BAO este genul de restaurant pe care insiști ca toți prietenii și cunoscuții tăi să îl viziteze. Le spui povești despre el, le descrii fiecare îmbucătură, le arăți poze și le dai să citească recenzii. Faci totul ca să te poți bucura de bucuria lor odată ce ajung acolo.

Despre BAO s-a scris mult în ultimii ani. Atât în online, cât și în offline. BAO este visul culinar a trei tineri taiwanezi care, după mai multe călătorii prin Asia, au adus mâncarea copilăriei lor la Londra. În 2013 și-au deschis un stand în Netil Market, unde vedetele erau gua bao (chifle taiwaneze făcute la abur, umplute cu carne) și nu a durat mult până au atras atenția comunității foodie din oraș, printre care și Karam Sethi. Considerat unul dintre cei mai mari investitori din industria ospitalieră din Londra, Sethi a făcut posibil saltul lui BAO de la stand de street food la restaurant.

BAO Soho s-a deschis pe Lexington Street 53 în 2015, cu un meniu extins, care conținea, pe lângă celebrele bao și o selecție largă de xiaochi, echivalentul taiwanez al tapas-urilor. Un an mai târziu, după ce a cucerit Instagram-ul, iar cozile lungi au devenit parte a experienței culinare, a apărut și locația din Fitzrovia, cu ceva mai multe locuri și un meniu mai mare. Restaurantul din Soho a fost inclus și în Ghidul Michelin 2017, la categoria Bib Gourmand (restaurantele good value for money).

Experiența BAO prin ochii noștri

Am ajuns la BAO Soho într-o sâmbătă de noiembrie. Era trecut de ora 21:00 și frig, dar nu îndeajuns de frig încât să nu stăm la coada de cel puțin 15 persoane din fața noastră. La BAO, coada se formează vizavi de restaurant, iar începutul ei este marcat de o pancartă cu logo-ul restaurantului. Din când în când, mai iese afară câte un ospătar care te întreabă numărul de persoane care vor fi așezate la masă și îți oferă meniul, ca să știi deja ce vei mânca. Pentru că la BAO intri, te așezi, comanzi, mănânci și pleci. Nu e prea mult timp de stat la povești. :-)

În nici 30 de minute eram așezați la una dintre tejghelele de lemn din restaurant. Sunt doar 32 de locuri înăuntru și din mai orice punct poți trage cu ochiul la bucătăria deschisă. Ni s-au adus, din nou, meniuri și un creion, ca să putem bifa preparatele alese. Porțiile sunt mici, iar prețurile, la fel de mici (între 1 liră și jumătate și 6 lire), ca să poți încerca cel puțin 6-7 farfurii la o masă în doi.

Ce am mâncat

House pickles – 1.5 £

Murăturile au venit la câteva secunde după ce ne-a fost luată comanda.

Aubergine, wonton crisps – 3.5 £

Salata de vinete cu wonton crocant a fost primul xiaochi sosit la masă. Vinetele sunt cărnoase, tăiate ceva mai mari decât la salatele cu care suntem noi obișnuiți și suficient de picante. Sfat: folosește-te de chips-urile de wonton ca ”lingură” pentru ele.

Trotter nuggets – 4 £

Cele patru nuggets cu carne din picioare de porc au fost o revelație pentru noi. Bucățile sunt alese pe sprânceană, astfel încât raportul dintre grăsime și carne să fie perfect, apoi sunt date prin panko și servite la masă cu un sos de ghimbir și chilli afumat. Te lingi pe degete!

 

Pig blood cake – 3.5 £

Recunoaștem: mâncăm sângerete în călătorii de fiecare dată când avem ocazia. Dar cel de la BAO a fost cu totul altceva. E foarte puternic aromat, dar ce îl face cu adevărat un preparat complet este gălbenușul de ou gătit încet timp de două ore, care vine deasupra lui. Sparge-l încet cu bețișoarele, lasă-l să curgă peste sângerete și bucură-te de fiecare bucată în parte.

Confit Pork Bao – 4.5 £

Confit de piept de porc, cu sos iute roșu, cât să te murdărești pe mâini (stai fără griji, au șervețele din plin) și fâșii de ceapă uscată. Toate învelite într-un bao perfect și demn să ia like-uri în neștire pe Instagram.

Fried Chicken Bao – 5 £

Este poate cel mai american preparat din meniul de la BAO. Chifla este făcută tot la abur, dar aduce puțin cu una de hamburger . La mijloc găsești o bucată divină de pui prăjit (fried chicken pare să fie ”the thing” în Londra), prinsă între maioneză Sichuan și o salată care aduce a coleslaw și a kimchi în același timp. :-)

Lamb shoulder Bao – 5 £

Cel de-al treilea și ultimul bao este un must have pentru fanii declarați ai coriandrului. Este umplut cu bucăți suculente de miel, ceva maioneză cu usturoi, sos de coriandru din plin și câteva bucăți de ardei iute. Suficient cât să mănânci și să plângi.

Pe scurt, despre BAO

  • BAO Soho este cea mai accesibilă locație din cele trei. Se află pe Lexington Street 53.
  • Dacă nu îți place să stai prea mult la cozi, încearcă barul original BAO din Netil Market (e deschis doar sâmbătă, de la 12:00 la 15:00).
  • O masă în doi la BAO, cu 7 feluri de mâncare, băuturi + taxa de servire de 12% începe de la cca. 40 £.

Dacă mergi la Londra și îți place mâncarea asiatică, stai la coadă la BAO. E valabil și dacă nu ai mai încercat până acum, dar ești curios. Într-adevăr, există un oarecare hype creat în jurul restaurantului, dar e pe bună dreptate. Stomacul și contul tău de Instagram îți vor fi recunoscători. Iar tu ne vei mulțumi mai târziu.