praga

Praga, una dintre destinațiile noastre preferate, este orașul în care poți vizita o mulțime de locuri și de obiective turistice fără să plătești nimic sau mai nimic. :-) Dacă vacanța ta la Praga trebuie să se încadreze într-un buget restrâns, nu uita să pui pe listă aceste 10 obiective pe care le poți vizita absolut gratuit.

1. Catedrala Sfântul Vitus și împrejurimile Castelului

catedrala_vitus_praga

Catedrala Sfântul Vitus se află în curtea Castelului din Praga și este una dintre cele mai impresionante catedrale din câte am văzut. Poate fi vizitată gratuit, însă doar pe jumătate. Pentru a o putea vizita integral, ai nevoie de un bilet de acces în castel. Totuși, dacă nu ai în plan să-ți dedici o zi sau două întregului complex pentru a-l vizita pe îndelete, noi credem că nu merită să plătești biletul (aproximativ 27 de euro). Fără acest bilet, poți totuși să vizitezi atât o parte din catedrală, cât și întreaga curte a Castelului, grădinile sale superbe, iar la fix, între 6:00 și 23:00, poți urmări ceremonia de schimbare a gărzii.

vitus_front_door

2. Aleea de Aur (Golden Lane)

“Golden Lane” se află, de asemenea, în curtea Castelului. E o străduță îngustă, cu multe căsuțe colorate și mici, pe care se spune că ar fi locuit și Franz Kafka (în casa cu numărul 22). Pare desprinsă din poveșțile cu pitici și merită să faci un drum până acolo pentru a o vizita. După ora 17:00 poate fi vizitată gratuit. Bonus tip: dacă vizitați Muzeul Jucăriilor, aflat în complexul Castelului, puteți observa străduța, pe fereastră, de la nivelul 2 al muzeului. :-)

3. Zidul lui John Lennon

john_lennon_wall

Este locul în care se adună toți cei care vizitează Praga și vor să lase în scris un gând bun, un vers despre pace, dragoste sau prietenie. John Lennon nu a concertat și nici nu a ajuns vreodată prin Praga, dar a devenit un simbol al protestului și al speranței într-un regim mai bun atunci când, în anul 1980, un student mexican a desenat fața artistului pe acest zid. Desenul a fost șters de către autorități, dar a doua zi a apărut la loc. A fost șters din nou și în ziua următoare a fost desenat din nou. Astfel, zidul a devenit simbolul libertății și al luptei împotriva comunismului. Astăzi, se strâng acolo turiști din întreaga lume, iar locul emană doar energie pozitivă. Merită să îl vizitezi.

4. Priveliștea din parcul Petrin

prague_landscape

Noi nu ne-am dat în vânt după experiența urcatului în turnul Petrin (despre care îțî dai seama se cam bălăngăne odată ce ajungi sus), dar am apreciat foarte mult priveliștea din parcul în care se află. Parcul aflat pe deal oferă o panoramă superbă a orașului, în special dacă prinzi o zi cu soare. Merită drumul până acolo. Ajungi pe deal cu funicularul pe care îl iei de la stația Ujezd, unde ajungi cu tramvaiul 22.

praga_priveliste

5. Podul Carol (Charles Bridge)

praga_podul_carol

Este cel mai aglomerat pod din Praga, dar și cel mai frumos. Leagă Centrul Vechi al orașului de Mala Strana oferind priveliști ale orașului pentru care merită să te oprești din loc în loc. Nu este o simplă construcție, ci o întreagă experiență. Străbate-l și vei putea admira statui din secolul al 17 lea, dar și operele artiștilor ce își vând picturile acolo. Poți asculta muzică de bună calitate, interpretată de tineri muzicieni (în special seara) și poți simți zumzetul și atmosfera orașului. Pentru o sumă mică (90 de coroane – aproximativ 3,50 euro) poți vizita și turnul din capătul podului, unde vei afla întreaga poveste ce stă în spatele acestei construcții.

6. Cea mai îngustă stradă din Praga

Este atât de îngustă încât la capetele ei a fost montat câte un semafor care îți semnalizează când poți trece pentru a nu te intersecta cu o altă persoană. Străduța este un loc unic, chiar un pic distractiv. :-) Dacă ajungi în Mala Strana, fă-ți drum și pe acolo.

7. Ceasul astronomic

observatorul_astronomic_praga

Știm că “show-ul” pe care îl poți vedea la fix este cel pentru care este atât de celebru ceasul, dar noi îți spunem că nu merită să bați orașul până acolo dacă mergi doar pentru asta. Observă ceasul când ai drum prin Centrul Vechi pentru frumusețea sa, dar dacă ai de așteptat mai mult de 5-10 minute pentru a prinde mini “spectacolul” statuetelor, nu te înghesui în fața lui cu mulțimea de turiști. Noi nu am ascultat de acest sfat (l-am primit și noi înainte) și ne-am ales doar cu un “ăăăă… doar atât a fost?” la final. Altlfel, el merită vizitat pentru importanța sa istorică. Ceasul Astronomic din Praga este unul dintre cel mai elaborate ceasuri din lume. Instalat pentru prima dată în anul 1410, el indică timpul pentru 4 zone: timpul Europei Central, vechiul timp bohemian, timpul stelar si timpul babilonian.

8. Biserica Sfânta Maria din Tyn

catedrala_tyn_praga

Construită în anul 1365, Biserica Sfânta Maria din Tyn este una dintre cele mai impresionante lăcașuri de cult din oraș și se impune cu grandoarea sa în centrul orașului, mai precis, în Piața Centrului Vechi. Este construită în stil gotic la exterior, dar interiorul este decorat în stil baroc. Turnurile sale, înalte de peste 80 de metri, par desprinde din poveștile cu prinți și prințese.

9. Lucrările lui David Cerny

men_pissing_prague

Împânzite de-a lungul orașului, lucrările artistice ale lui David Cerny, sculptorul ceh faimos internațional, reprezintă unul dintre motivele pentru care turiștii din întreaga lume vizitează Orașul de Aur. Noi am străbătut orașul la pas și am observat “Statuia lui Kafka” – o statuie rotativă ce înfățișează chipul lui Kafka, “Babies” – bebelușii negri care se cațără pe turnul televiziunii din Zizkov, “Horse” – statuie ce îl înfățișează pe St. Wenceslas pe un cal întors, “Hanging Out” – o miniatură a lui Sigmund Freud, atârnând de o bară montată pe un acoperiș, dar și “Pissing Men” – lucrare ce înfățișează doi bărbați care fac… pipi într-un recipient de forma Cehiei (așa a dorit Cerny să-și exprime opinia despre intrarea Cehiei în Uniunea Europeană). În Praga mai sunt multe alte lucrări ale sculptorului, vă sfătuim să descoperiți cât de multe puteți. :-)

david_cerny_prague

statuie_kafka_praga

turnul_televiziunii_praga_zizkov

10. Priveliștea din parcul Letna

prague_letna_garden

Priveliștea e 100% gratuită, dar zău că dacă ajungi acolo merită să te așezi la o masă în Letna Beer Garden și să îți iei un Gambrinus sau un Kozel. Este locul care îți oferă poate cea mai frumoasă panoramă a orașului și nu are nevoie de altă descriere. Enjoy!

letna_beer_garden