Cum am ajuns în Transilvania
Nu ştiu să spun de ce ne-a luat atât de mult timp să ajungem în poate cea mai frumoasă parte a Transilvaniei, but beter late than never. În luna iunie a acestui an am pornit prima dată la drum către unul dintre satele aflate în apropierea Sibiului. Mai precis, către satul Veseud, un loc care la prima vedere pare uitat de lume. Am mers acolo la recomandarea Oanei, care de ceva vreme ne tot povestea despre Transilvanian Brunch, un eveniment gastro-cultural care se desfăşoară în ultima sâmbătă a lunii, din mai până în septembrie. Evenimentele sunt organizate de asociația My Transilvania în colaborare cu producătorii locali, oameni care preţuiesc şi cultivă ingredientele locului. Atât Transilvanian Brunch, cât şi celelalte mese şi activităţi organizate de ei au menirea de a ne arăta adevărata faţă a satelor prin care rar trece picior de turist, sate care vibrează prin frumuseţe, căldură şi tradiţii, dar şi de a ne ajuta să descoperim locurile în care încă mai găsim ingrediente autentice, naturale, gustoase, cultivate cu pasiune şi grijă de către oameni simpli.
Aşa că atunci când Cristi aka Reky :-), alături de Elena şi Dona, ne-au invitat să petrecem alături de ei şi de alţi colegi din blogosferă un weekend în frumosul Sibiu şi în satele din apropierea acestuia, am chicotit de bucurie şi ne-am făcut bagajele, ştiind deja ce zile frumoase ne aşteaptă. Am plecat la drum plini de încântare şi nerăbdare.
Răşinari şi “Laboratorul de Ştiinţe”
Prima oprire pe care am făcut-o a fost chiar în Răşinari, la pensiunea familiei Badiu (pe Cristina, una dintre cele două fiice ale familiei, o cunoşteam deja din iunie, când ne cazasem în apartamentul ei din Sibiu – ce coincindenţă frumoasă, nu?). Pensiunea Badiu este o oază de linişte şi frumuseţe, dar şi un loc în care bunătăţile tradiţionale sunt la loc de cinste. Brânzeturile servite sunt selectate de domnul Badiu de la producători locali în care dânsul are mare încredere, iar rachiurile şi vinurile sunt produse chiar în “Laboratorul de Ştiinţe” – aşa cum este alintat locul în care se produce magia. :)
Familia Badiu ne-a pregătit o masă îmbelşugată: o ciorbică tradiţională cu cartof, carne de porc şi mult tarhon proaspăt – exact de ce aveam nevoie după un drum lung, o friptură de porc cu piure şi dulceaţă din coacăze roşii de pădure şi o selecţie tare faină de brânzeturi pe care ni le-au prezentat detaliat (domnul Badiu lucrează de nişte zeci de ani la Liceul de Industrie Alimentară aşa că am primit şi câteva insight-uri faine despre producerea brânzeturilor şi a băuturilor). Ne-am delectat cu caş, telemea, urdă, brânză de burduf şi nu numai, fiecare dintre ele având un gust aparte. Aş face un drum până în Răşinari doar pentru a le degusta din nou.
Ingrediente locale, barbecue la Ilimbav şi gourmet românesc la Cisnădioara
Cea de-a doua zi a început cu o vizită rapidă în Piaţa Volantă din Sibiu dis-de-dimineaţă. Acolo am găsit zeci de producători din satele din apropierea Sibiului, fiecare dintre ei cu tarabele deja golite pe jumătate de localnicii matinali. În piaţă găseşti tot ce-ţi pofteşte inima, de la zeci de tipuri de brânzeturi până la pâine bătută, salam de casă, prăjituri şi plăcinte tradiţionale, fructe de pădure culese chiar din pădure, sucuri şi siropuri proaspete, peşte viu şi multe, multe altele. După ce ne-am delectat privirea cu toate bunătăţile şi papilele cu nişte zmeură delicioasă, am pornit către Ilimbav.
Satul Ilimbav este situat în Valea Hârtibaciului, la aproximativ 40 de kilometri de Sibiu şi face parte din comuna Marpod. Aici am ajuns şi noi după câteva zeci de minute. Mai precis, chiar la Ferma Bio Eugen şi Daniela, unde cei doi simpatici producători organizau evenimentul cu barbecue de vită Angus, parte a suitei de evenimente Flavours and Sounds of Transylvania. Şi cum orice masă la sat începe cu un “aperitiv”, în curte ne aşteptau o mulţime de bunătăţi preparate chiar de ei: slănină de mangaliţă, cârnat uscat de vită, jumări, telemea, cremă de brânză şi lista a continuat tot aşa până ne-am trezit cu burticile pline. :-)
După ce Daniela, gazda, o fostă calfă călătoare stabilită în România de 12 ani, ne-a arătat puţin “culisele” (unde am mângâiat văcuţele şi puiul de doar 3 zile), am luat-o la pas pe dealurile din sat. Douăzeci de minute mai târziu, ne aflam în vârful dealului, epuizaţi, dar copleşiţi de privelişte şi de liniştea locului. Încă 20 de minute la întors şi deja ni se făcuse foame. Noroc că în curte ne aştepta deja grătarul bine încins şi carnea abia pregătită. Ce-i mai fain decât un prânz bun luat la umbră, pe verdeaţă, într-o zi de sâmbătă, alături de nişte gazde atât de primitoare?
