Are Radu Dumitrescu de la Voila o vorbă bună: din izolarea asta vom ieși ori bucătari, ori alcoolici, ori ambele. Vom discuta în continuare doar despre prima categorie. :-D E posibil ca uneori să intrăm în pană de idei când vine vorba de gătit și să ne punem fireasca întrebare ”ce mâncăm azi?”. În astfel de momente, poate ar fi bine să ne uităm și la cei care știu bine cu bucătăria, mai ales că unii dintre ei gătesc acasă și își pun rețetele pe Instagram. Am făcut o listă cu 10 chefi celebri din întreaga lume pe care-i urmărim și care ne inspiră să gătim din ce în ce mai variat.

Massimo Bottura

Massimo Bottura este cel mai cunoscut chef italian al momentului. Despre restaurantul său din Modena, Osteria Francescana, ar fi de spus câte-n lună și în stele: ba că are trei stele Michelin, ba că a fost de două ori numit cel mai bun restaurant al lumii sau că, în condiții normale, mesele pentru următoarele trei luni sunt rezervate în totalitate în câteva ore. Din păcate, în această perioadă, Francescana este închis, așa că Bottura a dat startul propriului ”show culinar” pe Instagram. Rețetele video pe care bucătarul italian le prepară pentru familia lui se află la un loc sub hashtag-ul #KitchenQuarantine.

David Munoz

David Munoz este numit de mulți critici culinari ”copilul teribil al bucătăriei spaniole”. Până când își va exercita din nou creativitatea la DiverXO, restaurantul lui din Madrid cu trei stele Michelin, Munoz face senzație pe Instagram cu rețetele sale. Veți găsi acolo un mix interesant între bucătăria spaniolă și influențe de prin diferite țări asiatice.

 

View this post on Instagram

 

. Doble hamburguesa🍔 dos quesos🧀 con huevos fritos “crujientes y melosos” y salsa rosa ahumada Dabiz style❌⭕️ . A lo mejor al final me vengo un poco arriba 🤦‍♂️, pero estaba tan deliciosa que soy incapaz de controlarme… Porque la vida puede ser maravillosa !!!! A la zambomba, dirección y ejecución creativa @cristipedroche . 🐽🐽🐽🐽🐽🐽🐽🐽🐽🐽🐽🐽🐽 . This burger feeds the soul !! Double burguer🍔 two cheeses🧀 with “crispy-creamy” fried eggs and smoked pink sauce Dabiz style❌⭕️. Maybe in the end I come a little overexcited🤦‍♂️, but it was so delicious that I am unable to control myself … Because life can be wonderful !!!!

A post shared by Dabiz Muñoz (@dabizdiverxo) on

David Chang

Pe David Chang probabil l-ați văzut deja în seria Ugly Delicious de pe Netflx (dacă nu, v-o recomandăm cu drag). Americanul de origine coreeană este fondatorul grupului de restaurante Momofuku (Momofuku Ko din New York are și două stele Michelin). În această perioadă, Chang gătește acasă, pentru familie, și se mai filmează din când pentru Instagram. Nu prea veți găsi acolo rețete tradiționaliste, ci mai degrabă noncoformiste, dar nu ăsta e farmecul bucătăriei?

Christina Tosi

Rămânem în zona Momofuku și vorbim despre Christina Tosi, regina deserturilor din America. Tosi și Chang (de care vă spuneam mai sus) au deschis împreună Milk Bar, care s-a extins dintr-o cofetărie-patiserie în New York într-un lanț prezent în 5 orașe din SUA. Recent, Tosi a dat drumul unui ”baking club” pe Instagram și postează zilnic rețete de deserturi care mai de care mai colorate.

 

View this post on Instagram

 

recipe is at christinatosi.com/recipes

A post shared by christinatosi (@christinatosi) on

Ludo Lefebvre

Ludo Lefebvre este, poate, cel mai îndrăgit bucătar francez din Los Angeles. Este cunoscut pentru restaurantul său din Hollywood cu o stea Michelin – Trois Mec, dar și pentru că a fost protagonistul sezonului 5 din show-ul Mind of a Chef. Și chiar dacă avea deja o serie dedicată gătitului acasă – Ludo a la Maison – distribuită pe site-ul Food&Wine, Lefebvre împărtășește unele dintre rețetele sale și pe contul lui de Instagram.

 

View this post on Instagram

 

Be careful when you flambé.

A post shared by Ludovic Lefebvre (@chefludo) on

José Andrés

José Andrés este unul dintre bucătarii din garda veche. A gătit alături de Ferran Adria la El Bulli, după care și-a construit o imagine de celebrity chef în SUA. Are restaurante în mai multe orașe din America, dar cele mai celebre rămân minibar by José Andrés din Washington și Somni din Los Angeles (ambele cu câte două stele Michelin). Când ia o pauză de la activitățile care țin de World Central Kitchen, ONG-ul pe care îl conduce, Andres gătește și pe Instagram, alături de familia lui.

 

View this post on Instagram

 

(crumbs) with chorizo and grapes. It’s time to use any old bread you have- don’t throw it away, cook with it! This is what we do in Spain, what my mother, my father taught me to do. We’re singing to my friend @_melendioficial_ , the song Caminando por la vida. And we’re dedicating this to all the restaurant industry, to @indprestaurants, to the Chefs of Spain, Italy, China, the Chefs of the World… all of them. And of course to my people of @WCKitchen! Start by breaking up the bread into pieces with the help of a knife or your hands … then you sprinkle a little water, not too much! Just so they are slightly wet, not a dough. Heat up olive oil in the pan, and start cooking the garlic and the chorizo (or leftover meat, bacon, anything you want!). When it’s cooked, remove the garlic and chorizo and set them aside, then add the bread to the leftover oil (and add more oil if you want!) Keep cooking and stirring the migas so they don’t burn … it takes a long time for them to lose their moisture and get a little crunchy. In another pan, fry some eggs (do it better than Carlota please 😂😈). Add the pimentón to the migas, then add back the cooked chorizo and the grapes at the very end, and serve the migas alongside a fried egg and it is like you are a true Spaniard!!

