Roma înseamnă Colosseum, Vatican, Fontana di Trevi și, inevitabil, carbonara. Capitala Italiei este cunoscută pentru minunile sale arhitecturale, dar și pentru bucătăria proprie – cucina romana – bogată în arome intense, sosuri groase și carbohidrați. Prin urmare, dacă îți planifici un city break aici, trebuie să știi că vei mânca bine și vei alerga de la un monument la altul. Presupunem că ți-ai făcut deja lista obiectivelor turistice așa că îți venim în ajutor cu partea culinară și îți prezentăm 5 restaurante pe care trebuie să le încerci în Roma.
Trattoria Da Cesare il Casaletto
Multe bloguri și site-uri culinare spun despre Da Cesare că este cea mai bună trattorie la care poți mânca în Roma. Am avut, într-adevăr, parte de un prânz memorabil acolo, dar ce trebuie să știți este că am dat puțin din coate să obținem o rezervare. Inițial, am sunat de vreo câteva ori la numărul lor de telefon, dar nu ne-a răspuns nimeni. Am reușit, într-un final, să fim preluați de cineva din staff-ul restaurantului care s-a speriat puțin de faptul că vorbeam în engleză, ne-a întrebat când vrem să facem rezervarea, după care ne-a spus sec: ”Sorry, we are fully booked” (n.r. – Ne pare rău, avem rezervat tot). Atunci am apelat la ultimul as din mânecă și am rugat pe cineva care vorbește italiană să ne ajute. După câteva zeci de minute, am primit vestea cea mare: rezervarea era făcută.
Trattoria Da Cesare il Casaletto se află departe de orice zonă turistică a Romei, la capătul liniei de tramvai 8, care pornește din Piazza Venezia. Vorbim despre un drum de vreo 35 de minute, dar care merită tot efortul. Am ajuns acolo duminică la prânz, cu vreo 10 minute să se deschidă restaurantul, și eram printre primii clienți din ziua respectivă. Jumătate de oră mai târziu, tot restaurantul era plin cu familii de italieni care ieșiseră la masă. A fost, probabil, cea mai autentică experiență culinară pe care am trait-o într-un restaurant din Roma.
Am început cu o sticlă de vin organic alb, înțepător la gust (în cel mai bun sens posibil) și ne-am delectat cu niște aperitive excelente: gnochetti fritti in sos de cacio e pepe (paste mici, din cartof, prăjite, și servite pe sos făcut din brânză Pecorino Romano și piper) și crochete din vinete prăjite, cu sos de roșii deasupra. La felul principal, am fost dați pe spate de spaghetti alla carbonara (spaghete cu un sos făcut din ou, Guanciale – gusa/obraz de porc, Pecorino și, din nou, piper). Pe cât de simple sunt carbonara de obicei, pe atât de bune și cremoase au fost cele încercate aici. Am mai avut pe masă și rigatoni con sugo de coda vaccinara (paste scurte cu sosul de la tocana cu roșii și coadă de vită – o mâncare specifica romanilor), foarte bune și ele.
Așadar, când vă planificați următoarea vacanță în Roma, puneți adresa asta pe listă: Via del Casaletto, 45.
- Da Cesare Il Casaletto este deschis în mai toate zilele săptămânii, mai puțin miercuri, atât la prânz (12:45 – 15:00), cât și la cină (19:45 – 23:00).
- Au o listă impresionantă de vinuri organice. Dacă te știi fan sau ești curios să încerci, caută în meniu vinurile de la Lammidia, o cramă mică din Abruzzo.
- Începe neapărat cu gnochetti fritti în sos de cacio e pepe. În două persoane, este suficient să optați pentru jumătate de porție.
- Îți poți combina tipul de paste preferat (au și paste uscate, și paste proaspete) cu sosul preferat. Pastele uscate sunt pe la 9 euro porția, iar cele proaspete, 11 euro. Și da, porțiile sunt mari.
- Pentru rezervare, sunați la +39 06 536015.
Salumeria Roscioli
Una dintre regulile după care ne ghidăm în călătorii este să mâncăm în restaurantele frecventate de localnici. Uneori, mai facem și excepții. La Salumeria Roscioli, de exemplu, am găsit mai mulți turiști decât romani, dar mâncarea a fost fabuloasă și cât se poate de autentică. Locul este deținut de familia Roscioli, care are o activitate de patru generații în industria ospitalieră din Roma, și îmbină sub același ”acoperiș” trei concepte gastronomice: băcănie, restaurant și bar de vinuri.