Am spus “Sărut mâna pentru masă!” şi am plecat înapoi spre Sibiu, unde Reky ne-a făcut un tur al centrului vechi. După o oră şi ceva de povestiri, deja priveam oraşul cu alţi ochi şi îl îndrăgeam şi mai tare decât până în acel moment.
Pe seară, am plecat cu toţii spre Cisnădioara, sat aflat la nici 10 km de Sibiu. Aici ne aştepta Ioan Bebeşelea, bucătar şef la Syndicat Gourmet din Sibiu, alături de câţiva prieteni care i-au fost ajutoare de nădejde în seara cu pricina. Din mâinile lor au ieşit nu mai puţin de 5 preparate absolut delicioase.
Ospăţ reinterpretat să-i spunem: unsoare cu măr şi chimen & unt cu măcriş, bulz – raviolo din mălai umplut cu gălbenuş & brânză de burduf, lapte de ceapă şi slăninuţă, supă cremă de hrean cu sfeclă roşie, miel cu piure şi roşii coapte şi negresă fără zahăr cu sfeclă roşie (care din motive de întuneric şi poftă excesivă au rămas nepozate). Am împrietenit mâncarea cu un lichior de nuci verzi şi nişte pahare de Pinot Gris. Şi multă hăhăială. O seară pe cinste!
Brunch la Republique Hotel şi o plimbare prin muzeul ASTRA
Ultima zi din weekendul nostru de poveste am petrecut-o parţial în curtea Republique Hotel, locul superb din Sibiu unde ne-am petrecut cele două nopţi. Reky, acompaniat de câţiva membri mai matinali ai grupului au mers la piaţa Cibin şi ne-au adus la botul calului cel mai mişto pate ever, legume, brânzeturi, cârnaţi, chiar şi jumări. Cât să nu uităm prea curând experienţa brunch-urilor autentice din Transilvania (şi cât să ne fie dor de ele de cel puţin 3 ori pe săptămână).
Ne-am luat la revedere de la gazdele noastre de la Republique şi ne-am îndreptat către Muzeul ASTRA. Muzeul Civilizaţiei Populare Tradiţionale “ASTRA” este cea mai importantă instituţie fondată de Asociaţiunea Transilvană pentru Literatura Română şi Cultura Poporului Român şi a fost inaugurată în 1905. Este situat în apropierea Sibiului şi se întinde pe 96 de hectare, fiind al doilea cel mai mare muzeu în aer liber din Europa. Complexul conţine creații ale civilizației populare tradiționale: casele cu uneltele şi mobilierul vechi, dar şi atelierele sunt presărate împrejurul lacului, printre copacii Dumbrăvii Sibiului. Din cât am reuşit să vizităm în acea după-amiază, cel mai mult ne-au plăcut casele vechi din Mărginimea Sibiului, în special casa de cioban ce datează din 1854, colorată în albastrul denumit “Mândră Mărie” ce denota bogăţia celui care locuia în ea. Merită să îţi rezervi cel puţin 5-6 ore pentru a vizita muzeul pe îndelete.
Am plecat acasă mai bogaţi. Cultural şi sufleteşte. Şi abia aşteptăm să ne întoarcem, să descoperim şi mai multe sate, mai multe tradiţii, tot mai mulţi oameni calzi şi pasionaţi. Iar pe tine te sfătuim să-ţi faci timp în perioada 1-4 septembrie, să faci un drum până la Sibiu pentru poate cel mai fain festival al anului: Transilvania Gastronomică.
Transilvania Gastronomică, cel mai fain festival gastro-cultural anual
Transilvania Gastronomică se desfăşoară anul acesta de joi până duminică, între 1 şi 4 septembrie, la Sibiu. Festivalul susține și încurajează creșterea comunității celor care apreciază și promovează cultura gastronomică autentică din sudul Transilvaniei. În cele 4 zile de festival, în Piaţa Cibin sunt organizate zile tematice, iar restaurante precum Syndicat Gourmet, Bistro Jules sau La Pasaj organizează evenimente ce includ meniuri cu bucate tradiţionale. De asemenea, la REDAL Expo au loc degustări şi sesiuni de live cooking. Programul complet îl găsiţi aici, pe pagina oficială a festivalului.
Tips and Tricks pentru un weekend în Sibiu:
- Pensiunea Badiu, din Răşinari, e un loc tare fain unde vă puteţi caza dacă vreţi să aveţi parte de linişte, dar să fiţi totuşi aproape de Sibiu
- În Sibiu puteţi înnopta la Republique Hotel pentru super confort şi mult spaţiu verde unde puteţi lua micul dejun sau pur şi simplu vă puteţi relaxa (hotelul este, de asemenea, foarte kids friendly – o alegere perfectă pentru familii)
- Nicio vizită în Sibiu fără o masă la Syndicat Gourmet. V-ar părea rău să-l rataţi, we mean it :-)
- Sâmbăta, faceţi un drum şi până la Piaţa Volantă – la raionul de brânzeturi, opriţi-vă direct la vitrina cu brânzeturi de Fântânele
- Rezervaţi 5-6 ore pentru a vizita Muzeul ASTRA – este deschis între 10:00 şi 18:00 de luni până duminică (aprilie – septembrie) şi între 9:00 şi 17:00 (octombrie – martie), iar intrarea costă 17 lei de persoană
- Luaţi o hartă cu voi şi rătăciţi cu maşina prin satele din jurul Sibiului, veţi fi surprinşi de frumuseţea locurilor
Am fost si ei la Brunch si a fost super. Sper sa ajungem si la vara.