2016 a fost un an foarte bun pentru noi. Am călătorit mai mult ca oricând, am descoperit cât de minunată este Londra, cât de fascinant este Berlinul, am luat masa în primele două restaurante cu stea Michelin, i-am intervievat pe doi dintre cei mai mari bucătari din Praga (în curând şi pe blog) şi am început să îndrăgim mai mult preparatele asiatice (semn că trebuie să descoperim Asia în viitor). La final de an, am tras linie şi am ales cele 10 farfurii preferate din ultimele 12 luni. Nu ne-a fost deloc uşor. :-)

10. Tagliatelle al ragu la Osteria dell’Orsa (Bologna) 

osteria_dell_orsa_ragu

Italia este țara pe care am vizitat-o cel mai des în călătoriile noastre, iar de fiecare când ne întoarcem acolo descoperim un tip de paste care ne schimbă viața. În 2016 au fost tagliatellele al ragu din Bologna. Desigur, le încercasem atât în Roma, cât și acasă, dar acum ne aflam în orașul în care s-au inventat. Le-am încercat la Osteria dell’Orsa, o cantină studențească deschisă 12 ore pe zi (12:00-00:00), o raritate în Italia. O porție de tagliatelle al ragu costă doar 6 euro, este imensă și vine însoțită de parmezan la discreție. Sfat: cere și niște pâine pentru că la final vei vrea să cureți și cea mai mică urmă de sos de carne.

9. Șorici crocant la Maso a Kobliha (Praga)

masoakobliha_porkskin

Maso a Kobliha (în traducere, ”Carne și gogoși”) este unul dintre cele mai în vogă restaurante din Praga, o invenție a lui Paul Day, măcelar britanic și adept al filozofiei ”nose to tail” (gătește cu toate părțile dintr-un animal, de la nas la coadă). Meniul se schimbă regulat, în funcție de ingredientele de sezon, dar vei găsi de fiecare dată șorici în selecția de aperitive. Un șorici tăiat fâșii, perfect crocant, servit peste un sos de avocado puțin picant. Farfuria costă doar 95 de coroane cehești (cca. 3,5 EUR) și este modul perfect de a începe o masă copioasă la Maso a Kobliha.

8. Îngheţată cu lămâi şi piper sarawak la The Clove Club (Londra)

lemonade_amalfi_the_clove_club

Anul acesta, de ziua ei, Alexandra a primit cadou un prânz la The Clove Club, un restaurant din Londra cu o stea Michelin, clasat pe locul 26 în topul World’s 50 Best Restaurants. Au fost cel puțin 6 farfurii care ne-au încântat în mod deosebit și două dintre ele se regăsesc și în topul de final de an. Înghețata cu lămâi și piper sarawak este una dintre ele. Ții minte acele granule colorate care erau la modă în urmă cu 10-15 ani și care pocneau în gură? Aceeași senzație ne-a dat-o și înghețata de la The Clove Club. Primul contact îl ai cu gustul acrișor de lămâie, după care simți o explozie de piper în postgust. Nu vrei să te oprești până nu termini tot paharul!

7. Grâu fermentat cu ţelină, stafide şi alune la Eska (Praga)

eska_wheat

Am mai spus că Eska este unul dintre cele mai cool restaurante de fine dining din Praga. Este un experiment al lanțului Ambiente unde produsele locale sunt transformate în farfurii moderne, folosind practici noi și vechi, cu oarecare influențe din bucătăria nordică. Grâul roșu fermentat cu țelină, stafide și alune a fost o adevărată revelație pentru noi. Am descoperit un mix de texturi, de la cremos la crocant, iar grâul în sine a fost… inedit, amintind oarecum de coliva noastră. :-) Dacă nu îl găsiți în meniu, încercați grâul fermentat gătit în aceeași manieră, dar însoțit de ou și ciuperci.

6. Piept de purceluş de lapte, nuci, ţelină şi măr la Story (Praga)

story_sucklingpig

La Story am ajuns la recomandarea celor doi chefi, Oldrich Sahadjak și Pawel Bycek, ambii având câte o stea Michelin în Praga. Michal, bucătarul care deține restaurantul, este considerat o speranță a bucătăriei cehești și știe să îți transforme masa într-o experiență. Farfuriile la Story au elemente de fine dining, conțin ingrediente de sezon, iar unele sunt inspirate din cultura cehă. Pe noi ne-a impresionat pieptul de purceluș de lapte cu nuci, țelină și măr. Pieptul a avut un șorici crocant, glazurat perfect, care s-a completat de minune cu stratul de grăsime și cu carnea suculentă. Merită cu siguranță să te îndepărtezi de centru ca să-l încerci!

