Fie că vrem să facem research pentru o destinație, să căutăm locuri noi sau pur și simplu să ne motivăm să călătorim mai mult, vlogurile de travel sunt, de cele mai multe ori, prima noastră opțiune. Și pentru că de cele mai multe ori identificăm vlogurile cu cei care sunt în spatele lor, am făcut o listă cu 10 vloggeri de travel pe care îi urmărim, care ne inspiră și pe care îi admirăm pentru curajul de a se dedica 100% călătoriilor.

1. Nusseir Yassin (Nas Daily)

Începem cu Nas pentru că este singurul vlogger de pe listă care nu postează pe Youtube. Doar pe Facebook. Spune că așa poate interacționa mai bine cu oamenii care îl urmăresc. Nas s-a apucat de vlogging în 2016, la 25 de ani, când încă lucra în corporație și a realizat că și-a trăit deja o treime din viață. Așa că a decis să călătorească în jurul lumii și să rezume fiecare zi într-un video un minut. Face asta în continuare și o face bine, iar în video-urile lui reușește să cuprindă fețe nevăzute din orașele și locurile pe care le vizitează și să abordeze tot felul de teme, de la probleme sociale la religie, istorie sau mâncare.

Episodul nostru preferat este cel de mai jos, despre cât de ieftină este viața în Thailanda. Este și cel mai de succes episod al lui, cu peste 40 de milioane de vizualizări în momentul de față.

2. Mark Wiens (Migrationology)

Mark este, fără doar și poate, cel mai expresiv vlogger de food & travel din lume. Dacă te vei uita la câteva dintre clipurile lui, vei înțelege de ce. Dar ai mare grijă să fii deja mâncat! Fiind căsătorit cu o thailandeză și stabilit în Bangkok, Mark a documentat pe canalul lui de Youtube tot ce are mai bun și mai gustos capitala Thailandei. Iar pentru că îi plac și călătoriile la fel de mult precum mâncarea, vei găsi pe Migrationology aventurile sale culinare din toată lumea, de la cele mai mari orașe ale Asiei la trasee prin Europa.

Ne este greu să alegem un episod preferat din vlogul lui Mark Wiens, dar l-am descoperit de curând pe cel de mai jos, despre Jay Fay – singurul local de street food din Bangkok care deține o stea Michelin.

3. Louis Cole (FunForLouis)

Louis este unul dintre cei mai populari vloggeri de travel din lume și unul dintre primii care au adoptat ideea de daily vlogging (Casey Neistat l-a numit într-un interviu ”nașul daily vlogging-ului”). Ce-i drept, acum nu mai postează chiar în fiecare zi (mai are câteva pauze foarte mici), dar devine și mai fun to watch de la episod la episod. Ți le recomandăm pe toate, dar trebuie să scoatem în evidență seria ”World Flight”, în care a făcut înconjurul lumii într-un avion cu patru locuri ca să filmeze un documentar și cele 10 clipuri din Coreea de Nord care au stârnit controverse.

De fiecare dată când vrem să ne amintim de Marrakech, dăm play clipului de mai jos:

4. Marko & Alex Ayling (VagaBrothers)

Pe VagaBrothers i-am descoperit recent, în timp ce făceam research pentru Copenhaga și am sfârșit prin a lăsa totul la o parte și a petrece două ore bune pe canalul lor de Youtube. Am aflat despre cei doi frați originari din San Diego că în 2013 au câștigat marele premiu al concursului ”Biggest, Baddest, Bucket List”, o competiție pe bază de înscrieri video cu participanți din peste 120 de țări. Marele premiu a constat într-o călătorie de 6 luni în jurul lumii, pe care Marko și Alex au documentat-o în peste 50 de clipuri pe canalul de Youtube al competiției. Din 2014, cei doi frați și-au creat propriul canal pe platforma video, unde au postat și câteva filmulețe din călătoria lor în jurul lumii. Take a look, e chiar fun să vezi cât de mult au progresat și la ce nivel au ajuns acum. :-D

Iată și clipul care ne-a adus pe canalul lor de Youtube:

5.  Trevor James (Food Ranger)

Pe Trevor James l-am văzut pentru prima oară într-unul dintre vlogurile lui Mark Wiens, când cei doi încercau mâncarea stradală din Bangkok. Ulterior, am ajuns pe canalul lui și am zice că este cel mai bun loc să îți faci research-ul pentru o călătorie culinară în China. Trevor vorbește mandarina de peste 8 ani și este stabilit în prezent în Chengdu, locul de baștină al bucătăriei Sichuan. Din acest motiv, mare parte din conținutul de pe vlogul lui se învârte în jurul mâncării chinezești, dar vei găsi și clipuri din India, Malaezia, Vietnam sau Thailanda.

