A trecut ceva timp de când Steve Aoki a lăsat microfonul jos și a tras cortina peste a treia ediție Untold. Dar chiar și acum, după atâtea zile, încă mai tresărim când vedem prin metrou pe cineva cu o brățară Untold la mână, când auzim câte un ”Axwell Λ Ingrosso – More than you know” sau când ne trece prin newsfeed sugestia de pre-înregistrare pentru ediția de anul viitor.

Despre ediția din acest an s-au spus multe și ar mai fi multe de spus. :-) Din acest motiv, am adunat 25 de lucruri (și încă ceva) despre festival. Cât să clarificăm că Untold este cel mai mare festival de muzică din România, că nu înseamnă doar ”muzică pe USB” și că impactul lui social nu trebuie neglijat.

1. La Untold 2017 au venit nu unul, nici doi, ci 6 (chiar 7, dacă-i numărăm separat pe Dimitri Vegas ȘI pe Like Mike) din primii 10 DJ-i ai lumii (conform celui mai luat în seamă clasament din industrie, realizat anual de revista DJ Mag – vezi aici): Martin Garrix (1), Dimitri Vegas & Like Mike (2), Hardwell (3), Armin Van Buuren (4), Steve Aoki (7) și Afrojack (10).

2. Dacă tot vorbim de ”nume grele” din muzica electronică, doar Tommorowland pare să fi avut un line-up mai valoros decât Untold vara asta, în Europa. Correct us if we’re wrong.

3. Din fericire pentru noi, spre deosebire de Tommorowland, la Untold, concertele de pe scena principală s-au încheiat în zori (chiar și după 8 dimineața, în cazul lui Armin). În Belgia, ”stingerea” a fost pe la 00:30-01:00.

4, În cele patru zile de festival, Untold a însumat 330.000 de participanți. Niciun alt festival de muzică din România nu se poate lăuda cu o astfel de performanță până acum.

5. Este singurul festival de această amploare din Europa care se desfășoară în centrul unui oraș (lucru care îi nemulțumește pe unii localnici).

6, În 2017, Untold a însemnat un perimetru de 230.000 de metri pătrați. Adică zona Parcului Central + Cluj Arena + Sala Polivalentă.

7. Anul acesta, Cluj Arena s-a transformat în ”cuibul dragonului”. Tehnic vorbind, mainstage-ul de la Untold a fost cea mai mare scenă a unei producții din România, cu peste 100 de metri înălțime și peste 35 de metri lățime.

8. Untold NU a fost un festival axat DOAR pe muzică electronică. Au fost 10 scene în total, peste 200 de artiști în line-up și s-a cântat multă muzică bună, de la pop și rock la reggae și hip hop (just to name a few).

9. Artiștii veniți la Untold au avut cerințe mai mult sau mai puțin ciudate. Steve Aoki, al 7-lea DJ al lumii, a avut pe scenă 10 torturi pe care le-a aruncat în fani. Cei de la Hurts au fost ceva ”mai soft” și au aruncat cu trandafiri albi (am înțeles că ar cere să primească în backstage cei 24 de trandafiri).

10. Pe main stage au fost la modă tricourile de fotbal. Hardwell, Steve Aoki și MØ au purtat tricouri ale naționalei României, în timp ce Dillon Francis a îmbrăcat tricoul lui U Cluj.

11. O mare parte dintre artiști au rămas de-a dreptul impresionați de festivalul din inima Clujului. S-a văzut acest lucru chiar și pe conturile de Instagram ale lui Armin, Marshmello, Martin Garrix, Alan Walker sau Steve Aoki.

12. În backstage, Armin Van Buuren, Don Diablo și Hardwell și-au încercat norocul și la țambal. Vezi video aici și aici + foto aici.

