După două vizite la Londra şi multe alte plimbări prin Europa, putem trage o concluzie: dacă îţi doreşti să încerci mâncăruri din toate colţurile lumii într-un singur city break, capitala Angliei este destinația pe care trebuie să o alegi. Aici vei găsi mâncăruri de pe toate continentele, de la simplele paste italienești până la puiul prăjit al americanilor, de la delicioasele dim sum-uri chinezești și până la tocănițele etiopiene, de la curry-urile indiene până la chiflele bao, specific taiwaneze. Și lista poate continua mult dincolo de imaginația ta.

Nu te vom induce în eroare. Londra nu este un oraș ieftin când vine vorba de mâncare, dar nici chiar de speriat. Merită din plin să pui deoparte niște bani pentru experiența culinară (și nu numai) pe care ți-o va oferi.

Am strâns aici câteva recomandări de restaurante cărora merită să le treci pragul în Londra. Rămâne doar să le alegi pe cele care se potrivesc bugetului tău.

$ – (25 – 40 lire/o masă pentru două persoane)

BAO

BAO este restaurantul nostru preferat din Soho (dar îl găsești și în Fitzrovia :-) ). Poți încerca aici delicioasele chifle bao cu piept de porc, miel sau pui prăjit (a winner!), dar și alte preparate (denumite xiaochi, un echivalent al tapas-urilor): salată de vinete cu wontons crocante, nuggets cu carne din picioare de porc, sângerete cu ou gătit la sous-vide, iar lista continuă. Porțiile sunt micuțe. Comandă mai multe feluri de mâncare și împarte-le cu prietenii.

 

Seara este mai mereu aglomerat așa că așteaptă-te să stai cel puțin 20 de minute la coada de afară, vis-a-vis de local. Credem cu tărie că pentru mâncarea bună merită să aștepți.

Mai multe detalii despre BAO poți citi și în articolul dedicat.

 

Prețuri: între 1.50 £ și 6 £/preparat

Adresa: 53 Lexington Street, Londra

Site: https://baolondon.com

 

Beijing Dumpling

Dacă îți plac dumpling-urile, vei fi foarte fericit în China Town. Aici găsești, printre multe altele, și restaurantul Beijing Dumpling, unde pentru 6 £ primești o porție serioasă de xiao long bao cu carne de porc (și supă fierbinte în interior!), preparate chiar în fața clienților. Pe lângă xiao long bao cu porc, noi am mai încercat și dumplings cu porc si legume servite în supă, o porție de dumplings prăjite și rața crocantă. Suficiente preparate pentru a ne da seama că orice ai alege, n-o să-ți pară rău. :-)

 

Prețuri: între 3.50 £ și 10 £ / preparat (cu excepția raței crocante întregi, care ajunge la 29 £)

Adresa: 23 Lisle Street, Londra

 

Bubbledogs

Later edit: Bubbledogs și-a închis ușile definitiv.

Hot dogs și șampanie? Cine poate spune nu acestei combinații? Nu suntem noi aceia. La Bubbledogs ai parte de hot dogs în combinații interesante: Sloppy Joe – cu chilli de vită și cheddar, BLT – cu salată caramelizată. bacon și maioneză cu trufe sau Fourth of July (our fav!) – cu sos BBQ, coleslaw și bacon crocant. Lista completă o găsești pe site-ul lor.

Adaugă un pahar de șampanie lângă mâncare și transformă o zi de vacanță obișnuită într-una memorabilă. :-)

 

 

Prețuri: între 7 £ și 8.50 £/ hot dog; între 2 £ și 5 £ dacă vrei și o garnitură; începând de la 6 £ pentru un pahar de șampanie/prosecco

Adresa: 70 Charlotte Street London

Site: https://www.bubbledogs.co.uk

 

Padella

Padella este locul ăla unde te duci să mănânci niște paste simple, dar atââât de bune. Acel loc din Borough Market, în fața căruia vei găsi cel puțin o coadă de 10 persoane, dar pentru care (ne întoarcem din nou la principiul nostru), merită să aștepți. :-)

Aici am mâncat cele mai bune maltagliata cu ragu (gătit timp de 8 ore) și o porție de pici cacio e pepe pe care n-am uitat-o nici până în ziua de azi. Pe cele din urmă le găsiți întotdeauna în meniu pentru că fac parte dintre preparatele-semnătura ale localului. Atmosfera faină e dată de zumzetul locului. De bucătăria deschisă, de sunetul tigăilor mutate cu rapiditate dintr-un loc în altul. De zâmbetele sincere aruncate de către bucătari peste tejghea, cu care par să te întrebe dacă îți place mâncarea. Răspunzi la răndul tău cu un zâmbet de confirmare. Pastele lor sunt divine.