Plănuiești o călătorie în Beijing? Aruncă un ochi aici:

6. Simona Stănescu și Alex Vrînceanu (Lipa-Lipa)

Îi urmărim pe Simona și Alex pe blog și pe Facebook și îi admirăm pentru curajul de a face din călătorit un stil de viață. Au început să posteze pe Youtube când au călătorit vreo nouă luni prin Asia (am văzut prin ”lentila” lor cum arată Laos-ul și Myanmar-ul), iar acum traversează America Centrală. Partea și mai bună e că încep să publice din ce în ce mai mult conținut video și să ne inspire cu imagini din Mexic, Guatemala sau El Salvador.

Bineînțeles că video-ul nostru preferat de la ei este despre mâncare:

7. Cătălin Stănciulescu (Backpackyourlife)

Pe canalul de Youtube al lui Cătălin am ajuns de pe un grup de Facebook destinat pasionaților de călătorie. Se întâmpla prin 2016, când călătorea prin Peru, o destinație la care tânjim de mult. De atunci, nu putem să spunem decât că a crescut într-un an cât alții în zece. Acum, este poate cel mai popular vlogger de travel din România, cu peste 160.000 de subscriberi, o comunitate bine închegată și peste 500 de video-uri din Asia, America Centrală și de Sud și nu numai.

Ne-au plăcut foarte mult episoadele lui din Thailanda și Vietnam, dar lăsăm mai jos interviul pe care l-a făcut în Columbia cu unul dintre puținii asasini ai lui Pablo Esobar rămași în viață.

8. Christian LeBlanc (Lost LeBlanc)

La fel precum Nas, Christian LeBlanc este un fost corporatist care și-a dat demisia pentru a putea călători în jurul lumii. Majoritatea destinațiilor pe care le vizitează și pe care le documentează ulterior pe Youtube au plaje superbe și apă turcoaz (Boracay, Maldive sau Koh Lipe sunt doar câteva dintre exemple). Pe lângă video-urile clasice, postate aproape zilnic, în care își prezintă aventurile prin lume, alte două trademark-uri ale canalului sunt clipurile ”how to” (cum să călătorești ieftin, cum să-ți faci bagajele când pleci în Asia de SE etc.) și cele de tip ”top 10”, cu activități pe care nu trebuie să le ratezi în anumite orașe.

Cât despre episodul nostru preferat de pe Lost LeBlanc, îl găsești mai jos:

9. Audrey & Samuel Jeffery (Samuel and Audrey – Travel and Food videos)

Am ajuns pe canalul de Youtube al lui Samuel și Audrey când căutam informații despre călătoria noastră din Praga. Deși la acea vreme (se întâmpla prin 2016) nu ne dădeam în vânt după video-urile lor, am redescoperit canalul cu câteva luni în urmă și am rămas plăcut surprinși de cum a evoluat vlogul. Acum, foarte multe dintre clipurile lor se axează pe mâncare, ”things to do”, conexiuni între orașe (au efectiv episoade întregi despre zborurile cu avionul sau drumurile cu autobuzuri, ferrybot-uri sau trenuri) și evenimente inedite din locurile prin care trec.

Iată care sunt, în opinia lor, cele 25 de lucruri pe care trebuie să le faci în Budapesta:

10. Ben Brown (Mr. Ben Brown)

Fost campion mondial la caiac, Ben Brown a decis că vrea să ia o pauză de la viața de sportiv și să se dedice producției de film, fotografiei și, evident, călătoriilor. Călătorește constant în Cape Town (Africa de Sud), orașul în care locuiește iubita lui, Nicole Eddy, și ea vloggeriță de travel & lifestyle. În vlogul lui mai găsim și aventuri din întreaga lume, iar unele experiențe sunt de-a dreptul de bucket list, precum un road trip cu motocicleta prin Alpi sau o expediție artică.

Vezi mai jos despre ce vorbim :-) :