brandenburg_gate_berlin

Pentru noi, Berlin este complex și diferit. L-am descoperit la final de octombrie, rece și mohorât, dar ne-a fascinat atât de tare încât după câteva minute de plimbare prin Kreuzberg ne simțeam ca acasă. Este un oraș pe care l-am asemănat mult cu Bucureștiul, dar mult mai popular și mai plin de viață decât capitala noastră. Berlin este deopotrivă hip și chic, modern și învechit, german și multicultural. Și nu în ultimul rând, Berlin este una dintre cele mai ofertante destinații culinare în care am fost până acum. Nu mai vorbim de berea bună, care e la ea acasă.

Dacă plănuiești să zbori cât mai curând în capitala Germaniei, ți-am pregătit câteva sfaturi care să-ți facă vacanța mai ușor de planificat.

Aeroporturile din Berlin

Vestea bună este că e ieftin să călătorești la Berlin. Din București zboară direct Air Berlin, a doua cea mai mare companie a Germaniei, cât și operatorul low-cost Ryanair, la care biletele pot porni chiar și de la 10 euro dus-întors! Ambele companii au zboruri din București spre Berlin în fiecare zi a săptămânii. Din Timișoara poți zbura la Berlin tot cu Ryanair (două zboruri pe săptămână), iar din Cluj-Napoca, zborul este operat de Wizz Air (două zboruri pe săptămână). Din iunie 2017, Blue Air va opera Iași – Berlin.

Dacă alegi să zbori cu Air Berlin, vei ateriza pe aeroportul principal al Berlinului, Tegel, din nord-vestul orașului (10 km distanță de centru). În cazul în care vei alege să călătorești cu Ryanair sau Wizz Air, vei ateriza pe Schönefeld (20 km distanță de centru).

Cum ajungi de pe aeroportul Tegel în Berlin

 • cu autobuzul – cea mai ieftină opțiune – o călătorie costă 2,7 euro (detalii mai jos, în secțiunea ”Transportul public în Berlin”). Din Tegel sunt 4 autobuze care fac legătura cu Berlinul. Autobuzul X9 merge în Charlottenburg și are legături cu stațiile de metrou Jungfernheide și Zoologischer Garten. TXL JetExpress Bus ajunge în gara centrală (Hauptbanhof), dar se oprește și în centrul orașului, la Alexanderplaz. Autobuzul 128 merge în districtul Wedding și are opriri la stațiile Kurt-Schumacher Platz și Osloer Str. Autobuzul 109 merge în Charlottenburg și face legătură cu stația Jakob-Kaiser-Platz, după care continuă la Jungfernheide și Zoologischer Garten. Fiecare autobuz vine la o distanță de 5-10 minute, între orele 4:30 – 00:00.
 • cu taxiulcea mai scumpă opțiune – în jur de 20-25 euro

Cum ajungi de pe aeroportul Schönefeld în Berlin

 • cu trenul regional cea mai eficientă opțiune – o călătorie costă 3,3 euro. RE 7 și RB 14 sunt recomandările noastre dacă mergi în centrul orașului. Pleacă de două ori pe oră și fac opriri atât la Ostbanhof, una din cele mai mari gări ale orașului, cât și la Alexanderplatz, Friedrichstraße, Hauptabnhof și Zoologischer Garten. Durata unei călătorii până în Alexanderplatz este de 28 de minute. În plus, există și RB 22, un tren regional care face legătura cu Postdam.
 • cu S-Bahn – trenul urban (S9 și S45) sau cu autobuzul – o călătorie costă 3,3 euro. Ajung în afara centrului turistic. Mai multe detalii aici.
 • cu taxiulcea mai scumpă opțiune – în jur de 45 euro

berlin_east_side

Transportul public în Berlin

Berlin are un transport public foarte bine pus la punct. Dintre toate orașele pe care le-am vizitat până acum, credem că doar Londra îl întrece. Un lucru important este că transportul public din Berlin (BVG – Berliner Verkehrsbetriebe) este integrat, deci cu același bilet poți merge pe autobuz, S-bahn (tren urban), U-bahn (metrou), tramvai și chiar pe unele trenuri regionale (spre Schönefeld și Potsdam).

Harta transportului public din Berlin este împărțită în trei zone tarifare: AB (zona urbană), BC și ABC (include Postdam și aeroportul Schönefeld). O călătorie în zona AB costă 2,8 EUR, iar în zona ABC, 3,4 EUR. Biletul este valid două ore și îți permite să schimbi mijloacele de transport dacă mergi într-o singură direcție.

