Călătoriile și farfuriile au fost multe și bune în 2017. Am ieșit pentru prima oară în afara Europei și am petrecut o vacanță memorabilă în Maroc. Ne-am întors în Londra și în Barcelona și confirmăm că, dintre toate orașele europene pe care le-am vizitat până acum, aici am găsit cele mai bune farfurii pe metru pătrat. :-) Pe lista ”noilor descoperiri” am bifat Madrid și Budapesta, unde am avut parte de multe surprize plăcute. La capitolul experiențe culinare de top, 2017 a venit cu 4 stele Michelin în plus și cu mese la 3 dintre cele mai bune 100 de restaurante din lume. Din acest motiv, topul preparatelor pe care le-am încercat în acest an este puțin mai mare decât în 2016 și numără în total 15 farfurii.

Pentru a include cât mai multe localuri în top, am selectat doar câte un preparat dintre cele încercate în fiecare restaurant. Enjoy!

 

15. Confit de praz cu pastă de măsline la Tapeo (Barcelona)

În vacanțe ne propunem să mâncăm cât mai mult în locurile frecventate de localnici. Dar mai sunt și excepții. La Tapeo, în Barcelona, nu am văzut noi catalani, dar de mâncat, am mâncat foarte bine. Locul se axează pe tapas clasice și moderne și îți garantăm că orice ai alege din meniu, nu ai cum să dai greș. Și chiar dacă dacă am mâncat tapas gustoase pe bază de carne (obraz de vită sau burger cu foie gras), preferatul nostru a fost unul vegetarian: confit de praz cu tapenadă. Am mai mâncat praz, dar niciodată așa: bucățile de praz gătite al dente, cât să ”crănțăne” ușor în dinți, iar gustul dulceag și ușor afumat se completa de minune cu tapenadă cu gust intens. Prețul farfuriei este de 8 euro.

 

14. Texturi de conopidă la Baracca (Cluj)

Cum în 2017 am ajuns și pe la Cluj, cu ocazia Untold, nu am putut să ratăm un prânz la Baracca. Am mai spus că Baracca este restaurantul nostru preferat din România și ne menținem în continuare părerea. În acest an am descoperit texturile de conopidă, servite cu spumă de lămâie, oțet de pere și crumble de țelină. Farfuria costă 29 de lei în meniu și este recomandarea noastră pentru a începe cum trebuie o masă la Baracca.

 

13. Gogoașă la St. John (Londra)

Am mai scris că legendarul restaurant al lui Fergus Henderson, St. JOHN (o stea Michelin și numărul 95 în top 100 cele mai bune restaurante din lume în 2017) este cunoscut pentru măduva pe pâine prăjită, dar pentru noi, cel mai impresionant preparat încercat acolo este o gogoașă. O gogoașă pentru care ne-am muta și mâine la Londra. :-) Cea pe care am mâncat-o noi a fost umplută cu mult caramel sărat, foarte pufoasă și cu o culoare aurie perfectă.

FYI: Rețeta acestor gogoși a fost dezvoltată pentru St. John de brutarul Justin Gellatly. Astăzi, Gellalty are propria lui brutărie și școală de brutărit în Borough Market – Bread Ahead. Am gustat și gogoșile de-acolo, dar parcă tot cele de la St. John rămân mai bune.

 

12. Cap de miel în Djemaa El Fnaa (Marrakech)

Poate fi o adevărată aventură să mănânci în piața Djemaa El Fnaa din Marrakech, cu toți vânzătorii ambulanți care trag de tine din stânga și din dreapta să te așezi la mesele lor. Noi ne-am învârtit prin piață două seri la rând până să ne facem curaj să încercăm ceva, iar în acest fel am fixat exact și standurile la care mănâncă localnicii. Ne-am oprit la standul cu numărul 53, în fața căruia ”tronau” trei capete de miel, așa că alegerea noastră a fost una simplă. Capul de miel este mai întâi fiert, după care e tocat mărunt și lăsat pe foc, cu lămâi conservate deasupra. Este servit cu sare și chimion din belșug. Dacă ajungi pe-acolo, te sfătuim să mănânci fără tacâmuri (e lipicios, dar ăsta e tot farmecul), cu multă pâine lângă și să nu ratezi niciun cartilagiu. :-)

 

11. Montadito cu midii, caviar și sos de roșii la Quimet y Quimet (Barcelona)

Ce ne place la Barcelona este că pe fiecare străduță găsești baruri unde poți să mănânci o gustare și să bei un pahar de vermouth, stând în picioare, pentru doar câțiva euro. Este și cazul lui Quimet y Quimet, un bar mic și înghesuit din El Poble Sec, deschis încă din 1914, cu pereți înalți, plini de băuturi. În spatele tejghelei l-am găsit pe Quim Perez, strănepotul primului proprietar, care ne-a servit un montadito genial: midii din conservă, acoperite cu caviar și așezate pe o felie rotundă de pâine prăjită, cu puțin sos de roșii. Totul pentru doar 2,5 euro. :-) Lista de mini-sandvișuri de la Quimet y Quimet depășeste 30 de preparate, iar cel mai scump dintre ele costă 3,25 euro.

