Mâncarea din Barcelona este una dintre cele mai bune din Europa. Dacă știi unde să cauți. Capitala Cataluniei este cunoscută pentru multitudinea de restaurante turistice, unde preparatele pot lăsa de dorit. Din acest motiv, credem că pentru a avea parte de o experiență culinară așa cum trebuie în Barcelona, este necesară puțină documentare. Ca să-ți venim în ajutor, îți lăsăm aici lista locurilor noastre preferate din acest oraș. Vei găsi în aceste locuri sandvișuri cum nu ai mai mâncat, cârnați spanioli, pimientos de padron, patatas bravas, tapas cu twist modern sau churros delicioși.
La Bombeta
Dacă iei la rând barurile de lângă plaja Barceloneta, vei întâlni adesea în meniu denumirea de ”bomba” sau ”bombeta”: o bilă din piure de cartofi, umplută cu carne tocată de vită, prăjită în ulei încins și servită cu alioli și sos picant. Deși ”bomba” este acum un fel de tapas popular în toată Barcelona, unii spun că ar fi apărut prima dată în La Cova Fumada (un bar emblematic al orașului), iar alții, în La Bombeta, un alt bar notabil căruia i-am trecut și noi pragul și despre care putem să scriem acum.
De cum intri în La Bombeta, te întâmpină două mesaje cu litere de-o șchioapă: “No hablamos inglés pero hacemos unas bombas cojonudas” (Nu vorbim engleză, dar facem niște bombe extraordinare) și ”No tenemos Wi-Fi, hablan entre ustedes” (Nu avem Wi-Fi, vorbiți între voi). Nu te lăsa descurajat de niciunul dintre ele, nici de atitudinea chelnerilor, care probabil nu te vor băga prea mult în seamă când te vei așeza la masă sau la bar. Din fericire, vei găsi în meniu și denumirile preparatelor în engleză, așa că ar trebui să îți fie destul de ușor să comanzi. Orice ai alege, asigură-te că începi masa cu două ”bombe” și o bere rece.
La Bombeta se află pe Calle de la Maquinista, la numărul 3, foarte aproape de Passeig de Joan de Borbó, drumul preferat al turiștilor care merg la plajă în Barcelona.
- Este deschis de luni până duminică (mai puțin miercuri), între orele 12:00 și 00:00.
- Dacă nu vrei să aștepți prea mult după o masă, îți recomandăm să mergi între prânz și cină (între 14:00 și 18:00 ar fi ideal).
- La Bombeta nu acceptă rezervări și nici plata cu cardul.
- Pentru două ”bombe” vei plăti puțin peste 4 euro.
Can Paixano (La Xampanyeria)
Rămânem în zona Barceloneta și mergem în Can Paixano, un bar fără niciun fel de semn sau emblemă la intrare și pe lângă care ai putea trece fără băgare de seamă când este închis (mai precis, duminica). Dar când are ușile deschise, este plin până la refuz și nu ai cum să îl ratezi. Barul a fost deschis în 1969, iar de atunci nu pare că s-au schimbat multe: toată lumea mănâncă și bea în picioare, podeaua e încă plină de șervețele, iar specialitatea casei a rămas cava, celebrul spumant spaniol.
Pentru că la Can Paixano se bea mult, barul are două reguli de aur: la trei pahare de cava să iei ceva de mâncare, iar la o sticlă de cava, să cumperi cel puțin două sandvișuri. Și cum să te abați de la reguli când mâncarea de aici e delicioasă? Noi îi recomandăm unul dintre sandvișurile casei, o chiflă aburindă cu mușchiuleț de porc, șuncă York și foie gras, dar pe lângă acesta ai o grămadă de alte opțiuni, de la platouri cu brânzeturi la mezeluri și cârnați spanioli. Mai mult decât atât, în interiorul barului vei găsi și un mic shop de unde îți poți lua tot felul de ”suveniruri”: conserve de pește, chorizo, jamon, fuet sau chiar sticle de cava.
