moules_frites_belgium

Când mă năpădește dorul de Bruxelles, mă gândesc continuu și inevitabil la porțiile imense de midii proaspete, scăldate în sosul cu vin alb și mult unt,  dar și la cartofii prăjiți care le țin companie. Cu alte cuvinte, la moules frites. Și nu-i chiar așa greu să reproduc rețeta acasă.

E drept, nu se compară cu experiența autentică. Atunci când savurezi o mâncare, felul în care o percepi depinde foarte mult și de starea pe care o ai, mediul în care ești, oamenii care îți sunt alături la masă și tot așa… Moules Frites par să fie întotdeauna mai gustoase acolo, la mama lor. Așa că dacă aveți dor de ducă + poftă de midii (= <3), check your schedule din următoarele weekend-uri, cumpărați niște bilete de avion și lăsați-vă purtați către Chez Leon, Bruxelles, unul dintre cele mai faine locuri în care te poți bucura nu doar de Moules Frites, dar și de midii preparate în multe alte modalități.

Dar dacă dorul nu e așa mare, ci doar pofta, plănuiți un drum până la Metro. :-) Acolo găsiți de obicei midii mari și proaspete, la preț super decent (undeva între 7-11 lei kg). Cu cartofii nu-i chiar așa greu, sigur aveți câțiva pe acasă. Vă mai trebuie usturoi, ceapă, pătrunjel, un vin alb sec și cel mai bun unt pe care-l găsiți (mie-mi place tare mult cel irlandez, de la Lidl).

And here you go…

INGREDIENTE

30 de minute, 4 porţii

2 kg midii proaspete
100g unt cu peste 80% grăsime
4 şalote
6-7 căţei de usturoi
500 ml vin alb, sec
pătrunjel
dafin, rozmarin, cimbru – opţional
sare

cartofi aurii
ulei
sare

Midiile:

1. Curăță midiile (sau roagă un băiat să o facă :D) cu apă rece și, eventual, un burete de sârmă nou. Îndepărtează pe cât posibil “mustățile” și curăță-le bine la suprafață. Aruncă midiile sparte și pe cele care nu se închid atunci când le lovești puțin pentru că e foarte posibil să nu mai fie vii-drept urmare, nici bune pentru consum.

2. Topește 50g de unt într-o oală mare și adaugă ceapa și usturoiul tocate mărunt. Dacă preferi ceva mai multe arome, leagă cu ață câteva frunze de dafin, rozmarin, cimbru și niște cozi de pătrunjel într-un buchet pe care îl plasezi pe fundul oalei. If not, poți să sari peste acest pas.

3. Când ceapa și usturoiul s-au călit un pic, adaugă vinul. Dă focul puțin mai tare și lasă sosul să se gătească ~ 10 minute.

4. Adaugă midiile, pune capacul și gătește-le ~ 3 minute, până s-au deschis toate. După aceea, pune în oală restul de unt și niște sare. Amestecă, gustă din sos și asezonează din nou în funcție de gusturile tale. Aruncă în oală și pătrunjelul tocat. Pune capacul, stinge focul și mai lasă-le 30 de secunde la odihnit.

Cartofii:

1. Curăță 8-10 cartofi aurii, mari (sau mai mulți, după poftă inimii). Spăla-i, taie-i în rondele și apoi pe lungime, astfel încât să aibă aproximativ aceeași grosime.

2. Lasă cartofii la înmuiat în apă cam 10 minute, cât să elimine o parte din amidon. Scurge-i de apă și usucă-i cu un prosop de hârtie.

3. Încinge uleiul până la 120 de grade Celsius și prăjește-i 4-6 minute. Apoi scoate-i și lasă-i puțin la răcit până uleiul ajunge la 180 de grade Celsius. Prăjește-i din nou cam 3-4 minute, până capătă o culoare rumenie.

4. Scoate-i pe prosoape de hârtie pentru a scăpa de excesul de ulei și presară sare deasupra lor.

Pune bolul cu midii în mijlocul mesei & share the meal cu prietenii ori familia! Pe cuvânt de onoare că o să vă lingeți pe degete.

moules_frites

Repeat once in a while. :-)

food_tips_icon

Dacă Bruxelles îți pare prea departe, dar vrei totuși să fugi de acasă, pune mâna pe telefon și fă o rezervare la Pescăria lui Matei.

Call it a roadtrip și mergi până în Agigea pentru o porție de midii mari și extrem de gustoase, I promise. :-)

 

 

 

 

Semnatura-Alexandra