 

Prețuri: între 4 £ și 11.50 £/ porția de paste; între 2 £ și 7 £ un pahar de băutură (cafea, suc, aperitive, bere sau vin)

Adresa: 6 Southwark Street, Londra

Site: https://www.padella.co

 

$$ (40 – 80 lire/o masă pentru două persoane)

Four Seasons

Pentru Four Seasons am făcut mult, mult research înainte de a-l alege. Părerile găsite pe internet susțineau faptul că servirea nu e dintre cele mai bune. Și nu sunt chiar departe de adevăr. Cei care te servesc sunt zămbitori și amabili, dar parcă încearcă continuu să te grăbească. Noi am trecut foarte rapid peste asta, atunci când la masă a ajuns rața cantoneză – o specialitate de rață, glazurată cu miere, sosuri și condimente chinezești și rumenită bine (cea pentru care am venit de fapt aici).

Dacă ajungi în acest loc, nu uita să ceri varianta de rață cu tot cu oase, nu pe cea dezosată. E mult mai gustoasă și, în schimb, vei primi și un zâmbet larg de la cel care te servește (ei așa obișnuiesc să mănânce acest preparat). Adaugă o porție de legume alături și vei fi mai mult decât fericit.

 

Prețuri: 24.40 £ pentru o rață cantoneză (varianta întreagă)între 4.30 £ și 11.50 £/ antreuri și supeîntre 10 £ și 20 £/ persoană pentru felurile principale; aproximativ 10 £ pentru o porție de legume

Adresă: 12 Gerrard Street, China Town, Londra

Site: http://www.fs-restaurants.co.uk

 

Ottolenghi

Dacă vrei un mic dejun sățios, urmat de o selecție de deserturi delicioase, fă o vizită unuia dintre localurile care poartă numele lui Yotam Ottolenghi, celebru bucătar, autor de cărți de bucate și prezentator de emisiuni culinare. Le găsești în zonele Belgravia, Islington, Spitalfields și Notting Hill. Trebuie să încerci neapărat shakshuka dacă mergi dimineața, iar dacă optezi pentru prănz, încearcă una dintre salatele afișate pe tejghea. Toată lumea le laudă.

Nu pleca de acolo fără 2-3 deserturi și o poză cu vitrina atât de frumos aranjată încă de la prima oră.

Mergi la Ottolenghi în weekend și, cu puțin noroc, s-ar putea să te întâlnești chiar cu el. :-)

 

Prețuri: între 9.50 £ și 11.50 £/ antreuri și supeîntre 10 £ și 20 £/ persoană pentru felurile principale; aproximativ 10 £ pentru o porție de legume

Adresa localului din Belgravia: 13 Motcomb Street, Londra

Site: http://www.ottolenghi.co.uk

 

Duck & Waffle

Pentru o masă la înălțime (la propriu, dar și la figurat), trebuie să urci la etajul 40 al clădirii Heron Tower din Londra. Deși Duck & Waffle este deschis 24/7, ține cont că trebuie să faci o rezervare cu cel puțin două-trei săptămâni înainte pentru o masă în zilele de luni – joi și cu aproximativ o lună și ceva înainte pentru o rezervare în weekend. Merită efortul.

Priveliștea este absolut spectaculoasă, ospătarii sunt dintre cei mai prietenoși, iar mâncarea este gătită și prezentată cu mare atenție la detalii. Noi am ajuns la Duck & Waffle pentru un mic dejun și am fost foarte încântați de experiență, mai ales pentru că am încercat preparatul-semnătura (confit de rață pe vafă, cu ou ochi și sirop de arțar cu muștar), dar și pentru că am avut norocul să primim o masă lângă fereastră. Pe lângă confitul de rață, am încercat și ouăle poșate, cu obraz de vițel slow-cooked și Sriracha, dar și sângeretele. Ambele ne-au plăcut la fel de mult. Ne-am oprit la cele trei preparate, dar trebuie să știi că în meniu găsești o mulțime de alte variante delicioase (și deserturile arătau foarte bine!).

 

Prețuri: pentru micul dejun – între 7 £ și 15 £/ feluri principaleîntre 3 £ și 5 £/ garnituri; între 3 £ și 5 £/ băuturi carbogazoase și calde, meniul completaici

Adresa: 110 Bishopsgate, Londra

Site: https://duckandwaffle.com

 

Dishoom

Dishoom este cunoscut drept unul dintre locurile unde se mănâncă cea mai bună mâncare indiană din Londra. Este, de asemenea, locul pentru care am așteptat aproximativ o oră la barul restaurantului, înainte de a primi o masă. Aici poți face rezervare doar pentru micul dejun sau pentru prânz, iar la cină doar dacă rezervi o masă pentru cel puțin 6 persoane.