Can Paixano se află pe Carrer de la Reina Cristina, 7, la jumătatea distanței dintre cartierul Bari Gottic și plaja Barceloneta.
- Este deschis de luni până sâmbătă, între orele 9:00 și 22:30.
- Nu vei găsi altă băutură în meniu în afară de cava.
- Prețul unui pahar de cava se învârte în jurul a 1 euro (în funcție de tip), iar al unei sticle, pe la 4-5 euro.
- Pentru un sandviș cu foie gras vei scoate din buzunar mai puțin de 4 euro.
Quimet y Quimet
Pe o străduță îngustă și liniștită, la doi pași de aglomeratul bulevard Avinguda del Paral·lel, se află unul dintre cele mai populare și mai vechi baruri de tapas din Barcelona. Quimet y Quimet are o istorie de mai bine de 100 de ani, iar în zilele noastre, în spatele tejghelei îl vei găsi mai tot timpul pe Quim, strănepotul fondatorului. Locul te impresionează în primul rând prin pereții ticsiți cu sticle de bătururi de toate felurile, de la bere la vermouth-uri sau vinuri scumpe.
Meniul numără vreo 30 de tapas și cam tot atâtea montaditos, un soi de mini-sandvișuri. Pentru că ne-am oprit la Quimet y Quimet între mese, noi ne-am delectat doar cu cele din urmă. Îți recomandăm midiile din conservă, acoperite cu caviar, foie gras-ul cu sare vulcanică și tonul cu arici de mare, toate servite pe pâine prăjită.
Quimet y Quimet se află pe Carrer del Poeta Cabanyes, 25, la circa 3 minute de mers pe jos de stația de metrou Paral·lel.
- Este deschis de luni până vineri, între orele 12:00 și 16:00, respectiv 19:00 și 22:30. Sâmbătă și duminică, închis.
- Nu te lăsa descurajat dacă locul ți se pare prea plin – se stă în picioare, deci poți oricând să-ți faci loc să comanzi ceva la bar.
- Pentru un montadito vei plăti între 2,5 și 3,5 euro, iar în meniul de tapas, prețurile se învârt pe la vreo 6-7 euro.
- Începe-ți masa cu vermouth-ul casei (circa 2 euro), servit cu multă gheață și felii de portocală.
El Xampanyet
El Born, cu ale lui străduțe înguste și bătute de vreme, este unul dintre cele mai instagramabile cartiere din Barcelona. Aici se află Biserica Santa Maria del Mar, Muzeul Picasso, dar și un bar care pare captiv în timp și care atrage zilnic localnici și turiști deopotrivă: El Xampanyet. La fel ca și Can Paixano, locul este renumit pentru cava de casă și pentru mâncare bună, deloc sofisticată, la prețuri decente.
De cum te așezi la masă, ți se aduc în față, din partea casei, tot felul de măsline și ardei umpluți cu brânză. Să meargă bine cu băutura. :-) Meniul nu e nici prea lung, nici prea scurt, dar asigură-te că primul lucru pe care-l comanzi este pan con tomate (pâine unsă cu roșii, versiunea spaniolă a bruschetelor italiene). Nouă ne-au plăcut și pimientos de padron (ardeii verzi prăjiți și sărați), serviți lângă carne friptă de porc, dar și o farfurie cu năut prăjit, amestecat cu sângerete (morcilla, cum îi spun spaniolii) și cârnați (bottifara).
El Xampanyet se află pe Carrer de Montcada, 22, la doi pași de Muzeul Picasso.
- Este deschis de marți până sâmbătă între orele 12:00 și 15:30, respectiv între 19:00 și 23:00. Duminică, doar între 12:00 și 15:30. Luni, închis.
- Nu se fac rezervări. Încearcă să vii chiar la ora deschiderii dacă vrei să prinzi o masă liberă. Altfel, va trebui să aștepți – pregătește-te, locul e aglomerat și zgomotos.
