Weekendul trecut, mama avea o poftă nestăpânită de umflăţele din astea pufoase. Şi cum nu prea mâncăm decât o dată la cine ştie câte luni, mi-a surâs şi mie ideea. Aşa că am scos repede aparatul şi m-am apucat de poze. M-am gândit că vreţi să aflaţi şi voi cum se fac niște gogoşi cu dragoste, ca la mama acasă. :-)
INGREDIENTE GOGOȘI:
- 1 ou
- cană de lapte
- jumătate de cub de drojdie
- esenţă de portocale (vanilie sau orice altceva vă pofteşte inima)
- 400-500 g de făină
- un plic de zahăr vanilinat
- o mână de zahăr tos
- ulei de floarea soarelui
MOD DE PREPARARE GOGOSI:
Se încălzeşte laptele cât să fie căldut. Se cern 200 grame de făină într-un lighean sau un bol mai mare.
După ce laptele s-a încălzit puţin, se adaugă în el oul, un strop de esenţă de portocale, zahărul tos, plicul de zahăr vanilinat, drojdia şi se amestecă totul bine.
Apoi, amestecul rezultat se încorporează în făina cernută. Ulterior, se adaugă şi făina rămasă (restul de 200-300 g).
Aluatul se frământă bine şi se lasă la crescut în lighean. Se acoperă ligheanul cu un prosop curat pentru ca mediul să fie mai cald, iar aluatul nostru să crească cum trebuie. După ce aluatul a crescut, se împarte în două şi se ia din nou la frământat bine, adăugând puţin ulei de floarea soarelui.
Aluatul se întinde. Pentru a obţine forma rotundă de gogoaşă, noi am folosit o cană. Voi puteţi folosi orice formă doriţi.
Dacă doriţi să faceţi gogoşi tip fundiţe, tăiaţi un pătrat din aluat, îl crestaţi pe mijloc şi treceţi unul dintre colţuri prin gaura formată. Trageţi de colţ până iese bine pe partea cealaltă.
Gogoşile se prăjesc în baie de ulei foarte bine încins până devin aurii.
Opţional, le puteţi tăvăli prin zahăr pudră.
Vă urăm spor la frământat şi mai ales spor la savurat gogoși!
Leave A Comment