miradouro_portas_da_sol

Lisabona este oraşul de care m-am îndrăgostit la prima vedere şi apoi tot mai tare cu fiecare zi petrecută acolo. Singurul oraş care, de altfel, a reuşit până acum să mă facă să spun “Aş vrea ca într-o zi să ma mut aici!”. Sunt genul de om foarte greu de convins că ar putea vreodată să locuiască permanent în alt loc decât România, dar Lisabona a reuşit să mă convingă încă din primele zile. Sunt foarte multe de povestit despre capitala Portugaliei, de la monumentele sale frumoase la tramvaiele vechi, străzile împânzite cu azulejos, restaurantele deosebite şi mâncarea tradiţională gătită cu suflet, oamenii calzi şi atmosfera magică din faţa cafenelei A Brasileira. Sunt atât de multe că nu ar putea fi cuprinse probabil nici în 10 cărţi. Dar astăzi povestim doar despre o parte dintre locurile care m-au cucerit pe mine şi pe care cred că ar trebui să le vizitezi şi tu odată ajuns în oraş.

Este vorba de unele dintre cele mai frumoase panorame din oraş (ei le spun miradouros), locuri din care nu-ţi vei mai dori să pleci. :-)

 

MIRADOURO DA SANTA LUZIA

Situat lângă biserica Santa Luzia, acest miradouro este unul dintre locurile de unde poţi admira o privelişte care te lasă fără suflare. De aici poţi privi cartierul Alfama cu casele şi bisericile sale deosebite, dar şi fluviul Tejo. Mai ai doar puţin de mers până la Castelul Sao Jorge aşa că include-l şi pe acesta în itinerariul de zi.

ada_lisabona

 

MIRADOURO DAS PORTAS DO SOL

Aflat la doi paşi de Miradouro da Santa Luzia, Portas do Sol oferă una dintre cele mai faine privelişti din Lisabona. Este un loc perfect pentru surprins imagini unice (chiar pentru un photo shooting real dacă eşti din zona profi), dar şi pentru admirat acoperişurile locuinţelor din Alfama, unul dintre cele mai vechi cartier din oraş. Ajungi aici cu tramvaiul 28 sau pe mergând pe jos, din Baixa (variantă care durează mai mult).

cata_lisabona

 

ELEVADOR DE SANTA JUSTA

Bird-eye view deasupra oraşului. Din locul în care ajungi doar cu liftul proiectat de Raoul de Mesnier du Ponsard (ucenicul lui Gustave Eiffel) vezi întregul oraş. Locuinţele, castelul Sao Jorge, piaţa Rossio, fluviul şi alte frumuseţi ale Lisabonei pe care te lăsăm să le descoperi cu ochii tăi. De evitat numai şi numai dacă ai rău de înălţime. Altfel nu ai nicio scuză să nu ajungi aici. Se urcă pe rând, în grupuri de oameni, dar timpul de aşteptare la coadă este mai mult decât decent pentru experienţa oferită. Noi am stat la coadă în jur de 15 minute.

elevador_santa_justa

Accesul costă 5 euro, iar programul începe la 8:30 dimineaţa şi se încheie la 20:30. Totuşi, dacă vrei să foloseşti liftul doar pentru a ajunge din cel mai jos punct al Lisabonei în cel mai înalt, îl poţi folosi între orele 7:00 şi 22:00 în perioada octombrie – mai şi între 7:00 şi 23:00 în perioada iunie – septembrie. Dacă îţi cumperi Lisboa Card, ai intrarea asigurată aici.

calatoriisifarfurii_lisabona

 

MONUMENTUL DESCOPERITORILOR

Zis şi locul în care ne-a bătut vântul cel mai tare aşa că ia o eşarfă cu tine dacă te ştii mai sensibil şi nu combina lip gloss-ul cu părul desprins (fetele înţeleg). Din vârful monumentului cu o poveste incredibil de frumoasă poţi admira fluviul Tejo, dar şi întregul cartier Belem, Turnul din Belem şi Mânăstirea Jeronimos în toată splendoarea sa. Pavajul poate fi admirat de asemenea de sus. Mozaicul din marmură reprezintă o hartă (în interiorul unei busole uriaşe) ce cuprinde rutele străbătute de marii exploratori portughezi şi a fost un dar primit din partea guvernului Sud African în anul 1960.

monumentul_descoperirilor

Accesul în monument costă 4 euro (bilet normal), dar ai 30% discount cu Lisboa Card. Poate fi vizitat de marţi până duminică, între orele 10:00 şi 18:00. Ia-ţi cel puţin 30 – 40 de minute pentru a-l vizita. Ajungi acolo cu tramvaiul 15, luat din Praça do Comercio.

monumentul_descoperitorilor

 

MIRADOURO DO CASTELO DE SAO JORGE

Dacă tot am menţionat până acum Castelul Sao Jorge, trebuie să ştii că una dintre cele mai frumoase privelişti ale oraşului se vede chiar din curtea lui. Cu o vechime de peste 1000 de ani, castelul cucerit de mauri se află pe cel mai înalt deal din Lisabona. La Miradouro Do Castelo de Sao Jorge vei găsi chiar şi o hartă care îţi indică exact ce puncte de interes vezi în faţa ochilor.

miradouro_sao_jorge

Pe perioada de iarnă (noiembrie – februarie), castelul este deschis între 9:00 şi 18:00, iar în sezonul cald (martie – octombrie), între 9:00 şi 21:00, iar preţul unui bilet de acces este de 8 euro (5 euro preţ redus). La castel se poate urca pe jos de la Miradouro da Santa Luiza, iar pe drumul care duce spre casa de bilete, mai precis la Rua Bartolomeu de Gusmão 31, este un restaurant pe care ti-l recomand cu drag: Claras em Castelo.

castelo_sao_jorge

miradouro_castelo_sao_jorge

Semnatura-Alexandra