- Majoritatea ”felurilor principale” se învârt în jurul a 10 euro. Pentru Barcelona, este cu siguranță o masă ieftină.
- Spre deosebire de Can Paixano, unde se servește doar cava, aici vei găsi tot felul de băuturi pe lângă vinul spumant spaniol.
Tapeo
Vizavi de El Xampanyet se află un alt loc în care se mănâncă bine: Tapeo. Atmosfera de aici contrastează puternic cu cea de la vecinii de peste drum. La Tapeo, decorul este unul modern, iar farfuriile cu tapas sunt prezentate cu o atenție mai mare la detalii. Spre deosebire de celelalte locuri prezentate mai sus, la Tapeo ai nevoie de rezervare.
Printre preparatele care ne-au impresionat la Tapeo se numără burata, cu interior cremos, stropită cu ulei de măsline și oțet balsamic, burgerul de vițel cu foie gras și maioneză, tocănița din obraji de vițel servită pe un piure fin de cartofi, confitul de praz cu pastă de măsline și fideua, un preparat similar cu paella, dar în care se folosesc paste în loc de orez.
Tapeo se află pe Carrer de Montcada, 29, vizavi de El Xampanyet.
- Este deschis de luni până duminică, între orele 12:00 – 00:00.
- Îți recomandăm să faci o rezervare direct pe site-ul lor (aici).
- Majoritatea preparatelor din meniul de tapas costă circa 7-10 euro.
- În meniul de la Tapeo am văzut pentru prima oară sangria făcută din cava. O carafă de un litru costă 18 euro.
La Esquinica
Din toată această listă, La Esquinica este singurul loc pe care nu-l vei găsi în niciun ghid turistic. Acest bar de tapas se află în zona de nord a Barcelonei, la vreo șase stații de metrou față de Sagrada Familia, deci departe de zona turistică. Dacă îți faci curaj să vii până aici pentru o masă, vei fi răsplătit cu o atmosferă cât se poate de autentică (de cele mai multe ori turiștii lipsesc cu desăvârșire), servire impecabilă și tapas delicioase și ieftine. Singurul lucru pe care trebuie să îl știi este că trebuie să aștepți la coadă pentru masă – chiar dacă locul este destul de mare, devine aglomerat la prânz și cină, mai ales în weekend.
Meniul de la Esquinica este scris doar în diminutive. De altfel, însuși numele barului este diminitvul lui ”esquina” și s-ar traduce în română drept ”colțișorul”. Preparatul nostru preferat este ”pataticas bravicas” (este vorba, bineînțeles, despre patatas bravas, cartofii spanioli prăjiți serviți cu aioli și salsa). Nu trebuie ratate nici ”chipironcicos” (baby sepie, prăjită), ”tigrecicos” (midii umplute, prăjite), morcilla (sângerete), sparanghelul prăjit, ”gambicas planchicas” (creveți fripți pe plită) și crema catalana ca desert.
La Esquinica se află Passeig de Fabra i Puig, 296, la circa 3 minute de stația de metrou Virrei Amat.
- Este deschis de marți până sâmbătă între orele 08:00 și 00:00. Duminică, doar între 08:00 și 16:00. Luni, închis.
- Nu se fac rezervări. Dacă ești nevoit să stai la coadă, asigură-te că îți iei ”bonul de ordine” de la chelnerul care se ocupă de întâmpinarea oaspeților.
- Un fel de tapas costă între 3 și 10 euro, iar porțiile sunt destul de mari.
- Comandă un kalimotxo (vin roșu cu cola). Nu-l vei găsi în meniu, dar chelnerii vor știi despre ce este vorba și te vor trata ca pe un connoisseur.
Tickets
Later edit: Tickets și-a închis ușile definitiv în 2020. Dar pentru o experiență interesantă marca Albert Adrià puteți încerca acum restaurantul său, Enigma.
