Pentru noi, experiența călătoriei în Atena a fost complet atipică. Complet neplanificată și cu un amalgam de întâmplări care mai de care mai diferite. Am ajuns în capitala Greciei pentru un curs, job related, și câteva ore mai târziu de la aterizare, am ajuns direct la spital, cu o entorocolită “minunată”, de la ceva ce mâncasem în avion. Așa că nu o putem numi o vacanță în adevăratul sens al cuvântului. Totuși, așa optimiști cum ne știți, am încercat să rămânem și cu niște amintiri frumoase de aici și odată ce am ieșit din spital, am luat Atena la pas în cele 48h rămase și am căutat locurile în care se mănâncă bine.

 

Tzitzikas & Mermigas

La Tzitzikas & Mermigas am ajuns la recomandarea unor prieteni și bine am făcut că am mers pe mâna lor. Restaurantul de pe strada Eschilou 26 servește mâncare tradițională, gustoasă, dar cu ceva mai multă atenție la detalii, inclusiv la plating & texturi. Toti aici găsești pește și fructe de mare proaspete, gătite perfect. În plus, dăm bonus points din plin pentru ambient (locul arată foarte foarte drăguț) și pentru servirea impecabilă. Dacă vom mai ajunge prin Atena, cu siguranță le vom mai face o vizită.

To Paradosiako (Evgenia)

To Paradosiako e la polul opus. O tavernă cu câteva mese înghesuite, la colțul străzii, vis-a-vis de o parcare, cu mese simple și fețe de masă peste care au trecut deja mulți ani. Nimic fancy, nimic pretty. DAR MÂNCAREA! Cum gătește tanti de la To Paradosiako nu ne-a gătit nimeni până acum în Grecia (e adevărat, on the other hand, că nici nu am călătorit atât de mult prin această țară până acum). Aici am mâncat cea mai gustoasă musaca dintre toate încercate vreodată la ei. Atât de bună că nu am apucat să îi facem nicio poză so you get the point. Ne-am întors și a doua zi pentru o salată grecească, tzatziki și niște baby calamari. Am udat totul cu Mythos rece și ne-am promis că într-o zi vom reveni aici.

O Thanasis

Pentru souvlaki ne-am oprit la O Thanasis, în centrul Atenei, aproape de staţia de metrou Monastiraki. Fiind atât de central şi de aglomerat, ai tinde să crezi că e vorba de ceva tourist trap, însă nu e deloc așa. Locul e o instituție al acestui preparat, cu țepușe imense pe care carnea se rotește încontinuu. Sunt foarte cunoscuți și recomandați pentru carnea delicioasă din souvlaki și pentru servirea on point ceea ce îi face să fie aglomerați mai tot timpul. Recomandăm să îți comanzi souvlaki în pita caldă și proaspătă pentru experiența completă. Totuși, dacă nu asta îți dorești să mănânci, e bine să știi că meniul lor este mult mai complex de atât și ai o mulțime de opțiuni din care să alegi, de la salată grecească la saganaki.

Bonus:

Lukumades 

N-a fost plănuit să ajungem la Lukumades, dar am dat de ei în plimbarea noastră prin Atena și ce mult ne-am bucurat că am intrat să vedem ce bunătăți vând. La Lukumades găsești desertul tradițional cu același nume – gogoșele prăjite, crocante la exterior și pufoase la interior, cu umplutură sau fără (în funcție de ce alegi). Ai o mulțime de variante din care poți alege – cu topping sau umpluturi diverse, cu gelato sau chiar variante sărate. cu feta sau cu brânză mizithra. Tot la ei găsești chiar și variante vegane.

Le Greche

La Le Greche ajungi atunci când vrei să te răcorești și te lovește și pofta aia nebună de gelato. Aici găsești gelato autentic, exact ca în Italia. Poți alege un sorbet dacă preferi varianta fără lactate sau aromele noastre preferate – fistic și ciocolată Valhrona.

Koulouri la colț de stradă

Desigur, dacă întâlnești în drumul tău o tarabă cu koulouri, alege unul pentru gustarea dintre mese sau chiar în loc de mic dejun dacă e dimineață. Koulouri e covrigul clasic cu susan,cu umplutură de ciocolată sau cu brânză din plin. E de încercat o dată. :-)