Mergem la malul mării de mai multe ori pe an (Cătă e din 2 mai, lucky us) așa că de-a lungul timpului am trecut pragul mai multor restaurante de pe litoral. Unele dintre ele ne-au cucerit într-un fel sau altul, fie prin mâncare bună, servire sau vibe, și ar fi păcat să nu vi le recomandăm și vouă. Dacă ajungeți la mare și nu știți unde să vă opriți pentru o porție de rapane sau pentru un borș de pește, sperăm să vă vină în ajutor lista aceasta.

Pescăria lui Matei (Agigea)

Pescăria lui Matei din Agigea este probabil restaurantul cel mai des recomandat când vine vorba de locuri unde poţi mânca foarte bine pe litoralul românesc. Deşi în general nu căutăm şi nu ne dăm în vânt după meniuri stufoase, faptul că ai destul de multe variante din care să alegi este un avantaj în acest local. Ai o mulțime de variante de peşte şi fructe de mare pentru care poţi opta şi cele mai multe dintre ele sunt super proaspete (a se citi abia prinse). De-a lungul ultimilor ani, aici am făcut cele mai multe dintre opririle pentru mâncare și niciodată nu am uitat să comandăm storceagul – ciorbă pescărească din sturion. E drept că e ceva mai scump (36 lei – 2021) decât în alte restaurante, dar e cel mai bun pe care l-am încercat până acum. Printre preferatele noastre se mai numără icrele de crap și de știucă (super gustoase de fiecare dată!), midiile a la Matei (o porție mare de midii în cochilie, proaspete, în vin alb, unt, ardei gras, leuștean, usturoi, lămâie, puțin ardei iute), midiile pane, frigăruile de rapane, saramura, guvidele, hanusul și zarganul. Altfel spus, puteți comanda orice din meniu că tot va fi foarte bun (evident, nu ceafa de porc – nu vă recomandăm nici noi, nici ei, când aveți atât de multe opțiuni senzaționale). O masă pentru 2 persoane cu ciorbă/aperitiv, câte un main course și băuturi, inclusiv alcoolice, ajunge cam la 200-250 lei, în funcție de ce comandați. Și merită fiecare bănuț. Atât pentru mâncare, cât și pentru servire, ambient și priveliște. Pescăria lui Matei e pachetul complet din punctul nostru de vedere. Singurul mic minus e că nu se pot face rezervări, iar dacă nu ești dispus să aștepți undeva între 20-40 de minute pentru o masă, poate e mai bine să nu mergi din start acolo.

Cherhanaua Venus (Venus)

La Cherhanaua Venus am ajuns pentru prima dată anul acesta, după o căutare rapidă pe Google Maps. Și am fost cu adevărat surprinși de ce am găsit acolo. Din afara restaurantului nu ți-ai da seama nici într-o mie de ani că înăuntru vei găsi o super priveliște, o oază de liniște și frumusețe. Locul ăsta ne-a cucerit de cum am intrat și ne-a dat o stare de bine. Mâncarea e proaspătă și gustoasă, iar vinul casei e exact ce trebuie. Dacă preferi un vin mai sofisticat, ai o listă destul de lungă din care poți alege. Am comandat atât ciorbele de pește, cât și supa de midii, o saramură, pește prăjit și rapane. Toate au fost foarte bune, iar servirea on point. Poți face rezervare dinainte la 0748 881 888. Ne întoarcem cu prima ocazie.

 

Popasul Pescarilor (Olimp)

Popasul Pescarilor din Olimp e poziționat exact pe plajă așa că dacă alegi să mănânci afară, poți sta liniștit cu picioarele în nisip. Și ce poate fi mai plăcut de atât? Desigur, să stai cu picioarele în nisip și să mănânci bine. Iar aici le bifezi pe amândouă. La fel ca în cazul celor două restaurante menționate mai sus, la Popasul Pescarilor vei găsi o mulțime de opțiuni de pește proaspăt, abia prins (apropo, să nu fie cu supărare dacă le lipsește ceva din meniu, de obicei se întâmplă asta pentru că nu au prins acel tip de pește în ziua respectivă). Ne-au rămas în minte icrele de știucă și chefalul. Poți face rezervare cu câteva ore/o zi înainte la 0743 336 952.