Cu o stea Michelin și o prezență constantă în topul World’s 50 Best, Tickets este unul dintre cele mai râvnite resturante din Barcelona și chiar din întreaga lume. Spunem asta pentru că este aproape imposibil să rezervi o masă aici. În fiecare noapte, la ora 00:00 (ora Spaniei), se deschid rezervările online pentru service-ul de peste două luni. Evident, toate mesele se dau în doar câteva minute. Noi am fost suficient de norocoși să-i trecem pragul într-o sâmbătă – singura zi din săptămână în care restaurantul este deschis și la prânz.
În spatele lui Tickets se află Albert Adria, unul dintre cei mai influenți chefi ai timpurilor noastre și fratele lui Ferran Adria, considerat pionierul bucătăriei moleculare. În traducere liberă, Tickets înseamnă fine dining la cel mai înalt nivel, dar transpus în farfurii de tapas inovative și provocatoare. Atmosfera din interiorul restaurantului este una cât se poate de relaxată și colorată. Vei fi purtat dintr-o sală de mese cu multe stații de gătit ”la vedere”, cu elemente de cinema, teatru și circ, într-o cameră de deserturi cu un tavan plin de căpșuni, parcă desprinsă din ”Charlie and the Chocolate Factory”.
La Tickets ți se oferă două alternative: fie comanzi din meniul a la carte, fie te lași pe mâna chelnerului care îți va întocmi un meniu de degustare în baza preferințelor tale. Noi recomandăm prima variantă, deoarece este mai cost-effective. Cele mai multe preparate din meniu se mănâncă dintr-o singură îmbucătură și sunt adevărate explozii de gusturi. Printre favoritele noastre se numără măslinele sferificate, mini-airbag-urile cu brânză Manchego (aluat de foietaj umplut cu spumă de brânză), bagheta învelită în jamon, caracatița la grătar sau celebrul cheesecake al lui Albert Adria, care vine ca o roată mică de brânză cu biscuiți crocanți alături.
Tickets se află pe Avinguda del Paraŀlel, numărul 164, la circa 8 minute de mers pe jos de Plaça d’Espanya.
- Este deschis de marți până vineri, între orele 19:00 și 22:30. Sâmbătă, de la 13:00 la 15:00 și de la 19:00 la 22:30. Duminică și luni, închis.
- Pentru o rezervare, trebuie să fii cu ochii pe site-ul lor (aici).
- Dacă nu ai o rezervare și te afli în Barcelona într-o sâmbătă, la ora prânzului, poți să întrebi de o masă liberă. Nu garantăm că vei și găsi una. :-)
- Majoritatea preparatelor din meniul de tapas de la Tickets costă sub 15 euro.
Granja Viader
Dacă tot vorbeam mai sus despre Albert Adria, am simțit nevoia să includem pe listă și locul lui preferat din Barcelona când vine vorba despre deserturi. Sau cel puțin așa a mărturistit el într-o emisiune de-ale lui Phil Rosenthal. Granja Viader este o cofetărie istorică, care datează de mai bine de 100 de ani și încă păstrează un aer autentic, chiar dacă se află în mijlocul zonei turistice.
Îți recomandăm să încerci ciocolata caldă și churros (merg de minune împreună). Din meniu nu lipsesc însă tarte și torturi care mai de care mai apetisante, sandvișuri sau chiar platouri cu mezeluri și brânzeturi. De asemenea, se spune că la Granja Viader s-ar fi inventat și Cacaolat, o băutură pe bază de cacao și lapte populară în rândul spaniolilor.
Granja Viader se află pe Carrer d’en Xuclà, 4, la doi pași de Rambla și de Mercat de Boqueria.
- Este deschis de marți până sâmbătă, între 9:00 și 13:15, respectiv între 17:00 și 21:00. Duminică și luni, închis.
- Nu e nevoie de rezervări – locul este destul de încăpător.
- Nu te aștepta la o servire prea prietenoasă. Chelnerii de-acolo știu să-și facă treaba, dar nu îți aruncă prea multe zâmbete. De asemenea, sunt destul de lenți.
- O ciocolată caldă și o porție de churros costă circa 6 euro.
Leave A Comment