13. 5 ore și jumătate. Atât a mixat Armin Van Buuren la Untold Festival. De la 3:00 până la 8:30, oră la care, în mod normal își duce fetița la școală, pe bicicletă. Asta în condițiile în care, la show-ul pe care l-a ținut în iunie în Amsterdam, și care a marcat 20 ani de activitate muzicală, a mixat (doar) 4 ore. :-) Set-ul lui de la Untold e aici.

14. Unul dintre momentele cheie ale festivalului a fost când Dimitri Vegas & Like Mike au mixat ”Cine-a pus cârciuma-n drum”.

15. Martin Garrix și Hardwell au stat de vorbă, în backstage, cu zece supraviețuitori ai luptei cu cancerul, toți cu vârste între 18 și 25 de ani. Tinerii au câștigat o competiție organizată în social media de către Young Cancer Europe și au avut șansa să își întâlnească artiștii preferați la Untold. Detalii, aici.

16. Dannic (numărul 70 în Top 100 DJs) ar fi donat către Unicef banii pe care i-a primit la Untold, la inițiativa revistei Dj Mag (vezi aici mai multe detalii).

17. Untold și ”Bursa de Fericire” urmează să construiasă, din donații, două camere sterile la Spitalul Clinic pentru Copii din Cluj, dedicate copiilor bolnavi de cancer. Anunțul a fost făcut de Tudor Chirilă, în timpul concertului pe care l-a ținut pe scena principală, împreună cu trupa Vama.

18. Untold are în vitrină și un premiu Silver Lion, obținut la cea mai prestigioasă competiție din industria creativității din Europa: Cannes Lion. ”Pay with Blood” este campania care le-a adus clujenilor acest premiu în 2016. În acest an, campania de premiere a donatorilor de sânge cu bilete la Untold a fost reluată sub numele de ”Blood Network”.

19. Banca Transilvania a profitat de perioada Untold să lanseze două gadget-uri: brățara contactless și ceasul contactless. Ambele reprezintă, de fapt, o extensie a cardului BT și pot fi folosite pentru plăți (la fel ca la card, la plățile sub 100 lei, nu e nevoie să introduci PIN-ul). Găsești detalii aici și aici.

20. La Untold, Wi-Fi-ul a fost asigurat de Telekom, iar în toate cele 4 zile de festival s-au înregistrat peste 100.000 de sesiuni de conectare simultane.

21. În 2017, Untold a fost și despre gaming. :-) Pentru prima oară, Bloggers Lan Party-ul lui Toma a părăsit Bucureștiul și s-a mutat la Cluj, pentru 4 zile. Ceea ce a însemnat că într-o cameră a Sălii Polivalente, peste 500 de gameri s-au jucat FIFA, Guitar Hero, Mortal Kombat și nu numai.

22. Aproximativ 1 din 3 participanți la Untold a folosit UBER, fie că a comandat personal sau că a împărțit cursa cu mai mulți prieteni. De asemenea, cea mai lungă cursă efectuată în perioada Untold a avut 36 de kilometri, de la Piața Unirii din Cluj și până în apropierea orașului Gherla. :-)

23. A avut loc și o cerere în căsătorie la Untold. Un banner mare, pe care scria ”Denisa, will you marry me?”, a fost afișat în tribunele Cluj Arena. Continuarea o poți vedea aici.

24. Putem spune că la Untold Festival am avut și un festival de street food serios. :-) Potrivit ZF, au fost 88 de vendori care au servit mâncare în cele patru zile.

25. După ediția din acest an, organizatorii Untold au dat de veste că vor reface Parcul Central, de la fertilizarea terenului la înlocuit pavaj, bănci, coșuri de gunoi sau chiar stâlpi de iluminat. Costurile se vor ridica undeva pe la 300.000 lei.

BONUS: La Untold 2017 nu a mixat nimeni Despacito. Cel puțin nu pe mainstage. :-)

Până la ediția de anul viitor, nu uita să te pre-întregistrezi aici pentru a fi la curent cu toate informațiile despre bilete, artiști și date de desfășurare. Ne vedem în 2018, Untold!