veseud_brunch

Din mai, cât e vara de lungă, şi până la final de septembrie, în satele transilvănene e sărbătoare. În ultima sâmbătă din fiecare cele cinci luni se întâmplă Transilvanian Brunch, un eveniment organizat de asociația My Transilvania pe care l-am putea numi gastro-cultural, un ospăţ cu bunătăţi locale şi presărat cu activităţi culturale. De fapt, Transilvanian Brunch are menirea de a ne arăta adevărata faţă a satelor prin care rar trece picior de turist, sate care vibrează prin frumuseţe, căldură şi tradiţii.

Al doilea Transilvanian Brunch din acest an a fost găzduit de satul Veseud din comuna Chirpăr, prilej cu care aproape 200 de oameni s-au strâns în curtea pensiunii Veseud 11.

veseud_transilvanian_brunch

Veseud este poate unul dintre cele mai bine ascunse sate din Podişul Hârtibaciului. Nu este un sat aşezat “la şosea”, aşadar dacă nu îl aveam ca destinaţie precisă, nu am fi trecut prin el. :-) De la Agnita am coborât spre Vărd, am luat direcţia spre Chirpăr şi am intrat pe un drum comunal care ne-a dus la Veseud.

Pensiunea Veseud 11 se află pe strada principală, deci nu a durat mult să parcăm vizavi şi să îi trecem pragul pentru a lua primul contact cu un brunch transilvănean. Am ajuns puţin după ora 11:00, iar curtea vuia deja de oameni. După ce am aruncat o privire de ansamblu, am decis să ne umplem farfuriile cu bunătăţuri locale, ca pe urmă să ne putem relaxa corespunzător.

Printre “vedetele” de la Transilvanian Brunch s-au numărat salate de tot felul, vinete coapte, zacuscă, ardei copţi, tocană de urechiuşe (aka gălbiori), ouă de prepeliţă în chiftea, bulete de brânză, telemea, brânză de burduf, pâine făcută în casă. Slana, jumările şi bucăţile de ciolan afumat nu au fost nici ele lipsite.

salata_cu_legume_si_nuci

sarmale_cu_ciuperci

veseud11_interior

Am avut la brunch şi o ciorbă de legume clară, delicioasă, şi două tipuri de sarmale: cu carne şi cu ciuperci, iar la desert s-au întrecut gogoşile şi prăjiturile cu măr şi cu vişine. Iar ca să alunece mâncarea mai bine, am avut de ales între ţuică, vişinată, siropuri de măr şi căpşuni, socată, bere sau vin. Atât, cât să ai ce să savurezi în tihnă pe terasă sau în grădină, la umbra foişorului.

pandispan_visine

După ospăț, am pornit spre țarcul cu animale al pensiunii, unde ne-am amuzat de măgăruși, iezi și oi. Între timp, mulți dintre cei veniți în curtea de la Veseud 11 plecau deja spre biserica fortificată din sat, lăcaș de cult ridicat încă din secolul al XIII-lea.

veseud11_outdoor

veseud11_animale

Am decis să rămânem la umbră și bine am făcut, pentru că după-amiaza ne-a fost încântată de o trupă de dans tradițional coordonată chiar de primarul satului. Nici că puteam încheia brunch-ul mai bine.

veseud11_sibiu

veseud11_costum_popular

veseud11_dans_popular

Primul nostru Transilvanian Brunch ne-a făcut să spunem: “Asta-i România!”. Iar dacă ai drum prin inima țării în această vară, trebuie să știi că Asociația My Transilvania are evenimente foarte faine, în fiecare weekend (vezi aici). Noi plănuim deja să ajungem la Cincu (trebuie, nu?), pe 27 august.

De știut despre Transilvanian Brunch

  • În 2016 vor mai fi încă trei ediții: Movile (30 iulie), Cincu (27 august) și Richiș (24 septembrie).
  • “Intrarea” la brunch se face sub forma unei donații de 75 lei/persoană, taxă care se achită la intrare. Copii sub 14 ani au intrarea gratuită, iar băuturile alcoolice se plătesc separat.
  • Înscrierile se fac cu până la 3 zile înainte de eveniment, fie printr-un mail la asociatie@mytransylvania.ro sau telefonic la 0745-BRUNCH (0745-278.624).
  • Brunch-urile încep la ora 11:00 și se încheie în jur de 16:00.
  • Brunch-ul propriu zis este însoțit de activități culturale, fie ele vizite la bisericile fortificate sau programe artistice.
  • Asociația My Transilvania propune și variante de cazare în contextul fiecărui brunch.
  • Programul evenimentelor rurale organizate de asociație este aici.