Salumeria Roscioli se află în centrul Romei, în apropiere de Campo de Fiori. E o zonă tranzitată de foarte mulți turiști așa că nu e de mirare că restaurantul este mai tot timpul plin. Îți recomandăm să îți planifici vizita din timp și să faci o rezervare cu o săptămână (sau chiar două înainte). Ține cont că indiferent de zona pe care o vei alege (în fața vitrinelor de băcănie, la bar, la subsol etc.), mesele sunt mici și înghesuite.
Se spune că Roscioli este un restaurant excelent doar dacă știi ce să comanzi din meniu. Am citit că nu ar trebui să ne avântăm mai departe de antipasti (aperitive) și paste așa că ne-am conformat. Am început masa cu cea mai bună mortadella pe care am gustat-o vreodată, peste care bucătarul a ras și niște parmezan învhechit timp de 3 ani. Tot ca aperitiv am avut și o burrata cremoasă, cu roșii semi-uscate, să meargă bine cu pâinea proaspătă. La capitolul paste, ne-am oprit la spaghetti cacio e pepe și mezzi paccheri (obținute din tăierea pastelor de tip paccheri, cunoscute pentru forma lor de tub) servite cu un sos din trei tipuri de roșii, parmezan și piave stravecchio (tot un soi de brânză maturată din lapte de vacă). Ambele farfurii de paste au fost foarte bune.
Salumeria Roscioli se află pe Via dei Giubbonari, 21/22.
- Restaurantul este deschis de luni până sâmbătă, între 12:30 – 16:00 și 19:00 – 00:00.
- Stau bine la capitolul băuturi (în special vinuri), dar recomandăm să începi masa cu un Negroni. Este incredibil de bine făcut.
- Aperitivele sunt adevăratele vedete. Burrata și mortadella trebuie neapărat comandate.
- Roscioli este un restaurant scump, dar plătești, în primul rând, pentru niște ingrediente premium. O masă în doi, cu aperitive, paste și ceva de băut, te poate costa în jur de 100 de euro.
- Rezervările se pot face online, aici.
Colline Emiliane
La fel ca la Roscioli, și la Colline Emiliane vei vedea mai mulți turiști decât italieni la masă. Acest restaurant mic, de familie, și-a deschis ușile în 1931 și este renumit pentru pastele făcute în casă și pentru preparatele specifice zonei Emilia-Romagna, din nord-estul Italiei. Datorită poziției sale centrale (la doar 5 minute de mers pe jos de Fontana di Trevi), Colline Emiliane atrage pasionați de mâncare din întreaga lume și se află în majoritatea ghidurilor turistice despre Roma.
Atmosfera de la Colline Emiliane a fost total diferită față de ce am experimentat în celelalte restaurante din capitala Italiei. Locul este mic, intim, cu mesele foarte apropiate între ele. Dincolo de acest aspect, servirea este ireproșabilă, iar toată lumea din staff îți zâmbește natural și încearcă să te facă să te simți cât mai bine.
Mâncarea este și ea pe măsura serviciilor. La Colline Emiliane, pastele sunt proaspete, pregătite acolo în fiecare zi. Pentru că vorbim despre un restaurant cu specific din Emilia Romagna, nu puteam să începem altfel masa decât cu o farfurie de prosciutto din Langhirano (o comună situată la câțiva kilometri de Parma). Au urmat clasicele tagliatelle bolognese, care au fost cel puțin la fel de bune ca cele pe care le-am mâncat în Bologna și tagliolini con culatello, niște paste delicioase pe care le-am gustat în premieră (culatello este un mezel similar cu prosciutto, dar care se face din mușchi de porc). Am încheiat triumfător cu o tartă cu căpșuni, pentru că vitrina cu deserturi arăta prea bine să nu o băgăm în seamă. :-D
Colline Emiliane se află pe Via degli Avignonesi, 22.
- Coline Emiliane este deschis de marți până sâmbătă, între 12:45 – 14:45 și 19:30 – 22:45, iar duminică, doar între 12:45 – 14:45.