Pentru un abonament valid o zi, va trebui să scoți din buzunar 7 EUR (zona AB), respectiv 7,7 EUR (ABC), iar pentru un abonament de 7 zile, 30 EUR.

Varianta pe care ți-o recomandăm este Berlin Welcome Card, al cărui preț variază între 19 EUR și 46 EUR, în funcție de perioada de valabilitate (între 2 și 6 zile). Cu Berlin Welcome Card, ai acces la toate mijloacele de transport public și până la 50% reducere la peste 2000 de atracții turistice. Găsești detalii mai jos, în secțiunea dedicată.

Ce vizitezi în Berlin?

La 18 ani de la căderea Zidului Berlinului, cele două jumătăţi de oraş care erau cândva delimitate încă păstrează urme din perioada RDG şi RFG. Berlinul este un oraş încărcat de istorie modernă, cu multe atracţii pe care le avem deja în minte, dar şi cu multe muzee dubioase (muzeul currywurstului, de exemplu). Noi le-am selectat pe cele despre care credem că merită să-ţi ocupe timpul.

Cu bilet de intrare

 • Museum Island zonă intrată cu totul în patrimoniul UNESCO. Găzduieşte cinci muzee reprezentative pentru Berlin: Pergamon Museum (cu poarta Ishtar şi cu altarul Pergamon, închis momentan până în 2019), Neues Museum (cu bustul lui Nefertiti), Bode Museum (comori bizantine şi colecţii numismatice), Alte Nationalgalerie (galerii de artă din secolul al XIX-lea) şi Altes Museum (cea mai mare colecţie de artă antică şi sculpturi a oraşului).

museum_island_berlin

Individual, prețul unui bilet de acces într-un muzeu costă 10 sau 12 EUR, iar un pass care îți oferă acces în toate cele 5 muzee costă 18 EUR. Lista completă a prețurilor e aici.

pergamon_museum_berlin

 • Domul Berlinului cea mai impunătoare catedrală din Berlin. Deși poate fi văzută pe gratis în timpul slujbelor, recomandăm să îți iei bilet de intrare (7 EUR este prețul întreg), pentru că ai acces pe cupola Domului și la o panoramă superbă aspura orașului.

berlin_dome

 • Turnul Televiziunii – având 368 de metri înălțime, este cea mai înaltă structură din Germania. Turnul se află într-unul din cele mai populare puncte ale orașului: Alexanderplatz și permite accesul turiștilor până în cupola de sticlă. Prețurile biletelor încep de la 13 EUR. Găsești mai multe detalii aici.

tv_tower_berlin

 • Grădina Zoologică – se spune că ar fi cea mai vizitată din Europa și numără peste 20.300 de animale din peste 1.500 de specii. A fost casa faimosului urs polar Knut și al ursului panda gigant Bao Bao. Un bilet pentru adulți costă 14,5 EUR, iar pentru copii, 7,5 EUR. Detalii, aici.

Gratuit

 • Reichstag – dacă ar fi să îți recomandăm să vizitezi o singură atracție din Berlin, asta este. Trebuie să te înregistrezi online aici, după care să te prezinți la clădrirea Reichstag-ului cu circa 15 minute înainte de ora la care ai făcut rezervarea. Totul e gratuit, dar priveliștea e de milioane. :-)

16009976_1421228427901519_1907223724_o

 • Poarta Brandenburg – poate cel mai cunoscut monument al Germaniei. Nu mai are nevoie de introducere.
 • East Side Gallery cea mai mare porțiune rămasă din Zidul Berlinului. Imediat după căderea Zidului, 118 artiști din 21 de țări și-au desenat lucrările pe partea de est. Azi, porțiunea se întinde pe 1 kilometru și 316 metri.

east_side_gallery_berlin

 • Checkpoint Charlie cândva era punctul de frontieră dintre Germania de Est și Germania de Vest. Azi este ”păzit” de soldați deghizați cu care faci poze contra-cost. Nu l-am vizita și a doua oară.

checkpoint_charlie_berlin

 • Memorialul Holocaustului – la prima vedere, pare un labirint întins pe aproape 19.000 de metri pătrați. Este o colecție de ”stelae”, plăci de mărimi diferite, care ajung până la 4,5 metri înălțime.

