Dacă ar fi să facem un top al vacanțelor petrecute împreună, Istanbul s-ar lupta cu succes pentru primele poziții. Nu putem să decidem pe ce loc s-ar clasa pentru că multe dintre călătoriile noastre ne-au rămas adânc în suflet, dar putem spune că în săptămâna petrecută în orașul de pe Bosfor am avut unele dintre cele mai frumoase și memorabile experiențe culinare. Am făcut o listă lungă lungă cu toate locurile unde am mâncat foarte bine spre excelent și ne pare rău de câteva care nu se mai regăsesc aici doar pentru că s-au închis între timp și nu mai poți ajunge la ele. Dacă pleci la Istanbul, nu uita să salvezi lista asta în bookmarks și să mergi măcar la câteva dintre locurile de aici. Bonus tip: începe cu Durumzade. N-o să-ți pară rău.

Pentru mic dejun:

Rumeli Kale Cafe

Kale Cafe, adică locul cu mâncare pentru care am bătut cel mai lung drum (cam o oră și jumătate) în timpul vacanței la Istanbul. Și bine am făcut că nu ne-am lăsat speriați de traficul infernal din oraș pentru că la capătul drumului ne aștepta, probabil, cel mai mișto mic dejun din viața noastră (și încă își menține poziția). Măsline turcești, roșii super gustoase, castraveți și ardei, toate asezonate cu ulei și mirodenii, brânzeturi de mai multe tipuri, brânză friptă în tigaie, menemen (senzațional!), ouă ochiuri cu cârnați, pastă de susan dulce, fabulosul caimac și un coș plin ochi cu multe tipuri de pâine, toate proaspete și fierbinți. La prima vedere ai zice că nu are ce să fie atât de deosebit, dar secretul stă ca de obicei în detalii, în condimentele pe care ei le adaugă și în modul în care preparatele sunt servite. E o bucurie să vezi masa plină cu mâncare, adusă în vase diferite, unele preparate în platouri mici pe care să le împarți cu celălalt, iar altele în tigăițe super fierbinți, abia aduse de pe foc, din care mâncarea încă clocotește și împrăștie arome peste tot în jur. Ca dimineața să fie absolut perfectă, pe partea cealaltă ai o priveliște de zile mari asupra strâmtorii Bosfor. Da, merită drumul!

Van Kahvaltı Evi

La Van Kahvaltı Evi, în Beyoglu, am mâncat lângă pisici, la o măsuță așezată pe marginea drumului (ca să nu zic aproape în mijlocul lui), care se zgâlțâia din toate încheieturile, mai ales când trecea câte o mașină mai mare pe stradă. Dar nimic nu putea să ne distragă de la farfuriile care veneau una câte una, fiecare cu arome care de care mai îmbietoare. Recomandăm aici gozleme, plăcinta turcească cu foaie subțire și umplutură de brânză, dar și menemenul cu cârnați. Și caimacul cu miere, pe care TREBUIE să îl comandați/cumpărați cu fiecare ocazie. :-)

Pe fugă:

Burgeri uzi la Kızılkayalar

Din 8 dimineți petrecute în Istanbul, în 6 am mâncat la Kızılkayalar, minimum câte doi burgeri uzi de fiecare (maximum nu spunem câți). Islak hamburger este un burger cu chiflă super moale, carne de vită și un sos pe bază de roșii și usturoi, lăsat într-o vitrină cu abur până se înmoaie bine de tot, de unde și numele. Combinația de ingrediente, textura umedă și condimentele îl fac să dea dependență. De aceea îți recomandăm să îți petreci cel puțin o săptămână în Istanbul și să te lași pradă “viciului” cât de des posibil. Nu de alta, dar pe acasă n-o să-l mai găsești și garantat îți va fi dor de el. Așa că știi ce ai de pus pe lista cu itinerariul: multe drumuri către piața Taksim, acolo unde găsești burgerii uzi de la Kızılkayalar. Grijă mare să nu intri la vecinii lor, care le-au copiat logo-ul, culorile și decorul localului, dar care n-au reușit să copieze și rețeta deliciosului burger.

zi

 

Balik Ekmek

Peste podul Galata, în portul Eminonu, găsim unul dintre cele mai bune sandvişuri din lume. După ce l-am gustat, ne e foarte clar că oricine ar trebui să ajungă acolo măcar o dată în viaţă. Conţine macrou fript, ceapă şi salată proaspătă şi este servit direct pe o barcă ancorată acolo. Cumpără şi un pahar cu varză murată din acelaşi loc. Merg de minune împreună. Balik Ekmek este o experienţă în sine, nu doar datorită gustului, ci şi prin prisma vibe-ului locului. În weekend, mii de oameni se adună în Eminonu pentru a savura celebrul sandviş. 