Nu ne-a părut rău că am așteptat pentru că în ora petrecută la bar ne-am împrietenit cu un student venit din Ecuador și amica lui de origine indiană. Acesta e farmecul Londrei. :-)

Revenind la subiectul principal, mâncarea, aceasta a fost într-adevăr de neuitat. Cum nu am ajuns niciodată în India, aromele preparatelor ne-au luat complet prin surprindere. Am comandat bame (okra) prăjite, biryani cu miel, Saliboti – curry cu miel și pâine Naan, alături de două pahare de House Chai (neapărat să îl comandați!). Experiență culinară este wow! Dar trebuie să știți înainte că preparatele sunt foarte, foarte, dar foarte picante. :-) Ceea ce poate fi bine pentru unii, dar neplăcut pentru cei mai sensibili.

 

Prețuri: între 9 £ și 12 £/ feluri principaleîntre 3 £ și 4 £/ garnituri; între 2.50 £ și 9 £/ un pahar de băutură non-alcoolică sau alcoolică

Adresa din Covent Garden: 12 Upper St. Martin’s Lane, Londra

Site: http://www.dishoom.com

 

St. JOHN

Am ajuns la St. JOHN într-o după-amiază de marți, la ora prânzului și nu am avut nicio problemă în a găsi o masă liberă. Locația este împărțită în două zone: cea de bar, cu o atmosferă mai relaxată, și cea de restaurant. Dorindu-ne să experimentăm atmosfera unui bar englezesc autentic și să împărțim mai multe farfurii, am ales să stăm în zona de bar.

La St. JOHN, filozofia e simplă: nose to tail. Adică de la nas la coadă. Long story short, Fergus Henderson, figură marcantă a bucătăriei britanice moderne, a dezvoltat un stil de gătit care implică toate părțile unui animal, inclusiv măruntaiele. A lansat o adevărată revoluție împotriva risipei de mâncare, iar acum preparatul ”vedetă” din restaurant și singurul care nu va părăsi niciodată meniul este o farfurie cu oase de vită cu măduvă, salată de pătrunjel, ceapă și capere și pâine prăjită.

În restaurantul cu o stea Michelin am mai încercat celebrul Welsh rarebit, salata cu tulpină de păpădie și șorici crocant, dar și rinichii de miel în sos picant. Ne-a surprins faptul că pe cât de simple sunt preparatele, pe atât sunt de gustoase. Tot aici am gustat și din gogoşile pentru care am fi dispuşi să ne mutăm la Londra. :-)

O vizită la Londra nu ar fi completă fără o vizită la St. JOHN.

 

Prețuri: între 6.50 £ și 9 £/ fel principalîntre 3.50 £ și 7 £/ desert – meniul de bar

Adresa: 26 St. John Street, Londra

Site: https://www.stjohngroup.uk.com

 

 

$$$ (85 – 250 lire/o masă pentru două persoane)

Lyle’s

Lyle’s este acel restaurant cu stea Michelin unde poți veni îmbrăcat cât mai relaxat, ca și cum ai fi ieșit la o bere în cartier. :-) Doar că în ciuda atmosferei deloc pretențioase, Lyle’s are una dintre cele mai bune bucătării din lume. La propriu! Restaurantul condus de James Lowe se află, în 2017, pe locul 54 în lume, conform World’s 50 Best Restaurants (după ce în 2016 a fost pe locul 65). Cât despre Lowe, nu putem spune decât că experiența își spune cuvântul. Omul din spatele restaurantului Lyle’s a trecut pe la Noma (Copenhaga), ex-cel mai bun restaurant din lume, The Fat Duck și a condus bucătăria de la St. John Bread & Wine timp de 5 ani.

La Lyle’s, meniul se schimbă zilnic, dar unele preparate revin pe listă la un anumit interval de timp. La prânz, ai opțiunea să alegi din meniul a la carte, dar noi îți recomandăm să iei cina, unde singura opțiune este meniul de degustare (4 preparate – 55 £ / persoană). În meniu nu este prevăzută varianta de wine pairing, dar găsești întreaga listă de prețuri pentru sticlele de vin (și celelate băuturi) aici.

Cât despre rezervare, cinele în weekend sunt cele mai căutate. Dar chiar și în astfel de situații, poți găsi loc liber cu 2 săptămâni înainte. În plus, nu se percepe niciun fel de taxă pentru rezervare.

Pont: Fii cu ochi pe evenimentele ”Guest Series” și ”Game” (axat strict pe preparate din carne de vânat), în care James Lowe invită bucătari din toate colțurile lumii să vină și să gătească la Lyle’s.