Micul Golf (2 mai)

De Micul Golf ne leagă multe amintiri. Cătălin e născut și crescut în 2 mai așa că de-a lungul celor 10 ani și a multor weekenduri petrecute acolo, am mâncat de multe ori pe terasa de la Micul Golf, cu picioarele în nisip. Aici nu ne întindem aproape niciodată la mese lungi ci mergem pe ceva de ronțăit – două porții de hamsii, cartofi prăjiți și niște bere rece. Uneori și rapane la tigaie, cu multă lămâie deasupra. Au mereu și pește proaspăt, prins în ziua respectivă. Poți face rezervare dinainte – 0753 942 597.

Acvamarin (2 mai)

Dacă la Micul Golf mergem pentru un prânz rapid, la Acvamarin am ajuns pentru o cină pe îndelete și niște sticle de vin. Decorul marinăresc e în ton cu priveliștea directă către plajă, iar briza completează atmosfera foarte plăcut. Aici ne-au rămas în minte rapanele (da, cam comandăm rapane peste tot când suntem la mare). A durat ceva mai mult decât în alte locuri să primim mâncarea, dar din punctul ăsta de vedere, nu suntem prea pretențioși. Așteptăm cuminți dacă mâncarea e bună. Poți face rezervare dinainte – 0755 108 522

Cazemata Puiu’s Restaurant (Mangalia)

La restaurantul amplasat deasupra unei foste cazemate din cel de-al doilea război mondial, am ajuns fix la nimereală. :) Eram în Mangalia, voiam să mâncăm undeva aproape, am dat search pe Google, am citit câteva reviews și am ajuns aici. Și a fost mult mai bine decât ne așteptam. Am mâncat puțin mai pe fugă (un storceag, un borș de pește și rapane în sos picant). Storceagul a venit într-o porție generoasă și a fost ok, dar nu la nivelul celor încercate la Cherhanaua Venus sau la Pescăria lui Matei. În schimb, rapanele în sos picant au fost foarte foarte gustoase – ne-am cam bătut pe ele și am cerut extra pâine că era păcat de sosul ăla. Dacă sunteți în Mangalia și vreți să mâncați ceva rapid, Cazemata Puiu’s Restaurant e locul – 0743 334 674.

 

La Stuf (Eforie Nord)

Pentru că am făcut plajă foarte mulți ani în Eforie Nord, restaurantul la care mâncam de prânz era mai mereu același: La Stuf. Unde servesc un borș de pește super gustos și unde găsiți aproape mereu ceva ce nu e pe gustul tuturor, dar cu siguranță e pe gustul nostru: pui de baltă. Nu stau mereu bine la capitolul servire deci dacă ajungi aici, îți trebuie ceva mai multă răbdare. Nu suntem siguri dacă acceptă rezervări, but just in case – 0722 186 855.

Bacaro Port (Constanta)

În Constanța, am mâncat bine la Bacaro Port. La fel ca în cazul celorlalte restaurante recomandate, mâncarea e simplă, dar honest, dar de data aceasta cu ceva extra atenție la detalii. Ne-au plăcut foarte mult icrele și midiile în cochilie. Servirea a fost ireproșabilă (poate chiar un pic prea politicoși pentru noi, dar nu ne plângem de așa ceva). Iar priveliștea către port chiar îți dă o stare de bine. Merită să faci o rezervare – 0743 183 990. 

 

Bonus:

Fish Restaurant Lavazza (Shabla, Bulgaria)

Uneori dăm fuga în Bulgaria să facem plajă, și cum Ferma Dalboka ne-a dezamăgit definitiv după ultima experiență, a trebuit să găsim un alt loc unde să mâncăm. Așa am dat peste Fish Restaurant “Lavazza” din Shabla. Absolut tot ce am mâncat a fost delicios, iar surpriza majoră a fost că, pe lângă pește și fructe de mare, au în meniu și ficat de gâscă gătit impecabil. Ne-am dus fără rezervare și ne-au primit deși era plin ochi (ne-au anunțat dinainte că putem sta doar o oră). Chelnerii înțeleg și română (ca în Bulgaria), iar priveliștea e de nota 10. Dacă poți, să faci și o rezervare înainte – +359 88 777 2702.