Pentru că nu am ajuns până acum în Franța, profităm de orice ocazie să aducem Franța la noi în bucătărie. :-) Așa că atunci când prietenii de la Lurpak ne-au provocat să încercăm mai multe rețete cu unt numai bune pentru perioada Crăciunului, am zis că una dintre ele trebuie să fie pommes aligot, legendarul piure franțuzesc făcut din cartofi și brânză.

Aligot-ul este un preparat originar din Averyon, un departament din sudul Franței, situat în regiunea Midi-Pirinei. Istoria lui datează din secolul al XII-lea, când pelerinii care mergeau pe Camino de Santiago (drumul care duce la mormântul Sfântului Iacob din Santiago de Compostela) băteau la porțile mânăstirilor din Averyon și cereau de mâncare ”aliquid” (”ceva”, în latină). Călugării le serveau un preparat din brânză și pâine. De-a lungul anilor, pâinea a fost înlocuită cu cartofii, ”aliquid” a devenit ”aliquot” și ulterior ”aligot”, iar în zilele noastre este cea mai populară rețetă din regiune.

În mod tradițional, în piureul aligot se folosesc brânzeturi maturate din sudul Franței – Cantal sau Laguiole. Dar dacă nu o găsești pe niciuna dintre ele sau nicio altă brânză de tip Tomme, poți încerca să faci aligot și cu alte brânzeturi care se topesc ușor (Gruyere, Cheddar sau Mozarella sunt câteva dintre ele). Crede-ne, e o nebunie! :-)

Ingrediente:

  • 1 kilogram de cartofi
  • 400 grame brânză Gruyere (sau Cheddar)
  • 200 grame Mozarella
  • 110 grame unt (noi am folosit Lurpak nesărat)
  • 3/4 cană de smântână pentru gătit
  • sare și piper

Mod de preparare:

  • Curăță cartofii și taie-i cubulețe. Pune-i într-o oală mare (dacă ai una de fontă în bucătărie, e perfect) și umple-o cu apă. Se lasă la fiert la foc mediu, sub capac, până când cartofii se pot zdrobi ușor cu furculița.
  • Între timp, rade cele două tipuri de brânză.
  • Când cartofii sunt gata, scurge-i de apă și lasă-i la răcit timp de 5 minute, după care trece-i printr-o presă de cartofi (sau printr-un robot de bucătărie) și amestecă-i până devin piure.
  • Pune piureul înapoi în oală, pe foc mic, și adaugă untul și smântâna de gătit. Amestecă constant până se omogenizează.
  • Adaugă treptat brânza rasă și amestecă încontinuu, cu o lingură de lemn. Vei avea nevoie de ceva forță. :-)
  • Aligot-ul este gata când brânza și cartofii s-au omogenizat și piureul capătă o textură elastică. Trebuie să se prelingă frumos de pe lingură.
  • Adaugă sare și piper după gust și servește aligot-ul fierbinte. Cu cât se răcește mai mult, cu atât își va pierde din elasticitate.