la_torre_del_luppolo_team

Nu știu alții cum sunt, dar eu, când mă gândesc la o vacanță viitoare, trebuie să știu unde pot bea o bere bună. La fel am făcut și când am aflat că vom merge în Pisa pentru câteva zile. Și or fi ei, toscanii, celebri pentru vinurile lor, dar, dacă vă place berea, trebuie să o încercați și pe a lor. :-)

Am aflat despre La Torre del Luppolo (Turnul hameiului) de pe Ratebeer, un site pe care-l recomand tuturor iubitorilor de bere. Este singurul magazin specializat din Pisa (au vreo câteva sute de mărci de bere, atât din Italia, cât și din import) și se află la o aruncătură de băț de Borgo Stretto, una din cele mai animate străzi din oraş.

La Torre del Luppolo este proiectul de suflet al lui Alessandro și Francesco, doi italieni simpatici, cu mult chef de viață și destule cunoștințe despre bere. Dacă ajungi pe acolo, nu te sfii să îi abordezi. Vor ști să îți indice un stout bun dacă ești amator de ciocolată sau o belgiană excelentă, dacă nu ai cochetat până atunci decât cu Stella Artois. :-) Și mai important, îți vor demonstra că Italia înseamnă beri foarte bune, nu doar Peroni și Birra Moretti.

bere_italia

Ce să bei în La Torre del Luppolo

La Torre del Luppolo se mândrește în prezent cu șase tipuri de bere la draft, care se schimbă o dată la câteva zile. Sunt cele mai proaspete beri din magazin și ai șanse foarte mari să prinzi o bere făcută în zonă. Alexandrei i-a mers la suflet Momus, o bere de inspirație belgiană de 7,5% alcool, făcută de Bruton, o berărie din Lucca, orășel situat la 20 de kilometri de Pisa.

Altfel, în La Torre del Luppolo găsești peste 150-200 de tipuri de bere, cu un focus pe zona Italiei, dar și din celelalte țări importante: Belgia, Germania, Danemarca, Suedia, Olanda, UK, SUA etc. Din ce ne-au spus Alessandro și Francesco, berile belgiene și cele nemțești ar fi preferatele celor care trăiesc în Pisa.

beri_la_torre_del_luppolo

Ca preț, berile pornesc de la 3-4 euro și pot trece de 10 sau chiar de 20 euro, în funcție de tipul berii, concentrația alcoolică sau mărimea sticlei.

Dacă optezi să bei acolo, berea îți va fi servită în pahar de plastic, deoarece La Torre del Luppolo este la bază magazin, și nu bar. Ai și posibilitatea de a îți lua berea ”la pachet”.

Recomandările mele:

  • Bruton – una din cele mai celebre berării din Toscana. Au niște beri foarte aromate, în care se armonizează foarte bine malțurile. Lilith (5,5%) este una dintre berile lor lejere, iar Stoner și Momus sunt ceva mai ridicate în alcool (7,5%, respectiv 8%).
  • Extraomnes – poate cea mai ”nebună” berărie italiană. Berile lor cele mai bune sunt și cele mai intense în alcool (între 8% și 13,5%). Două piese de rezistență, mai greu de găsit, dar care își merită toți banii, sunt Defunkt !!! și Synesthesia.
  • Mikkeller – cred că este cea mai ”complexă” berărie artizanală din Europa. Fondatorul este un profesor danez de chimie, care a început prin a își face berile pe la diverse fabrici din întreaga lume. Nu prea ai cu ce da greș de la ei. 1000 IBU este cea mai amară bere pe care o poți bea. :-)

beers_torre_del_luppolo

Când să mergi în La Torre del Luppolo

Italienii nu beau în timpul programului :-), așa că La Torre del Luppolo se deschide în fiecare zi de la ora 18:00. De duminică până miercuri, se închide la 24:00, iar de joi până sâmbătă, la ora 1:00.

Pentru atmosferă, merită să mergi în La Torre del Luppolo fie vineri, fie sâmbătă, când toată Pisa este plină de lume care vrea să se distreze. Locația are tendința să se umple, dar după ce reușești să pui mâna pe un pahar de bere, poți bea liniștit pe stradă. Dacă vrei să stai la povești cu Alessandro și Francesco, poți încerca să ajungi la bar în jur de 18:00-19:00, când locul este mai relaxat și poți degusta liniștit câteva tipuri de bere.

În plus, poate ai norocul să participi la un workshop pe tema berilor. Am văzut pe pagina lor de Facebook că organizează des astfel de evenimente. Tot de pe Facebook poți afla ce beri au în stoc.

Dacă ar fi să recomand cuiva o ţară din Europa care să exceleze la capitolul bere, aş spune fără ezitare Italia. Da, în faţa Belgiei, şi înaintea Angliei, Germaniei sau a ţărilor scandinave. Italienii au o pasiune de nedescris când vine vorba de lucrurile în care se implică, și asta se vede și în magazinele și barurile de bere, precum și în berăriile lor artizanale. La Torre del Luppolo nu face deloc excepție.

la_torre_del_luppolo_pisa


La Torre del Luppolo se află pe Via Renato Fucini, 13, Pisa.

Semnatura-Catalin