A post shared by Jose Andres (@chefjoseandres) on

Gaggan Anand

Gaggan Anand nu este un simplu bucătar, este un artist. Ne-am convins pe pielea noastră, când am luat cina în restaurantul lui din Bangkok în 2019 – restaurant care era, la acea vreme, cel mai bun din Asia și avea două stele Michelin. Momentan, Gaggan a luat o pauză de la fine dining și gătește pe Instagram tot felul de rețete accesibile. Recomandăm mai ales celor cărora le este dor de mâncarea asiatică.

 

View this post on Instagram

 

Finally a recipe for the vegetarians.. Ingredients 🍆 1 eggplant cut into cubes about 350 gram size 🧄 Garlic 4 cloves crushed 🌶 chili dry 2-3 no, Fresh spicy 4 no. and bell peppers ½ into cubes 🌿 sweet basil 10 sprigs ( I love it) 🛢Oil 2 tbl spoon 🍄 mushroom sauce / veg alternative to oyster sauce to taste ☯️ light soya sauce to taste Method 1. Heat a heavy bottom pan (please dont used wok) as surface area is not same and cooking in low heat in not possible 2. Add the eggplant and on highest heat keep stirring until they get browned and retain the shape cover If possible the step is 2-3 minutes 3. Add in garlic, dry chili and fresh chili & cook for 1 minute and add in the bell peppers or green capsicum I use one for heat the fresh chili, dry for flavor and fresh capsicum for crunchy sweet taste 4. Keep stirring so it doesn’t burn and add in mushroom sauce and soya sauce to taste 5. Add in the basil leafs and cover fro 30 seconds and then final stir and its ready total cooking time is less than 8 minutes and total prepping time depends on your knife skills, but don’t be in hurry a lesson i am learning nowadays 💚.. 6. Watch me eat like 🐮 .. #hugmeismelllikecurry #homecooking #chefsathome #eggplant #gaggananand #watchmeeat

A post shared by Gaggan⚡️⚡️Anand (@gaggan_anand) on

Dominique Ansel

Dominique Ansel este unul dintre cei mai apreciați cofetari-patiseri din lume. Dacă nu ai ajuns până acum la vreuna dintre cofetăriile lui din Londra, New York, Los Angeles sau Hong Kong, nu-i nimic. Dominique își împărtășește câteva dintre trucuri pe Instagram, iar rețetele sunt strânse sub hashtag-ul #EveryoneCanBake.

Michel Troisgrois

De mai bine de 50 de ani, restaurantul familiei Troisgrois (mutat din Roanne în Ouches) își menține intacte cele trei stele Michelin. Iar în aceste zile, pe pagina de Instagram Maison Troisgrois gătesc atât Michel Troisgrois, renumitul chef francez, cât și fiul său, Cesar, care este în prezent head chef. Sunt câteva rețete pe acolo care fac furori în meniul restaurantului lor și pe care în mod normal se plătesc bani mulți. :-D

 

View this post on Instagram

 

Recette pour 2 personnes: . 300g de saumon frais(dans le cœur du filet) . 2 échalotes . Un demi- verre de Sancerre . Un quart de verre de Vermouth . 4 cuillères de crème fraîche . Une poignée d’oseille . Sel, poivre 1/ Ciseler les échalotes. 2/ Réunir les échalotes, le sancerre et le vermouth dans une casserole. 3/ Porter à ébullition et réduire. 4/ Tailler le pavé de saumon en deux escalopes d’une épaisseur d’environ 0,5 cm. 5/ Taper les escalopes entre deux feuilles de papier pour égaliser leur épaisseur. 6/ Equeuter l’oseille. 7/ Quand la réduction est prête, ajouter 4 cuillères de crème. 8/ Couper le feu et ajouter l’oseille. Saler et poivrer. 9/ Cuire les escalopes dans une poêle anti-adhésive chaude. Assaisonner d’un côté. Compter 15 secondes de cuisson de chaque côté. 10/ Napper l’assiette de la sauce puis y déposer l’escalope. Recipe for 2 people: . 300g of fresh salmon (heart of the filet) . 2 shallots . Half a glass of Sancerre wine . A quarter of glass of Vermouth . 4 spoons of heavy cream . A handful of sorrel . Salt and pepper 1/ Finely chop the shallots. 2/ Gather shallots, Sancerre wine and Vermouth in a saucepan. 3/ Bring to a boil and let the sauce reduce. 4/ Cut the salmon steak in 2 escalopes of about 0.5 cm thick. 5/ Punch and flatten the escalopes placed between 2 sheets to ensure the thickness is even. 6/ Remove the sorrel’s stalks. 7/ Once the sauce has reduced, add 4 spoons of heavy cream. 8/ Stop the heat, add the sorrel, salt and pepper. 9/ Cook the escalopes in a warm non sticky pan. Season on one side. Let the salmon 15 seconds on each side. 10/ Pour the sauce on the plate and place the salmon escalope on top.

A post shared by Troisgros (@maisontroisgros) on

Thomas Keller

Thomas Keller este unul dintre cei mai influenți bucătari din SUA. Printre restaurantele sale se numără The French Laundry (trei stele Michelin), Boucho (o stea Michelin), ambele din Yontville, California sau Per Se (trei stele Michelin) din New York. În aceste zile, Keller împarte cu noi trucuri din bucătărie și o parte din rețetele care l-au consacrat.