sforzesco_milano

Știm trei motive bune pentru care ai de petrecut cel puțin o zi în Milano: fie ești pasionat(ă) de cumpărături, fie ai prins un bilet dus-întors foarte ieftin cu o companie low cost, fie trebuie să prinzi o conexiune spre o altă destinație și ai o escală peste noapte. În fiecare din aceste cazuri, vei face cunoștință cu un oraș care respiră modă și fotbal, atrage anual milioane de turiști în fața Domului și găzduiește Cina cea de Taină a lui Da Vinci. Iar 24 de ore sunt suficiente să descoperi tot ce are mai bun Milano.

9:00 – Mic dejun la Peck

Pe Via Spadari 9, la 5 minute de mers pe jos de Dom, se află Peck, un magazin de delicatese cu o istorie de peste 100 de ani. Credem că un cappucino și un cornetto (varianta italiană a croissant-ului) la Peck definesc cel mai bine diminețile milaneze. Savurează-le în tihnă și privește pe geam cum strada începe să zumzăie. Plimbă-te printre rafturi, pentru că te așteaptă peste 100 de brânzeturi, numeroase tipuri de prosciutto, trufe albe de Piemont, paste, măsline, uleiuri, vinuri și multe alte delicatese. Atenție! Prețurile nu sunt tocmai mici. :-)

10:00 – Domul din Milano

domul_din_milano

Este a patra cea mai mare catedrală catolică din lume, iar construcția ei a durat, în total, aproape 600 de ani (1385-1965). Astăzi, este principala atracție a orașului, iar turiștii se străduiesc să îi cuprindă toți cei 108 metri înălțime în poze. În Dom poți intra gratuit (se percepe o taxă de 2 euro dacă vrei să pozezi înăuntru), dar te sfătuim să urci și pe acoperiș (9 euro pe scări, 13 euro cu liftul). Aici vei avea parte de o perspectivă unică asupra coloanelor gotice și te vei bucura de o vedere panoramică asupra orașului.

12:00 – Galeriile Vittorio Emanuelle II

vittorio_emanuele_milano

Considerate unele din cele mai vechi galerii de cumpărături din lume, Galeriile Vittorio Emanuelle II leagă Piazza del Duomo de Piazza della Scala. Admiră tavanul din sticlă, fă multe poze şi opreşte-te pe la magazinele marilor branduri. In Vittorio Emanuelle vei vedea oameni care se vor învârti de trei ori pe călcâi deasupra unui mozaic care înfățișează un taur, simbol al orașului vecin, Torino. Se spune că acest obicei aduce noroc. :-)

vittorio_emanuele

13:00 – Panzerotti la Luini

panzerotti_luigi

Pentru că ai doar 24 de ore la dispoziție, nu e timp de pierdut, așa că ia o gustare la Luini și continuă-ți traseul prin oraș. Buticul se află pe Via Santa Radegonda 16 și este cunoscut pentru celebrele panzerotti, niște calzone în miniatură, cu diverse umpluturi, precum mozarella, roșii sau prosciutto. La 2,5 euro bucata, e greu să găsești o gustare ieftină mai bună în centrul orașului. :-)

13:30 – Scala din Milano

scala_milano

De la Luini ajungi în doar 3 minute la Scala. Este cel mai mare teatru de operă din Europa, iar mulți dintre faimoșii artiști ai lumii din ultimii 200 de ani au performat pe scena lui. Dacă nu ai un bilet la unul dintre spectacolele care au loc în Scala, poți măcar să îl pozezi sau să îi vizitezi muzeul, unde un bilet de intrare costă 5 euro.

14:00 – Cina cea de taină

Dacă ți-ai rezervat biletul din timp (vezi aici cum), Cina cea de Taină este o experiență de neratat în Milano. Celebra frescă se află în biserica Santa Maria delle Grazie. Odată intrat înăuntru, ai 15 minute să admiri faimoasa pictură a lui Leonardo Da Vinci. Și nu, nu poți face fotografii.

15:00 – Gelato la Chocolat

shockolat_milano

După ce ai ieșit din Santa Maria delle Grazie, mergi pe via Boccacio 9, la Chocolat. Un gelato cu ciocolată și fistic e tot ce ai nevoie ca să-ți poți continua aventura în Milano!

15:30 – Parcul Sempione

sempione_vacanta_milano

milano_parc

Relaxează-te în cel mai mare parc din Milano. Sempione este o oază de verdeață în jungla urbană și te poți pierde în el timp de câteva ore, plimbându-te, admirând Arcul Păcii sau vizitând Acvariul Civic. Bonus: întregul Parc Sempione acoperire Wi-Fi.

16:30 – Castelul Sforzesco

palatul_sforzesco

Fosta reședință a Ducilor din Milano, Castelul Sforzesco are o istorie de peste 500 de ani și găzduiește astăzi o colecție de muzee mai mici, de artă antică, arte aplicate, instrumente muzicale, arheologie. Pentru 5 euro ai acces la toate muzeele din complex (se închid la ora 17:30), iar curtea Castelului este deschisă pentru public până la ora 19:00.

17:30 – Quadrilatero della Moda

Cadrilaterul modei este unul dintre cele mai importante cartiere ale modei din întreaga lume. Este încadrat de faimoasa Via Montenapoleone, Via Manzoni, Via della Spiga și de Corso Venezia. Vei găsi aici tot ce vrei în materie de fashion, de. la bijuterii scumpe la cele mai mari case de modă la care te poți gândi. E o experiență faină chiar și pentru window shopping.

18:30 – Bere artizanală la Hop

Italienii iau berea artizanală foarte în serios, iar Milano este al doilea hub important din Cizmă, după Roma. Pe Viale Regina Margherita 16 se află Hop, unul dintre barurile simbol ale orașului. Ce îl face atât de special este că servește, în mare parte, beri făcute în nordul Italiei. Încearcă orice de la Birrificio Lambrate, cea mai populară berărie din Milano. Tip: Între 18:30 și 20:00, la Hop este happy hour, cu beri și gustări la prețuri reduse.

19:30 – Cina la Giulio Pane e Ojo

După bere, parcă ar merge niște paste, nu? Giulio Pane e Ojo este un restaurant mic, de cartier, cu specific roman (deci nici vorbă de risotto milanese în meniu), situat pe Via Ludovico Muratori 10, lângă stația de metrou Porta Romana. Te sfătuim să ajungi la scurt timp după deschidere, pentru că se formează o coadă mare la intrare. Cât despre meniu, nu poți să dai greș cu o porție de bucatini all’Amatriciana sau spaghetti alla carbonara (10 euro fiecare). Chiar dacă restaurantul nu are specific milanez (iar noi recomandăm de obicei să încerci cât mai multe preparate cu specific local), merită să-i faci o vizită. Preparatele sunt delicioase.

21:00 – Plimbare pe Navigli

Milano este supranumit si Veneția Lombardiei, pentru că era un oraș străbătut de apă, cu multe canale și porturi. Astăzi, cel mai vechi canal al orașului și chiar al Europei, Naviglio Grande, este punctul de atracție al unui cartier cosmopolit, cu multe galerii de artă, restaurante bune și viață de noapte intensă. Este un bun mod de a petrece o seară în oraș.

22:30 – Piazza del Duomo pe timp de noapte

Dacă nu ești prea obosit(ă), mai admiră o dată Domul din Milano, pe timp de noapte. Catedrala este la fel de impunătoare, piața continuă să zumzăie, iar africanii sunt la fel de insistenți. :-)

Așa am petrece noi 24 de ore (sleep included) dacă ne-am întoarce în Milano. Care ar fi varianta ta?