Ai nevoie de multa rabdare pentru a pregati reteta de rata Peking, dar zau ca merita fiecare minut petrecut in bucatarie. :)

 

Ingrediente Rață Peking:

1 rata intreaga
1 litru de apa
3 linguri de sos de soia
1 lamaie feliata
3 linguri de miere
150 ml vin de orez

Pentru clatite:

280g faina
300 ml apa fierbinte
2 linguri ulei de susan

Pentru servire:

sos Hoisin si sos Mango, dulce-acrisor (sau puteti pregati un sos de prune cu care se serveste rata de obicei, dupa cum indica Florin)
castraveti taiati in bastonase
ceapa verde taiata in fasii, pe lung

Mod de preparare Rață Peking:

Rata:

Spala rata si curat-o de orice urma de fulg sau pana. Usuc-o bine cu prosoape de hartie.

Fierbe apa cu sosul de soia, mierea, vinul de orez si lamaia, apoi lasa-le pe foc inca 20 de minute la foc mic.

Prinde rata cu un carlig din metal, din partea superioara. Foloseste un lighean sau un bol mai mare pentru a acoperi rata cu compozitia lichida, fierbinte. Tine rata in picioare si toarna deasupra ei lichidul fierbinte  cu ajutorul unui polonic. Repeta procedeul de 5-6 ori, pana cand pielea ratei isi schimba culoarea in cafeniu.

Atarna rata intr-un loc intunecat si racoros. Noi am atarnat-o in beci, pe o bara din metal. La aproximativ 1 metru de ea am amplasat un ventilator cu picior scurt si l-am pornit pe treapta cea mai inalta. Am lasat ventilatorul sa bata direct catre rata aproximativ 28 de ore si am intors-o din cand in cand de pe o parte pe alta pentru a se usca uniform. Dupa timpul petrecut la ventilat, pielea se va usca.

Inainte de a pregati rata, incinge cuptorul la 240 de grade. Aseaza rata pe rotisor sau pe un grill si pune sub ea o tava in care sa se scurga grasimea care se topeste.

Dupa 15 minute, redu temperatura la 180 de grade si mai lasa rata la rumenit timp de 70 de minute. Dupa cele 70 de minute, scoate rata, inveleste-o in folie de aluminiu si las-o la odihnit 15 minute.

Clatitele:

Toarna apa fierbinte peste faina si framanta pana obtii un aluat elastic, cu suprafata matasoasa. Acopera aluatul cu un servet umed si lasa-l la odihnit 30 de minute.

Framanta aluatul inca 1 minut si ruleaza-l intr-un sul lung. Taie-l in bucati de marimea unei mingi de ping pong. Presara faina pe blatul de lucru si pe facalet.

Lucreaza cu doua bucati in acelasi timp. Inmoaie partea de jos a uneia dintre bucati in uleiul de susan si apoi aseaz-o peste cealalta, presand cu podul palmei.  Ruleaza cu facaletul cele doua bucati de aluat, una peste cealalta, pana obtii o clatita.

Coace clatitele in tigaia incinsa, dar fara ulei. Clatita este gata cand punctele maronii incep sa apara pe ambele parti. Repeta procedeul pentru fiecare.

Lasa clatitele la racit si apoi dezlipeste cele doua bucati. Clatitele astfel obtinute vor avea o parte uscata si una cleioasa (datorita uleiului de susan). Pastrati-le acoperite cu un servet umed pana in momentul servirii.

Servire:

Dupa ce rata a stat la odihnit, taie pielea ratei in bucati mari si apoi feliaz-o in bucati de 3-4 cm. Apoi transeaza carnea in bucati asemanatoare ca dimensiune cu cele de piele crocanta.

Taie ceapa verde si castravetii in bastonase.

Daca ai ingredientele necesare, pregateste sosul de prune dupa reteta lui Florin. Noi am sarit de data aceasta peste etapa si am servit rata cu sos Hoisin si sos Mango. Le-am pus in doua boluri mici pe care le-am asezat pe masa, langa rata.

Acum vine si momentul glorios. Fiecare trebuie sa isi unga clatita (pe partea moale, cleioasa) cu sos si sa aseze bucati de carne si de piele, dar si bastonase de castravete si ceapa. Ruleaza clatita si bucura-te de, probabil, unul dintre cele mai bune preparate pe care le-ai incercat vreodata.

Nu-i asa ca merita efortul? 🙂