Berlin Welcome Card

Unul dintre cele mai avantajoase carduri turistice pe care le poți cumpăra într-un city break la Berlin este Berlin Welcome Card. Acesta vine în șase variante, după cum urmează:

 • 48 ore (preț pentru zona AB – 19.9 EUR, zona ABC, cu acces la aeroportul Schonefeld și Postdam – 21.9 EUR)
 • 72 ore (zona AB – 27.9 EUR, zona ABC – 29.9 EUR)
 • 72 ore + Museum Island (zona AB – 44 EUR, zona ABC – 46 EUR)
 • 4 zile (zona AB – 32.5 EUR, zona ABC – 35.5 EUR)
 • 5 zile (zona AB – 36.5 EUR, zona ABC – 41 EUR)
 • 6 zile (zona AB – 42 EUR, zona ABC – 46 EUR)

berlin_welcome_card

Pentru un city break, varianta pe care ți-o recomandăm este cea de 72 ore + Museum Island, care îți oferă acces nelimitat pe toate mijloacele de transport + transfer de la aeroport în oraș + acces la toate muzeele din Museum Island, timp de 72 de ore. Berlin Welcome Card vine împreună cu o hartă a orașului și o carte care îți indică reducerile la monumente. La Dom, de exemplu, am plătit 5 EUR în loc de 7 pentru că am avut Berlin Welcome Card.

Cardul poate fi cumpărat online sau din aeroporturile Schönefeld și Tegel, din puncte de informare turistică sau din automatele din stațiile de transport public. Poți găsi mai multe detalii aici.

Unde stai în Berlin?

Berlin este un oraș pentru toate buzunarele, lucru care se vede și la capitolul cazare. O cameră dublă la hotel începe de la 30-40 EUR de noapte și poate trece lejer de 200 EUR. Găsești o selecție foarte largă pe Booking.com. Din căutările noastre, Charlottenburg pare a fi cel mai ieftin cartier pentru turiști (este cartierul în care se află Grădina Zoologică), dar zona pe care ți-o recomandăm este Kreuzberg, cartierul artiștilor, un amstec de culturi și creativitate.

În city break-ul petrecut la Berlin, am stat la Moxy Ostbanhof, un hotel mid-range din grupul Marriott, proaspăt deschis în toamna lui 2016. La Moxy, poţi găsi o cameră dublă şi în jur de 70 EUR pe noapte în anumite perioade. Camerele arată impecabil, iar avantajul hotelului este că se află la 3 minute de mers pe jos de gara Ostbanhof, de unde ai acces la trenul spre Schonefeld (faci 20 de minute până la aeroport) şi la o staţie de S-Bahn. East Side Gallery se află la 10 minute de mers pe jos.

moxy_berlin

TIP: Dacă plănuieşti să mergi la Berlin în perioada unor evenimente importante (Berlin Fashion Week, Berlinala, Loolapalooza, Maratonul de la Berlin etc.), asigură-ţi cazarea din timp. Preţurile pot creşte mult în preajma evenimentelor.

Ce mănânci în Berlin?

Berlin este una dintre cele mai “foodie” destinaţii pe care le-am vizitat. Fiind el însuşi un mare mix cultural, nu este greu să găseşti în Berlin mâncare etnică bună din mai toate colţurile lumii. Trebuie să îţi spunem de la bun început că nu am încercat mâncarea germană (am gustat doar un curry-wurst la întoarcere spre aeroport, care nu ne-a impresionat) şi ne-am concentrat pe mâncare asiatică.

Şase locuri ne-au rămas în minte:

 • Cocolo Ramense spune că e cel mai bun ramen din Berlin. Pentru noi e “farfuria” care ne-a impresionat cel mai mult în 2016.
 • Burgermeister – burgerii despre care Andrew Zimmern (poate îl ştii de la Bizzare Foods) spune că sunt cei mai buni pe care i-a mâncat în Europa.

burger_meister_berlin

 • Markthalle Neun – piaţă faimoasă din Kreuzberg care se transformă în fiecare joi seara în Mecca street food-ului din oraş: Street Food Thursday.
 • District Mot – când doi fraţi de origine vietnameză încearcă să readucă experienţele culinare de pe străzile Saigonului în Berlin, ştii că nu e rău.
 • Duc Anh – aş vrea să văd în Europa o experienţă culinară vietnameză mai autentică de atât. Mâncare vietnameză pentru vietnamezi, în Dong Xuan Center, Dragonul Roşu al vietnamezilor din Berlin.

duc_anh_berlin

 • CoCo Banh Mi – gustarea perfectă la o plimbare prin Mitte. Nu degeaba se zice că banh mi-ul e cel mai bun sandviş din lume. Cel de la CoCo e delicios!
 • Stone Brewing Berlin – bere artizanală de origine americană, made in Berlin, într-o locaţie de vis. În spatele conceptului se află Stone, una dintre cele mai renumite berării din lumea craft.

stone_berlin

Sperăm să îți fie de folos informațiile alese de noi. Enjoy your trip!