osteria_dell_orsa_ragu

Când spunem Bologna, spunem sos bolognese, ragu bolognese, sau, pe scurt, ragu. Este regele sosurilor pe bază de carne, cel în care vita se împrieteneşte cu roşiile, morcovii, apio, ceapa şi vinul, cel care acoperă farfuriile de tagliatelle din trattoriile şi osteriile din Bologna. Da, tagliatelle, pentru că într-un local italian care se respectă, sosul ragu nu se serveşte cu spaghetti, ci doar cu paste late. Prin urmare, uită de spaghetti bolognese când ajungi în “Cizmă”.

În cele două zile petrecute în Bologna, am mâncat de două ori faimoasele tagliatelle al ragu, de fiecare dată la Osteria dell’Orsa. De la turnul Asinelli nu faci decât 5 minute până la Orsa. Nu, nu e nevoie să te grăbeşti, pentru că este deschis de la 12:00 la 00:00 şi chiar dacă nu sunt mese libere, nu vei aştepta prea mult până să te aşezi. E un loc în care vii, mănânci şi pleci, nu înainte de a savura la bar un espresso din partea casei.

Osteria dell’Orsa se află pe Via Mentana numărul 1 încă din anii ’70 şi păstrează aerul de cantină studenţească, cu mese, bănci şi scaune din lemn, scrilejite odată cu trecerea timpului, cu porţiile de mâncare generoase şi cu zumzetul continuu. Zilnic, îi trec pragul studenţi, profesori, poeţi, artişti, muncitori, oameni de afaceri sau turişti, deci nu te sfii să împarţi masa cu ei.

osteria_dell_orsa_bologna

Se spune că ragu-ul de la Orsa este unul dintre cele mai bune din Bologna. Îţi dai seama încă de când chelnerul îţi pune farfuria în faţă. Îl adulmeci, îi reţii bine toate aromele, după care priveşti pastele. Sunt de un galben pur, care te duce cu gândul la aluat proaspăt făcut, tăiat cu grijă. După ce ai acoperit totul cu parmezanul lăsat la discreţie, îţi faci curaj şi guşti Şi îţi dai seama că, pentru doar 6 euro, ai în faţă o porţie de fericire. :-) Farfuria se va goli până vei apuca să zici “paste”, iar la final vei tânji pentru o felie de pâine bună cu care să cureţi urmele de sos roşu rămase prin farfurie.

tagliatelle_bolognese

Despre restul meniului, numai de bine. La Orsa găseşti o selecţie impresionantă de crostini (între 2 şi 4,5 euro), platouri de mezeluri şi de brânzeturi (4-10 euro), precum şi paste şi fripturi care diferă de la zi la zi. La capitolul băuturi, recomand vinul casei sau berile artizanale de la Birra del Borgo.

În concluzie, la Osteria dell’Orsa se respectă “regula de trei simplă”: mâncare bună, multă şi ieftină. E poate cel mai bun mod de a face cunoştinţă cu Bologna, de a reflecta asupra ei şi de a o lăsa să te cuprindă în viaţa-i colorată.

cortigiana_birra_del_borgo

Semnatura-Catalin