 

10. ”Explozie” de brânză la Olimpia (Budapesta)

Una dintre cele mai mari surprize culinare din acest an a fost Olimpia, un restaurant mic din Budapesta, cu vreo 10 mese, care servește mâncare ungurească modernă, cu influențe nordice și asiatice. Aici ne-am lăsat pe mâna bucătarului șef Adam Garai (26 de ani) și am ales meniul de degustare cu 7 feluri de mâncare (au fost 10 în total), care a costat aproape 30 de euro. Ne-au plăcut multe preparate (le vom detalia pe larg într-un articol viitor), dar highlight-ul serii a fost ”explozia” de brânză – un foietaj crocant umplut cu cremă de brânză Langres (similară cu Brie) și gem de caise deasupra. Gustul și tehnica ne-au dus cu gândul la cel mai bun preparat încercat de noi în 2017 (vezi mai jos).

 

9. Bibilică cu iaurt și leurdă la Lyle’s (Londra)

La Lyle’s (o stea Michelin și numărul 54 în top 100 cele mai bune restaurante din lume în 2017), meniul cu 4 feluri de degustare se schimbă (aproape) zilnic în funcție de ingredientele pe care James Lowe și echipa sa de bucătari le au la dispoziție în ziua respectivă. Dintre preparatele pe care le-am încercat noi în martie, cel mai mult ne-a impresionat friptura de bibilică (gătită sous-vide), cu leurdă, grâu și sos de iaurt. Se știe despre Lyle’s că servește unele dintre cele mai bune preparate cu carne de pasăre din oraș, iar în fiecare an, la începutul sezonului de vânătoare (septembrie), restaurantul organizează cine speciale axate pe carne de vânat (game).

Prețul unui meniu de degustare la Lyle’s (4 feluri de mâncare + pâine cu unt și un aperitiv din partea casei) este de 55£, iar în meniul a la carte, preparatele încep de la 9£.

 

8. Cartofi gratinați cu cârnați și salată de sfeclă la Stand 25 Bisztro (Budapesta)

Tomas Szell este un erou al bucătăriei maghiare. A făcut parte din prima echipă formată exclusiv din bucătari maghiari care a cucerit o stea Michelin – la Onyx din Budapesta, iar în 2016 a câștigat cel mai titrat concurs de bucătari de pe continent: Bocuse d’Or Europe. Astăzi, are propriul lui restaurant, în piața Hold Utca din Budapesta, unde servește mâncăruri traditționale ungurești cu un twist modern. Pe noi ne-au impresionat cel mai mult cartofii gratinați cu cârnați, serviți în tavă ceramică, cu smântână deasupra și salată de sfeclă lângă. Ne așteptam la un preparat ”greu”; dar am avut surpriza să descoperim un fel de mâncare crocant la exterior, cremos în interior și fără prea multă grăsime.

Cartofii gratinați fac parte din meniul de prânz de la Stand 25, care vine în varianta cu 2 feluri de mâncare (de la 12,5 euro), respectiv 3 feluri (de la 15,7 euro).

 

7. Tajine cu vită și prune la Amal (Marrakech)

Pentru că vacanța noastră în Maroc a picat în plin Ramadan, am avut ocazia să participăm la un Iftar (masa luată de musulmani seara, când apune soarele, după postul de peste zi). Am servit masa la unul dintre restaurantele centrului Amal din Marrakech, un ONG care se ocupă de educația femeilor defavorizate și acceptate cu greu în societate. Printre preparatele delicioase din bufetul de Iftar am încercat și un tajine (tocană gătită la foc mic, denumită după vasul de lut în care este gătită) cu carne de vită, prune uscate și migdale. Partea și mai bună este că la doar câteva zile distanță, Alexandra a învățat rețeta acestui tajine, la un curs de gătit desfășurat tot de organizația Amal.

Prețul unei cine Iftar la restaurantul Amal din Gueliz (zona nouă a Marrakech-ului) este de aproximativ 10 EUR, iar cursul de gătit desfășurat în Amal Targa costă aproximativ 30 EUR, cu mențiunea că toți banii strânși sunt investiți mai departe în educația femeilor.

 

6. Papardelle cu ragu de vită la Padella (Londra)

De când călătorim împreună, 2017 a fost primul an în care nu am mâncat paste pe meleaguri italiene. Din fericire, am încercat la Londra una dintre cele mai bune porții de paste de până acum. S-a întâmplat la Padella, un restaurant mic din Borough Market, unde am stat la coadă vreo 40 de minute. A meritat fiecare minut așteptat când am văzut porția de papardelle de casă, tăiate mari, cu ragu din carne de vită și cu mult parmezan deasupra. Pastele au fost de un al dente perfect, iar carnea se topea în gură – căci doar a stat 8 ore pe foc. Cât despre preț, papardellele costă 9 lire. Destul de ieftin, având în vedere că vorbim despre Londra. Am plecat de-acolo spunându-ne că dacă am avea un așa restaurant la colțul blocului, nu am mai merge atât de des în Italia. :-)

 

