Când vine vorba despre mâncarea americană, pot spune că pulled pork este prefaratul meu. Cred că aş renunţa chiar şi la un hot dog bun sau la un burger sloppy pentru un pulled pork bine făcut, îndesat într-o chiflă pufoasă. Astea fiind zise, cum altfel am fi putut petrece de 4 iulie (aka Ziua Americii) dacă nu cu un pulled pork party, al doilea eveniment din seria After Work BBQ powered by Grill Society şi CampingGrill.ro.
Americanii spun că pulled pork-ul se trage din bucătăria sudistă. De prin trei state învecinate, Tennesse, Carolina de Sud şi Carolina de Nord. În general, cea mai bună bucată folosită la pulled pork este ceafa de porc (o bucată consistentă, de vreo 2-2,5 kg), sau, cum îi zic americanii, „Boston Butt”. De ce? Pentru că în vremea coloniilor, bucăţile de porc mai puţin folosite şi transporate în butoaie erau denumite „butts” şi foarte multe dintre ele intrau sau ieşeau din S.U.A. prin Boston. De unde şi denumirea. :-)
Cât despre gătirea înceată a cefei de porc pe grătar, tot americanii vin cu o legendă simpatică. Se spune că George Washington, primul preşedinte al S.U.A., ar fi ţinut petreceri în care grătarele erau centrul atenţiei. Sclavii şi servitorii erau cei care se ocupau de bucătărie şi tăiau porcii care urmau să fie perpeliţi, dar aveau întotdeauna grijă să îşi oprească pentru ei cele mai bune bucăţi. Pe care le găteau încet, la jar, după care le făceau fâşii. :-)
Cam asta se întâmplă şi în zilele noastre, iar rezultatul, îţi spun, merită toată aşteptarea. După cum spuneam, se ia o ceafă de porc de cel puţin 2 kg (nu este greu de găsit) şi se presară pe ea aşa numitele rub-uri (condimente de grătar, de care îţi plac ţie). O laşi 12 ore să se odihnească şi să o pătrundă bine toate aromele.
Este indicat să ai prin preajmă ceva suc de mere (pe care poţi să-l fierbi, opţional, cu nişte fulgi de chili) şi poţi trece la treabă (adică la încins grătarul/cuptorul). Este o operaţiune pe care trebuie să o faci la un grătar cu capac, dar merge foarte bine şi la un cuptor sau la un slow cooker. Temperatura de pornire nu trebuie să depăşească 120 de grade Celsius, iar restul se contorizează în ore. Vreo 10 la număr, sau până când interiorul cărnii atinge circa 90 de grade. O odihneşti vreo 30 de minute (sau cât ai chef), după care poţi începe să o sfâşii cu furculiţa sau cu nişte „gheare” speciale. O pui într-o chiflă, o însoţeşti cu ce îţi pofteşte inima şi o savurezi.
La a doua ediţie After Work BBQ Party, am avut din nou ocazia să savurăm un pulled pork făcut cum trebuie, afumat încet într-un grătar ceramic marca Primo, aşternut în chiflă alături de o salată de varză. Şi pe care l-am „udat”, evident, cu bere brună de la Zăganu. O altă seară faină alături de prieteni! :-)
Leave A Comment