5. Chiar siu bun la Yauatcha (Londra)

char_siu_buns_yauatcha

Yauatcha este un lanț de restaurante specializate în dim sum care numără în prezent șase locații (două în Londra, patru în India) și care urmează ca în 2017 să deschidă primele două locații în SUA, iar în 2018, o locație în Arabia Saudită. Restaurantul original a fost deschis în cartierul Soho din Londra în 2004, iar în 2005 a obținut o stea Michelin, pe care o reține și astăzi. În vizita noastră la Yauatcha am încercat mai multe preparate din meniul a la carte, iar preferatele noastre au fost chiar siu buns (chifle la aburi umplute cu carne de porc). Ți se topesc în gură!

4. Sângerete la Bao (Londra)

bao_sangerete

Bao este un mic lanț de restaurante taiwaneze care a fost pe buzele fiecărui foodie din Londra în 2016. În scurta noastră vizită la Londra nu puteam să îl ratăm. Deși este specializat în bao (chifle făcute în aburi, servite în stil sandviș), cum îi zice și numele, preparatul nostru preferat a fost sângeretele servit cu gălbenuș de ou gătit la cca. 60 de grade Celsisus timp de două ore. Gălbenușul este foarte moale, se sparge ușor cu bețele chinezești și se amestecă cu bucăți mici din sângerete. O porție costă doar 3,5 lire și este destul de mică, pentru că la Bao este recomandat să încerci cel puțin 6-7 preparate.

3. Bun cha la Duc Anh (Berlin)

bun_cha_berlin

Vietnamezii joacă un rol important în cultura gastronomică a Berlinului. Departe de agitația din Mitte și de fascinantul Kreuzberg vei găsi Dong Xuan Center, un fel de Dragonul Roșu al Berlinului, care găzduiește și câteva restaurante. Cel mai bun dintre ele (și chiar cel mai bun vietnamez din oraș, conform lui Per de la Berlin Food Stories) este Duc Anh din hala numărul 3. Dintr-un meniu scris în vietnameză și germană, ne-a impresionat Bun Cha (preparatul cu numărul 35). Bun Cha sunt bucățele mici de carne de porc gătite pe grătar la perfecție, însoțite de tăieței lipicioși de orez, salată și frunze de coriandru și de un sos făcut din sos de pește, oțet, zahăr brun și ardei iute. Împreună, fac o masă memorabilă.

2. Consomme de raţă şi vin de Madeira vechi de 100 de ani la The Clove Club (Londra)

consomme_the_clove_club

Este preparatul cheie din meniul de degustare de la The Clove Club din Londra și poate cel mai popular pe Instagram. Citisem despre consommeul de rață în multe recenzii ale restaurantului, dar nu aveam o idee clară despre el până nu l-am avut în față. Ți se servește mai întâi puțin vin de Madeira vechi de mai bine de 100 de ani (al nostru era din 1908), al cărui miros de caramel ars te face să vrei mai mult. Bei vinul și ți se servește consomme-ul, menit să împrumute din proprietățile licoroase rămase pe pereții paharului. Dacă nu știi încă, consomme-ul este o supă clară de rață, care abundă în arome. Cea de la The Clove Club a fost, fără discuție, una dintre cele mai bune supe pe care le-am mâncat vreodată.

1. Tonkotsu ramen la Cocolo Ramen (Berlin)

tonkotsu_ramen

Dacă tot vorbim despre supe, cel mai fascinant preparat încercat în călătoriile din 2016 a fost un ramen. Un tonkotsu pe care l-am încercat de două ori în Berlin, la Cocolo Ramen. Ramen-ul mâncat de noi era de o culoare alb-gălbuie, de la cât de mult au stat la fiert oasele de porc. A venit într-un bol de piatră, cu piept de porc, felii de porc poșat, ghimbir murat, ceapă verde, semințe de susan, o jumătate de ou și o foaie de nori (algă) foarte crocantă, care a adăugat un gust sărat și marin supei. Bineînțeles, și cu tăiețeii de rigoare. Cum am spus și aici, să mănânci un ramen bun este ca și cum ai alerga într-o cursă contracronometru, pentru că vrei să combini cât mai multe arome din bol, să te bucuri de ele în liniște, dar fără să lași supa să se răcească. După experiența din Berlin, putem spune că abia așteptăm să ajungem în Tokyo!


Acestea sunt farfuriile care ne-au marcat călătoriile în 2016. Sperăm ca la final de 2017 să ne fie și mai greu să facem un astfel de top. :-)

Ție îți mulțumim că ne citești și îți dorim un an nou cât mai productiv, în care să te bucuri de călătorii, farfurii și de cei dragi ție! Te așteptăm cu multe povești faine și în 2017!