dar dacă ajungeți pe-acolo în grup mare, încercați cât mai multe preparate din meniu – toate-s foarte bune.

6. Paste la Da Cesare al Casaletto (Roma)

Vi s-a întâmplat vreodată să vă aflați într-un city break și să mergeți vreo 30 de minute în afara zonei turistice doar pentru a ajunge la un restaurant? Nouă da. Cam tot timpul. Așa am ajuns la Da Cesare al Casaletto din Roma, un restaurant de cartier plin de italieni ieșiți la masa de duminică în familie. Ne-au plăcut aperitivele – trebuie să menționăm gnochetti fritti în sos de cacio e pepe, paste mici, din cartof, prăjite, și servite pe sos făcut din brânză Pecorino Romano și piper – și mai ales spaghetti carbonara, mult mai cremoase decât orice alte carbonara încercasem până atunci. Am scris mai multe despre Da Cesare aici.

5. Hummus la Abu Hassan (Tel Aviv)

Cea mai frumoasă amintire culinară pe care o avem din Israel este micul dejun luat la Abu Hassan. Aici am gustat un hummus foarte cremos și perfect echilibrat (de regulă, hummusurile pe care le mâncasem înainte erau fie prea bogate în tahina, fie aveau prea multă zeamă de lămâie). La sugestia băiatului care ne-a servit, am luat, pe lângă hummusul minune, și o porție de musabahha (un fel de hummus făcut cu boabe de năut întregi) și labneh. Experiența a fost completată de o ceapă, sos picant din partea casei și niște pita de întins în hummus.

4. Fructe de mare la Haad Bang Po (Koh Samui)

Ce-ți poți dori mai mult decât să stai cu picioarele în nisip și să mănânci fructe de mare proaspete? Dacă nu înțelegi ce spunem, îți recomandăm să ajungi la Haad Bang Po, un restaurant mic din Koh Samui, atât de îndepărtat de ochii turiștilor încât e foarte probabil să ai o porțiune de plajă doar pentru tine. Aici am mâncat pentru prima oară salată de papaya și ne-am îndrăgostit pe loc de ea. Am mai mâncat ”soft shell crab” (crab cu carapace moale, tras în tempura), creveți ”tiger” și o supă clară cu legume și mulți creveți. Și tot aici am băut pentru prima oară o bere Chang, rece ca gheața, în timp ce ne bucuram de priveliște. Poți citi mai multe aici.

3. Dim Sum la Din Tai Fung (Singapore)

V-am mai povestit că nu ratăm nicio ocazie să încercăm dim sum prin călătorii. În 2019, am avut ocazia să le încercăm pe cele mai bune (cel puțin până acum). S-a întâmplat în Singapore, la una dintre numeroasele locații Din Tai Fung (un lanț taiwanez specializat în dim sum). Ne-au cucerit pe loc celebrele xiao long bao (sunt cele mai râvnite preparate din meniul de la Din Tai Fung), găluște umplute cu supă și carne de porc, gătite la abur. S-au mai plimbat pe la masă și siu mai (găluște cu carne de crab și porc), chifle cu porc, chilli wonton, un soi de pachețele de primăvară cu rață, ardei iute cu carne tocată și wonton prăjiți. Ok, am cam exagerat cu numărul preparatelor, dar a meritat din plin. :-D

2. Specialități pe grătar la Burnt Ends (Singapore)

La Burnt Ends (o stea Michelin & numărul 10 în Asia’s 50 Best 2019) am trăit una dintre cele mai intense experiențe culinare din acest an. Asta și pentru că am prins locuri la bar, în fața bucătăriei deschise unde David Pynt și echipa lui găteau preparatele la foc de lemne, pe grătare sau în cuptorul uriaș din mijlocul restaurantului. Pentru că da, la Burnt Ends, totul se gătește la foc deschis. Ne-am lăsat pe mâna chef-ului  și am mâncat, printre altele, un mușchi de vită gătit perfect, un ”picior” de crab acoperit cu trufe, ouă de prepeliță afumate servite cu puțin caviar deasupra și, fără dar și poate, cel mai gustos sandviș cu pulled pork.

1. Meniu de degustare la Gaggan (Bangkok)

Patru luni. Atât a durat din momentul în care am făcut rezervarea la Gaggan și până am ajuns să luăm cina în restaurantul cosiderat cel mai bun din Asia în ultimii 5 ani. Am petrecut trei ore în ”laborator”, cum îi place lui Gaggan Anand să își numească locul de joacă, unde am fost trecuți printr-un meniu de 25 de preparate, ilustrate pe o foaie sub forma unor emoji-uri. Iaurt sferificat, fursec de vânătă, ou de ciocolată albă. Să nu mai spunem de crevete sau de cotletul de miel. Acestea sunt doar câteva dintre preparatele care au întregit experiența. Pe lângă toate tehnicile culinare, spectacol, o echipă super pregătită și un playlist bine pus la punct. Din noiembrie 2019, Gaggan și-a mutat restaurantul într-o nouă locație, tot în Bangkok, iar noul meniu pare chiar și mai creativ și mai provocator.