5. Sandviș cu mușchiuleț de porc, șuncă York și foie gras la Can Paixano (Barcelona)

Can Paixano (numit și La Xampanyeria) este un bar de lângă Barceloneta în care poți bea cava casei, poți arunca șervețele pe jos fără să îți zică nimeni nimic și poți să împarți tejgheaua cu alte câteva zeci de persoane. Dar adevăratul motiv pentru care ar trebui să ajungi acolo este un sandviș ieftin care ne-a făcut vacanța mai frumoasă. Se ia o chiflă, se taie pe din două, după care se întinde pe una dintre bucăți ficatul de gâscă. Se completează cu lomo (mușchiuleț de porc afumat) și șuncă York, ambele aruncate înainte puțin pe plită, cât să prindă culoare. Noi l-am mâncat cu guri mari de cava între îmbucături. Așa, să alunece mai bine.

 

4. Rață cantoneză la Four Seasons (Londra)

În vitrina de la Four Seasons, un restaurant din cartierul chinezesc al Londrei, este lipită o pagină din Financial Times din 2010, pe care stă scris ”Cea mai bună rață friptă din lume”. Nu știm dacă e chiar cea mai bună din lume, dar cu siguranță este cea mai bună rață pe care am mâncat-o noi până acum. Nouă ne-a fost de ajuns o jumătate de rață preparată în stil cantonez (14,4 lire), glazurată cu miere, sosuri și condimente chinezești. Am ales varianta cu os, așa că bucătarul doar a luat rața din vitrină și ne-a tăiat-o bucăți, fără să o dezoseze. Se spune că e mai bună așa. E suficient de grasă și suculentă, iar pielița e ușor crocantă. Merge de minune cu sosul de soia puternic cu care vine în farfurie, dar și mai bine cu o porție de pak choi pentru extra ”crocănțeală”.

 

3. Înghețată cu topinambur, portocală și unt clarifiat la Costes Downtown (Budapesta)

Costes Downtown este unul dintre cele 4 restaurante din Budapesta distinse în 2017 cu o stea Michelin și poate cel mai ieftin dintre ele. Spunem asta pentru că restaurantul are un meniu business cu 3 feluri de mâncare (plus antreu din partea casei și gustare dulce la finalul mesei) care costă circa 23 de euro. A fost o experiență culinară completă, de la cap la coadă, mai ales că am încheiat prânzul cu un desert fabulos: prăjitură de portocală cu piure și înghețată de topinambur, o felie crocantă de topinambur și ”sticlă” de zahăr. Cremos, pufos și crocant în același timp. :-)

 

2. ”Trufă” coreeană la Sala de Despiece (Madrid)

Amplasat în locul unei foste măcelării, Sala de Despiece din Madrid este unul dintre cele mai distractive restaurante din capitala Spaniei. Ospătarii poartă șorțuri albe de măcelari, îți iau comanda pe iPad-uri, îți explică cu drag fiecare preparat în parte, iar pe unele ți le pregătesc chiar în fața ta. Este și cazul ”trufei” coreene, farfuria care ne-a impresionat cel mai mult. Ne-a fost adus la tejghea un mojar de piatră, în interiorul căruia se afla o bilă cu grăsime de vită. Lângă el se aflau celelalte ingrediente: ou marinat, ciuperci shiitake, legume murate, kimchi și foi de salată. Distracția a început când ospătarul a ars grăsimea din mojar cu o lampă cu gaz, dezvăluind ce se afla de fapt în interior: niște bucăți subțiri de carne de vită. A adăugat treptat oul, legumele și kimchi-ul și a amestecat totul sub foc, după care ne-a îndemnat să rulăm ”rezultatul final” în frunze de salată. A fost ca o călătorie până în Coreea de Sud și înapoi.

 

1. Mini airbag cu brânză Manchego la Tickets (Barcelona)

Dacă ne-am fi abătut de la regula ”un preparat/restaurant”, probabil 10 dintre farfuriile din acest top ar fi fost de la Tickets. Fără îndoială, prânzul pe care l-am luat aici a fost cea mai intensă experiență gastronomică pe care am trăit-o în acest an. Despre Tickets se spune că ar fi cel mai bun bar de tapas din lume. Are o stea Michelin, iar în 2017 s-a situat pe locul 25 în topul celor mai bune 50 de restaurante din lume. Este locul unde Albert Adria (fratele lui Ferran Adria, părintele gastronomiei moleculare) își dă frâu liber imaginației și transformă fiecare farfurie într-un moment de carnaval. Până când vom povesti în detaliu pe blog despre întreaga experiență de la Tickets, îți spunem doar că singurul preparat din meniu pe care l-am comandat de două ori și cel care ne-a dat cel mai mult papilele gustative peste cap a fost ”mini airbag-ul cu brânză Manchego”. În traducere, un aluat foarte subțire și crocant precum un chips, umplut cu spumă de Manchego, ușor sărată și cu aromă de nuci. Deasupra lui se afla o felie de Manchego pentru extra-gust, garnisită cu caviar de ulei de alune (de fapt, ulei de alune sferificat) și pudră deshidratată de jamon iberico. Explozie pe cerul gurii, nu altceva!