- Alege un platou de mezeluri ca antipasti. Toate sunt din regiunea Emilia-Romagna.
- Nu pleca de la Coline Emiliane fără să guști din pastele de casă. Prețul unei porții este de circa 14 euro.
- Pentru rezervare, sună la +39 06 481 7538. La rezervările online nu vei primi niciun răspuns. :-)
Tavernaccia da Bruno
Trastevere este cartierul boem al Romei, cu străduțe ”instagramabile”, baruri simpatice și, din păcate, cu multe țepe turistice când vine vorba despre mâncare. Dacă ești prin zonă la ora cinei, o variantă sigură este să te urci în tramvai și să mergi vreo 5 stații până în cartierul vecin, Monteverde, la Tavernaccia Da Bruno. Restaurantul se află într-o zonă rezidențială, în spatele unui McDonald’s, și pare un secret foarte bine păstrat. Am citit despre Tavernaccia că ar fi o afacere de familie cu mai bine de 50 de ani de activitate, care servește preparate specifice din trei regiuni italiene – Umbria, Lazio și Sardinia.
Chiar dacă se află departe de străduțele turistice și zgomotoase, iar atmosfera dinăuntru este una tipic de cartier, Tavernaccia este un restaurant primitor cu turiștii. Când am sunat pentru rezervare ni s-a vorbit impecabil în engleză, iar când am ajuns, toată lumea ne-a primit cu brațele deschise, de parcă ajunsesem la cineva acasă.
Chiar dacă am văzut în meniu câteva tipuri de paste proaspete, am zis că e timpul să luăm o pauză de la ele. Am luat bruschette și burrata ca antipasti – bune, dar nu neapărat memorabile. În schimb, felurile principale au fost deosebite. Am comandat o farfurie mare cu fâșii rozalii, tăiate dintr-o friptură de vită coaptă, acoperite cu frunze de rucola și parmezan, dar și specialitatea casei – o friptură de purceluș de lapte, coaptă la foc de lemne, cu șorici crocant și carne fragedă, însoțită de cartofi la cuptor. Despre această ultimă farfurie se spune că ar fi specifică regiunii Umbria, de care pomeneam mai sus, regiune din care provine primul patron al restaurantului.
Tavernaccia da Bruno se află pe Via Giovanni da Castel Bolognese, 63.
- Tavernaccia este deschis în fiecare zi din săptămână, mai puțin miercuri, între 12:45 – 15:00 și 19:30 – 23:00.
- Restaurantul este celebru pentru preparatele din carne. Purceșulul de lapte și friptura de vită sunt tot timpul în meniu, dar ocazional poți găsi și carne de vânat (iepure sau mistreț).
- Au un meniu stufos de vinuri, cu etichete din Italia și nu numai, dar și vinul casei își face treaba.
- Pentru rezervări, sunt destul de receptivi la latavernaccia.roma@gmail.com sau îi poți suna la +39 06 5812792.
Vecchia Roma
Vecchia Roma este singurul restaurant din lista noastră pe care nu-l vei găsi în vreun ghid turistic. Ne-a fost recomandat de Daniele, proprietarul B&B-ului la care am stat, în 2012. I-am trecut pragul atunci și ne-a cucerit imediat cu atmosfera de trattorie tipică, cu pastele acoperite de Pecorino din belșug și cu vinul casei. Ne-am promis că ne vom întoarce acolo la un moment dat, dar între timp, le-am zis tuturor prietenilor noștri care au trecut prin Roma să îl pună pe listă.
La a doua vizită, șapte ani mai târziu, am găsit Vecchia Roma la fel cum o lăsasem. Poate puțin mai aglomerată decât ne-o aminteam. Trattoria s-a umplut în niciun sfert de oră de la deschidere și nu, nu este un restaurant mic. Cu toate astea, servirea a fost rapidă și ireproșabilă.
