Fergus Henderson este un om care te inspiră. Este pionier al conceptului ”nose to tail”, deținător al unei stele Michelin și, fără îndoială, unul dintre cei mai apreciați bucătari ai lumii din ultimii 20 de ani.

În cea mai recentă vizită la Londra, am luat masa la St. John, primul restaurant deschis de Fergus în 1994. A fost o experiență memorabilă, în urma căreia am vrut să descoperim mai mult despre ce înseamnă ”nose to tail” și Fergus Henderson. Așa că pe rafturile noastre a poposit ”The Complete Nose to Tail – A kind of British Cooking”, carte pe care și-a pus semnătura în 2012 și care unește primele două volume: ”Nose to Tail Eating” (2004) și ”Beyond Nose to Tail” (2007).

Pentru cine a fost deja în Londra sau la St. John, cartea este o călătorie prin bucătăria britanică. Pentru ceilalți, este exact ce spune Fergus Henderson: ”o carte despre gătitul și mâncatul acasă, cu prieteni și apropiați”. Nu este o carte de bucate obișnuită, ci una presărată cu tâlc și umor pe fiecare pagină și din care vei afla că poți îndepărta părul de pe urechile de porc cu o lamă de ras sau că o jumătate de cap de porc este cina romantică perfectă.

PS: Dacă ți-am stârnit curiozitatea, trebuie să știi ca la finalul articolului te așteaptă un giveaway.

Ce găsești în ”The Complete Nose to Tail”?

Cum pentru Fergus Henderson alcoolul joacă un rol important în relația cu mâncarea, cartea începe și se termină cu câte o rețetă de cocktail. Prima e o combinație pe cât de simplă, pe atât de interesantă: Campari și vin alb, iar ultima este Dr. Ferguson, un ”medicament” din Fernet Branca (vermouth), lichior de mentă și gheață.

Porcul este un laitmotiv când vorbim despre St. John și Fergus Henderson. Deloc surprinzător, pe coperta ”The Complete Nose to Tail” găsim același porc de pe sigla restaurantului St. John, iar cea mai mare parte din carte este dedicată rețetelor pe bază de carne de porc, de la șorici crocant la un purceluș de lapte întreg, la cuptor. Sigur vom încerca niște rețete pe care le vom prezenta și pe blog.

Pe lângă alte preparate clasice de la St. John, precum măduva de vită și pâine prăjită, welsh rarebit sau rinichi de miel picanți, în ”The Complete Nose to Tail” vei găsi și câteva reguli de bază ale bucătăriei (cum să faci supe concentrate, mix-uri de condimente, cum să păstrezi carnea în garniță). Aceasta este ultima parte din carte scrisă de Fergus Henderson, care îi lasă finalul fostului său brutar și patiser, Justin Piers Gellatly. Astăzi, Gellatly este omul din spatele ”Bread Ahead”, o faimoasă brutărie din Borough Market.

Așadar, dacă ești pasionat de brutărie, în ”The Complete Nose to Tail” vei găsi un întreg capitol dedicat ei (inclusiv rețeta gogoșilor de la St. John). Iar ca întreg meniul să fie complet, budincile și înghețata încheie volumul. :-)

Cea mai recentă carte scrisă de Fergus Henderson este una completă, iar rețetele și capitolele se succed una după cealaltă asemenea unui meniu de degustare. Modul de preparare a fiecărui fel de mâncare este explicat cât mai simplu, fără proceduri complicate. Pe alocuri, rețetele sunt însoțite de fotografiile geniale ale lui Jason Lowe.

Cum poți câștiga ”The Complete Nose to Tail”?

Dacă îți place să gătești acasă, pentru prieteni, ”The Complete Nose to Tail” nu trebuie să îți lipsească din colecția de cărți culinare. Așa că, împreună cu prietenii de la Okian.ro, îți oferim șansa de a câștiga cartea scrisă de Fergus Henderson.

Ce trebuie să faci? Să ne spui într-un comentariu la această postare ce rețetă pe stilul ”nose to tail” (ex. măduvă la cuptor, șorici crocant etc.) ai pregăti pentru cei dragi. Așteptăm răspunsul tău până duminică, 21 mai, la ora 23:59. Câștigătorul va fi ales random și va fi anunțat luni, 22 mai.