Kebab la Karadeniz Doner

Karadeniz Doner e un loc mic din Istanbul, unde Asim Usta serveşte doner-ul său imens şi celebru, de mai bine de 35 de ani. Îl poţi savura la farfurie, în lipie sau în aluatul tradiţional pentru pide aşa cum am făcut şi noi. Localul se află în cartierul Beşiktas (nu e greu de ajuns aici). Mergi acolo în jurul orei 11 dacă vrei să eviţi coada. Nu uita că după ce se termină carnea, localul se închide. :-) Chiar dacă prinzi aglomeraţie, aşteaptă cu răbdare până îţi vine rândul şi comandă şi un ayran proaspăt, de casă. Ne vei mulţumi!

Midii cu orez la colț de stradă

Dacă te plimbi seara prin Istanbul, mai ales pe bulevardul Istiklal, e imposibil să nu găsești cel puțin o tarabă mică care să servească midii cu orez la colț de stradă. Vă spunem sincer că a durat câteva zile până să ne hotărâm să încercăm și noi câteva. A meritat pe deplin să ne facem curaj. Midiile Dolma sunt midii umplute cu orez condimentat cu piper negru și stropite din plin cu zeamă de lămâie. Odată ce ți-ai făcut curaj să le încerci, nu te poți opri la una-două. 

Kofteci la Tarihi Sultanahmet Köftecisi Selim Usta

La Tarihi Sultanahmet Köftecisi se servesc aceste chiftele tradiționale încă din anul 1920, astfel că locul a devenit o adevărată atracție turistică a Istanbulului. Cu toate că restaurantul e plin de turiști, localinicii încă vin aici să ia un prânz rapid. Cam așa se întâmplă lucrurile acolo, mâncarea vine rapid, mănânci, bei ceva și ai plecat. Nu e o masă life changing, dar e tradițională, gustoasă și foarte ieftină. O porție de kofte costă doar 15 lire turcești (cam 7 lei). Nu uita să comanzi și o salată de fasole boabe. Sunt celebri pentru ea. 

 

Pe îndelete:

Kebab la Durumzade

La Durumzade am ajuns după ce am văzut de mai multe ori episodul despre Istanbul din “No Reservations”, al lui Anthony Bourdain. Am mâncat de două ori aici într-o săptămână și ne pare un pic rău că nu ne-am mai dus o dată. La Durumzade am mâncat cu siguranță cele mai bune kebaburi din viața noastră – am încercat mai multe variante – Adana Kebab, ușor picant, unul cu organe de miel și unul cu ficăței. Toate au fost la fel de gustoase, dar credem că merită să încerci orice din meniu. Dacă te blochezi în fața listei, poți oricând să ceri unuia dintre patroni să îți recomande ceva. Cei care se ocupă de friptul cărnii pe cărbunii încinși sunt chiar cei doi frați care dețin locul, maeștri în toată regula când vine vorba de aceste preparate. Vorbesc amândoi engleza, iar unul dintre ei a locuit o vreme în România și se descurcă de minune și în limba noastră. Carnea e gătită perfect și învelită în lavaș, o lipie turcească homemade de care te vei îndrăgosti pe loc. Lipia e unsă cu grăsimea care se scurge din carne și un sos roșu, condimentat. Kebaburile mai vin cu legume, ceapă, sumac și verdețuri proaspete (depinde de fiecare kebab în parte). Orice ai face, dacă mergi în Istanbul, nu rata locul ăsta.

Mâncare gătită la Erol Lokantasi

Am găsit aici un local tip cantină, unde un nene în vârstă gătea de zor tot felul de mâncăruri proaspete, Aromele ne-au adus aminte de copilărie și de acasă, probabil datorită numeroaselor tocănițe din vitrina caldă. Am comandat ceva ce ei numesc kebab de vinete (o mâncărică de vinete cu carne), vinete prăjite, bulgur și un soi de sarmale. Toate au fost fabulos de gustoase și sunt definiția perfectă a ceea ce numim comfort food. Nu vă speriați dacă nimeriți la o oră la care locul e gol (cum am pățit noi, mai precis după ce localnicii au mâncat de prânz), mâncarea e foarte bună.