La Lyle’s, mâncarea a fost memorabilă. Masa a început cu pâine cu unt, broccoli tânăr cu parmezan și texturi de conopidă (acestea au fost aperativele, venite din ”partea casei”, care nu erau trecute în meniu). Le-au urmat prazul cu ou și brânză Coolea (similară cu Gouda), sardine (pescuite chiar în ziua aia) cu portocală, roșie uscată și ridichi, bibilică cu iaurt și leurdă (highlight-ul serii) și înghețată de dovleac, bezea cu salvie și caramel.

 

Prețuri: meniu a la carte – cca. 12-13 £ per preparat, meniu de degustare cu 4 preparate – 55 £; sticlele de vin încep de la 23 £ și pot trece de 100 £

Adresa: 56 Shoreditch High Street, Londra

Site: https://www.lyleslondon.com

 

Yauatcha

Yauatcha, restaurant distins cu o stea Michelin în anul 2005, este, pe foarte scurt, paradisul iubitorilor de dim sum. Găsești aici dumplings de toate tipurile (gătite la abur sau prăjite, umplute cu porc sau crevete, servite în supă sau cu oțet din vin roșu – you name it), buns (char siu bun – o chiflă foarte aerată și pufoasă, gătită la abur, umplută cu sos și carne de porc delicioasă), puffs și gheare de pui, dar și congee, supe și feluri principale cu carne, fructe de mare, tofu sau noodles.

Noi am mers la Yauatcha pentru dim sum așa că am ales mai multe preparate pe care le-am împărțit: char siu buns (cred că încă le mai visez noaptea uneori), gheare de pui, cheung fun umplute cu crevete, puffs crocante cu rață, shui mai cu vită, wontons cu crevete.și o porție de murături, tot în stil asiatic. Oricât ai mânca aici, parcă îți mai dorești să mai apară pe masa ta încă un coș cu dumplings fierbinți, abia ieșite din bucătăria în care poți să tragi cu ochiul chiar de pe scaun.

Personalul este foarte prietenos, iar servirea, impecabilă. Singurul “minus” pe care l-am dat locului a fost din cauză că am mai așteptat pentru a fi duși la masă aproximativ 20 de minute după ce am ajuns, deși făcusem o rezervare cu ceva timp înainte. Dar, așa cum se spune, tot răul spre bine. Timpul de așteptare ni l-am petrecut la bar, unde am servit două cocktailuri senzaționale. :-)

Dacă ești fanul “aperitivelor” chinezești, e musai să-ți faci drum pe aici!

 

Prețuri: între 5.20 £ și 9.90 £/ dim sumîntre 8 £ și 9 £/ supe sau congee; între 9 £ și 38 £/ feluri principale și garnituri sau tasting menu – 30 £/ două persoane – disponibil de luni până joi, între 14:00 și 17:45

Adresa din Soho: 15-17 Broadwick Street, Londra

Site: http://www.yauatcha.com/soho

 

The Clove Club

Deținut de Daniel Willis, Johnny Smith și chef Isaac McHale, The Clove Club s-a transformat dintr-un supper club în restaurantul care a primit o stea Michelin la doar un an după deschidere și care a avut cea mai impresionantă urcare în topul World’s Best 50 Restaurants în anul 2016 (de pe locul 55 pe locul 26). A devenit astfel unul dintre cele mai apreciate și mai căutate restaurante din Londra. Echipa de la The Clove Club, coordonată de chef-ul de origine scoțiană Isaac McHale și sous chef-ul Dan Smith, servește aici preparate specifice bucătăriei britanice moderne, create cu mult curaj și imaginație, dar și cu respect pentru fiecare ingredient folosit.

La The Clove Club meniul se schimbă în funcție de sezon și, desigur, de inspirația echipei din bucătărie. Poți alege dintre un meniu de degustare cu 5 preparate – 75 £unul cu 9 preparate – 110 £ și meniul a la carte (se servește doar la prânz, de marți până vineri). Pentru wine pairing ai două variante, una de 80 £ și una de 110 £, dar poți merge și pe varianta de a alege o singură sticlă din meniul de vinuri. Găsești întreaga listă de prețuri aici. În momentul rezervării, în funcție de opțiunea pe care ai ales-o, trebuie să plătești un avans sau întreaga contravaloare a meniului de degustare (în cazul cinei).

Noi am ales meniul cu 9 preparate și o sticlă de vin alb. Despre experiența culinară de la The Clove Club, am povestit pe larg în articolul dedicat.

 

Prețuri: meniu de degustare cu 5 preparate – 75 £, unul cu 9 preparate – 110 £; wine pairing – 80 £/ 110 £ 

Adresa: 380 Old Street, Londra

Site: http://thecloveclub.com