Prima oară când am fost la Vecchia Roma, am comandat amândoi același lucru: bucatini alla gricia, un soi de paste mai groase decât spaghetele, gătite într-un sos bogat în Pecorino Romano și șuncă (pancetta sau guanciale), peste care am presărat, evident, și mai mult Pecorino. În timp ce mâncam, la o masă de lângă apare o tăntică din bucătărie, cu o roată mare de Pecorino, scobită în mijloc, în care a vărsat o tigaie întreagă de paste cu sos gros de roșii și bucăți de șuncă. Le-a amestecat viguros, cât să ia ce-i mai bun de pe ”pereți” și a pus pastele în farfurii. Pentru că eram deja plini, nu am rămas decât cu numele preparatului minune: bucatini all’amatriciana flambe. Bineînțeles că le-am comandat șapte ani mai târziu și putem confirma că sunt unele dintre cele mai bune paste pe care le-am mâncat vreodată. Pastele sunt gătite al dente și aproape crănțăne între dinți, dar sunt completate perfect de sosul gros de roșii, cu mult Pecorino și guanciale. Înainte de a amesteca pastele cu brânza, roata de Pecorino este stropită cu alcool și flambată, de unde și numele complet al preparatului.
Vecchia Roma se află pe Via Ferruccio, 12/b/c.
- Vecchia Roma este deschisă de luni până sâmbătă, între 12:30 și 15:00, și între 19:00 și 23:00.
- Fii atent când treci pe lângă restaurant: se află la demisol și s-ar putea să îl ratezi.
- Comandă neapărat bucatini all’amatriciana flambe. Costă doar 10 euro (în standarde romane, asta înseamnă ieftin) și sunt incredibile.
- Pentru rezervări, sună la +39 06 446 7143. Dacă nu ai o rezervare, încearcă să ajungi la orele de deschidere, deoarece devine aglomerat.
Bonus (1): Mercato Testaccio
Dacă vrei să vezi o piață autentică în Roma, trebuie să ajungi în Mercato Testaccio. Piața a fost renovată în 2012 și găzduiește peste 100 de standuri care vând de toate, de la obiecte artizanate la flori, fructe și legume, carne sau chiar mâncare gătită. Chiar dacă se află departe de centru, merită să faci un drum special până aici pentru un brunch improvizat.
Principala noastră recomandare este să te oprești la Mordi e Vai, standul lui Sergio Esposito, un fost măcelar care gătește mâncăruri tipic romane – cum ar fi coda vaccinara – și le servește în chifle proaspete, sub formă de sandvișuri. La Food Box vei găsi carciofi alla giudia – anghinare prăjită de două ori în ulei încins, cu frunze incredibil de crocante, iar la Casa Manco poți cumpăra pizza de toate felurile. După ce ți-ai ales preparatele, îndreaptă-te spre zona de mese din centrul pieței, ia-ți un cocktail de la bar și uită-te la oameni. E unul dintre cele mai faine lucruri pe care le poți face în Roma.
Bonus (2): Ceva dulce & ceva de băut
În Roma trebuie să mănânci cel puțin un gelato. Recomandările noastre sunt gelateriile FataMorgana (vei găsi mai multe prin oraș) sau Fassi (considerată cea mai veche gelaterie din Roma). Pentru dulciuri de tot felul, trebuie să ajungi și la Pasticceria Regoli, unde specialitatea casei este maritozzi, o chiflă dulce umplută cu frișcă.
La capitolul băuturi, merită să dai o raită până la Gatsby Cafe, un bar de cartier din Piazza Victorio Emanuele care servește cocktail-uri inedite și are seri de jazz live. Dacă ajungi în Trastevere, oprește-te și la Ma Che Siete Venuti a Fa, unul dintre cele mai apreciate baruri de bere artizanală din întreaga lume.
Vezi și vlogul nostru despre restaurantele din Roma:
Poftă bună!
[…] Vi s-a întâmplat vreodată să vă aflați într-un city break și să mergeți vreo 30 de minute în afara zonei turistice doar pentru a ajunge la un restaurant? Nouă da. Cam tot timpul. Așa am ajuns la Da Cesare al Casaletto din Roma, un restaurant de cartier plin de italieni ieșiți la masa de duminică în familie. Ne-au plăcut aperitivele – trebuie să menționăm gnochetti fritti în sos de cacio e pepe, paste mici, din cartof, prăjite, și servite pe sos făcut din brânză Pecorino Romano și piper – și mai ales spaghetti carbonara, mult mai cremoase decât orice alte carbonara încercasem până atunci. Am scris mai multe despre Da Cesare aici. […]