Are Radu Dumitrescu de la Voila o vorbă bună: din izolarea asta vom ieși ori bucătari, ori alcoolici, ori ambele. Vom discuta în continuare doar despre prima categorie. :-D E posibil ca uneori să intrăm în pană de idei când vine vorba de gătit și să ne punem fireasca întrebare ”ce mâncăm azi?”. În astfel de momente, poate ar fi bine să ne uităm și la cei care știu bine cu bucătăria, mai ales că unii dintre ei gătesc acasă și își pun rețetele pe Instagram. Am făcut o listă cu 10 chefi celebri din întreaga lume pe care-i urmărim și care ne inspiră să gătim din ce în ce mai variat.
Massimo Bottura
Massimo Bottura este cel mai cunoscut chef italian al momentului. Despre restaurantul său din Modena, Osteria Francescana, ar fi de spus câte-n lună și în stele: ba că are trei stele Michelin, ba că a fost de două ori numit cel mai bun restaurant al lumii sau că, în condiții normale, mesele pentru următoarele trei luni sunt rezervate în totalitate în câteva ore. Din păcate, în această perioadă, Francescana este închis, așa că Bottura a dat startul propriului ”show culinar” pe Instagram. Rețetele video pe care bucătarul italian le prepară pentru familia lui se află la un loc sub hashtag-ul #KitchenQuarantine.
David Munoz
David Munoz este numit de mulți critici culinari ”copilul teribil al bucătăriei spaniole”. Până când își va exercita din nou creativitatea la DiverXO, restaurantul lui din Madrid cu trei stele Michelin, Munoz face senzație pe Instagram cu rețetele sale. Veți găsi acolo un mix interesant între bucătăria spaniolă și influențe de prin diferite țări asiatice.
David Chang
Pe David Chang probabil l-ați văzut deja în seria Ugly Delicious de pe Netflx (dacă nu, v-o recomandăm cu drag). Americanul de origine coreeană este fondatorul grupului de restaurante Momofuku (Momofuku Ko din New York are și două stele Michelin). În această perioadă, Chang gătește acasă, pentru familie, și se mai filmează din când pentru Instagram. Nu prea veți găsi acolo rețete tradiționaliste, ci mai degrabă noncoformiste, dar nu ăsta e farmecul bucătăriei?
Christina Tosi
Rămânem în zona Momofuku și vorbim despre Christina Tosi, regina deserturilor din America. Tosi și Chang (de care vă spuneam mai sus) au deschis împreună Milk Bar, care s-a extins dintr-o cofetărie-patiserie în New York într-un lanț prezent în 5 orașe din SUA. Recent, Tosi a dat drumul unui ”baking club” pe Instagram și postează zilnic rețete de deserturi care mai de care mai colorate.
Ludo Lefebvre
Ludo Lefebvre este, poate, cel mai îndrăgit bucătar francez din Los Angeles. Este cunoscut pentru restaurantul său din Hollywood cu o stea Michelin – Trois Mec, dar și pentru că a fost protagonistul sezonului 5 din show-ul Mind of a Chef. Și chiar dacă avea deja o serie dedicată gătitului acasă – Ludo a la Maison – distribuită pe site-ul Food&Wine, Lefebvre împărtășește unele dintre rețetele sale și pe contul lui de Instagram.
José Andrés
José Andrés este unul dintre bucătarii din garda veche. A gătit alături de Ferran Adria la El Bulli, după care și-a construit o imagine de celebrity chef în SUA. Are restaurante în mai multe orașe din America, dar cele mai celebre rămân minibar by José Andrés din Washington și Somni din Los Angeles (ambele cu câte două stele Michelin). Când ia o pauză de la activitățile care țin de World Central Kitchen, ONG-ul pe care îl conduce, Andres gătește și pe Instagram, alături de familia lui.
Gaggan Anand
Gaggan Anand nu este un simplu bucătar, este un artist. Ne-am convins pe pielea noastră, când am luat cina în restaurantul lui din Bangkok în 2019 – restaurant care era, la acea vreme, cel mai bun din Asia și avea două stele Michelin. Momentan, Gaggan a luat o pauză de la fine dining și gătește pe Instagram tot felul de rețete accesibile. Recomandăm mai ales celor cărora le este dor de mâncarea asiatică.
Dominique Ansel
Dominique Ansel este unul dintre cei mai apreciați cofetari-patiseri din lume. Dacă nu ai ajuns până acum la vreuna dintre cofetăriile lui din Londra, New York, Los Angeles sau Hong Kong, nu-i nimic. Dominique își împărtășește câteva dintre trucuri pe Instagram, iar rețetele sunt strânse sub hashtag-ul #EveryoneCanBake.
Michel Troisgrois
De mai bine de 50 de ani, restaurantul familiei Troisgrois (mutat din Roanne în Ouches) își menține intacte cele trei stele Michelin. Iar în aceste zile, pe pagina de Instagram Maison Troisgrois gătesc atât Michel Troisgrois, renumitul chef francez, cât și fiul său, Cesar, care este în prezent head chef. Sunt câteva rețete pe acolo care fac furori în meniul restaurantului lor și pe care în mod normal se plătesc bani mulți. :-D
Thomas Keller
Thomas Keller este unul dintre cei mai influenți bucătari din SUA. Printre restaurantele sale se numără The French Laundry (trei stele Michelin), Boucho (o stea Michelin), ambele din Yontville, California sau Per Se (trei stele Michelin) din New York. În aceste zile, Keller împarte cu noi trucuri din bucătărie și o parte din rețetele care l-au consacrat.
Thomas Keller este preferatul meu !