Pentru că nu e pe bune o pâine (vezi „bread”) ci chiar un soi de chec. Un chec pe care-l pregăteşti exact în momentul în care realizezi că în coşul cu fructe din sufragerie zac vreo 3 banane uitate acolo de cel puţin o săptămână. Ni se întâmplă tuturor să uităm de ele. Nu-i un capăt de ţară.

Dar! De cele mai multe ori poţi refolosi fructele care par pe ducă. Fie că le transformi într-un crumble, o plăcintă sau le cureţi şi amesteci cu puţină îngheţată şi nişte pişcoturi, fie că le încorporezi într-un aluat, rezultatul va fi la fel de fain şi de mulţumitor pentru papile, dar şi pentru conştiinţă.

Iar pentru că pe mine, destul de recent, mă rodea conştiinţa cu privire la bananele maronii (bietele…) din fructieră, am pus o mână pe mixer şi una pe bol şi-am pregătit o banana bread din care, îţi spun, n-a mai rămas nimic. Şi îţi mai spun şi cum să faci şi tu la fel.

 

INGREDIENTE BANANA BREAD:

3 banane foarte bine coapte (aproape negre)
120g unt
250g zahar
2 oua
60 ml lapte
1 pastaie de vanilie
500g faina
1 lingurita bicarbonat de sodiu
1/2 lingurita de sare
o mana de cocoa nibs (sau chocolate chips, alune ori ce iti e tie pe plac)

 

MOD DE PREPARARE BANANA BREAD:

Încinge cuptorul la 180 de grade Celsius sau 160, cu ventilaţie.

Bate 120 de grame de unt cu vreo 250 de grame de zahăr bine de tot. Dacă preferi mai puţin dulce, poţi să mai scazi puţin din cantitate. Adaugă ouăle şi mixează din nou la viteză medie. Apoi, toarnă ¼ cană de lapte şi adaugă conţinutul unei păstăi de vanilie (sau câţiva stropi de extract). Pasează cele 3 banane (musai să fie foarte, foarte bine coapte) cu o furculiţă şi încorporează-le în compoziţie.

Într-un bol separat, amestecă 500 de grame de făină cu 1 linguriţă de bicarbonat de sodiu şi ½ linguriţă de sare. Pune-le acum în primul bol şi mixează până obţii un aluat omogen. Dacă îţi sunt pe plac, poţi încorpora cu spatula şi nişte chocolate chips ori nişte nuci/alune tocate mărunt. Eu am pus o jumătate de mână de spărtură de cacao pentru gustul său amărui care-mi bucură papilele.

Toarnă compoziţia într-o formă de chec (eu am folosit una aparent cam micuţă – de-asta mi-a crescut checul precum un dinozaur, dar tu poţî folosi una mai mare, cam de 25 cm). Pentru decor, taie o banană în felii egale şi aşază-le în formă, deasupra aluatului. Dă checul la cuptor cam 55-65 de minute.

Lasă checul la răcit. Apoi pudrează-l cu puţin zahăr şi taie-l în felii spre deliciul tău şi al celor cu care îl vei împărţi.