Cina la Ficcin

De Ficcin aflasem de la Mazilique. A fost locul perfect pentru o cină chill. Mâncare bună, în centrul Istanbulului, la un preț mai mult decât decent. Am mâncat un mix de meze – hummus, fasole verde, vinete coapte amestecate cu cremă de iaurt și ceva ce ei numesc ghiveci/tocăniță de creveți. Are un vibe mai modern decât alte locuri în care am mâncat în Istanbul, dar ne-am simțit foarte bine și aici. 

Miel la Nişantaşı Ocakbaşı

Nişantaşı Ocakbaşı se află într-o zonă un pic mai posh a Istanbulului (chiar Nişantaşı se numește). De restaurantul unde Ercan Usta este specialistul în cărnuri la grătar, am aflat de la Oana Coantă (Bistro de l’Arte). Tot ea a fost cea care ne-a sfătuit să comandăm cotletele de miel și bine am făcut că nu i-am ieșit din cuvânt. Pe lângă cotlete, am mai comandat un platou mic cu un mix de cărnuri și o salată ezme, super răcoritoare. Am primit alături două lavaș super fierbinți la care ne-a rămas gândul mult timp după aceea. 

Pește la Sinop Balik Evi

Sinop Balik Evi e ceea ce numim o bombă, pe care o găsești în apropierea podului Galata. Locul e foarte mic și e genul care pare ușor insalubru (dar de când ne pasă nouă de asta?). Mesele și scaunele sunt de plastic, cu mușama și tot ce trebuie. :-) Dar spunem cu mâna pe inimă că aici am mâncat una dintre cele mai bune mese cu pește ever.  Am comunicat cu nenea care ne-a gătit prin semne și ne-am ales peștele direct din vitrină. Nici nu mai ținem minte exact ce pește era (parcă sardine?), dar a fost o masă pe cât de simplă, pe atât de gustoasă. Am plecat foarte fericiți.

Kebab la Tarihi Eminonu Durumcusu

Un alt loc în care am mâncat un kebab excelent e Tarihi Eminonu Durumcusu. Noi am fost în Istanbul la final de septembrie, când era deja destul de răcoare și terasa nu mai era deschisă așa că am prins loc înăuntru, unde spațiul e destul de micuț și înghesuit (just so you know). Am comandat două porții de kebab și două Ayran de casă. Kebabul a venit cu salată, legume la grătar, bulgur, ezme și lipie caldă, iar Ayran-ul a fost super fresh și gustos.  O masă completă care ne-a făcut fericiți. 

Lahmacun la Ciya Sofrasi

Pe partea asiatică a Istanbulului, la Ciya Sofrasi, găsești cel mai bun lahmacun din lume. Și aici am putea să ne oprim cu descrierea, dar nu o vom face. Pentru că Ciya Sofrasi nu e doar despre lahmacun, dar și despre kebab, salate de toate felurile pe care turcii chiar se pricep să le facă gustoase și mâncăruri cu sos, gătite încet. Mâncarea pare simplă, dar aromele sunt intense, iar experiența culinară, cu adevărat memorabilă. 

Duuulce:

Tulumba la Tatlıcı Safa

Dintre toate deserturile turcești, tulumba ne-a surprins cel mai tare. Poate și pentru că nu îl gustasem niciodată până atunci. Am găsit în mai multe locuri aceste gogoșele crocante la exterior și ușor însiropate, dar pe cele mai bune le-am mâncat undeva aproape de stația de tramvai Sirkeci, la Tatlıcı Safa. Ne-am întors de câteva ori pentru ele în același loc și mai că ne-am fi umplut un troller cu ele, să luăm și acasă.

Lokum, Kunefe și nu numai la Hafiz Mustafa

La Hafiz Mustafa au genul ăla de lokum pe care îl visezi noaptea, chiar și după câțiva ani. Atât e de bun. Am mâncat o mulțime de variante în săptămâna petrecută în Istanbul, dar cel care ne-a rămas cel mai bine în minte e cel cu bucăți întregi de fistic – ușor gumat, foarte aromat și crocant în același timp. Tot aici am mâncat kunefe simplu, cel mai bun kunefe cu ciocolată, baklavale cu tone de fistic și nu numai. Dacă ajungi la Hafiz, nu uita să comanzi și un ceai de mere. Noi am devenit dependenți de el pe parcursul vacanței. :-)