Știi deja că ne place să călătorim pentru mâncare, dar la fel de mult ne place să călătorim și pentru muzică. Așa că la început de iulie am deschis sezonul de festivaluri din 2017 cu un mini-trip la mare, la Neversea. S-a dovedit a fi un festival peste așteptările noastre, în care am găsit multe elemente din Untoldul pe care l-am cunoscut în 2015 (de altfel, Neversea și Untold au aceeași organizatori). După trei zile și trei nopți, ne-am întors în București cu multe amintiri frumoase și cu cel puțin 10 lucruri care ne-au plăcut, pe care le împărtășim și cu tine pe blog.
1. DJ-ii. Cred că la Untold am făcut cunoștință prima oară cu EDM-ul (electronic dance music) de top și am experimentat ce înseamnă să te afli în faţa unui DJ foarte bun. La Neversea, am rămas impresionați de Afrojack, Nicky Romero, Lost Frequencies, Tiesto și Fatboy Slim. Ce au toți în comun? În primul rând, mixează piese foarte cunoscute, care fac audienţa să cânte la unison (momentele alea în care ți se face pielea de găină), nu doar negative (Afrojack a mixat chiar și Kendrick Lamar, Jay-Z și Kanye West). Lucrează la set-uri care țin lumea în mișcare ore întregi și vin cu efecte vizuale cu adevărat impresionante, de la care nu poți să îți iei privirea și cu jocuri pirotehnice perfect sincronizate cu ritmul muzicii. Nu e doar ”muzică de pe laptop”, cum am văzut că s-a tot scris în online. :-)
2. Performerii. Spre deosebire de Untold, unde headlinerii sunt în mare parte DJ-i, la Neversea au ieșit în față și câteva nume foarte mari din muzica dance. Jason Derulo, Rita Ora, Dua Lipa, Ella Eyre, chiar și Delia, au ținut capul de afiș pe scena principală. Rita ora ne-a depășit cu mult așteptările (sincer, ni s-a părut mai ok decât Rihanna, pe care o văzusem în Praga), la fel și Jason Derulo, care a dansat alături de echipa lui pe toată durata concertului. Dua Lipa și Ella Eyre sunt niște voci extraordinare, dar mai au puțin de lucrat la capitolul show (e ok, sunt încă la început de drum). Nu în ultimul rând, Delia a fost și ea la un nivel ridicat (sincer, nu știm câți artiști din România pot lega un show mai bine decât ea).
3. Mâncarea. Cu toată explozia de food truck-uri din ultima perioadă, Neversea a stat foarte bine la capitolul mâncare. Ce am încercat noi: Otto și Frank, cei doi longdogs de la Ză German Wurstwagen, porchetta cu rucola și chimicchuri în ciabatta proaspătă de la Porchetteria, noul truck marca Meat Busters și sandvișurile cu pulled pork Smokey Jack și Cheesy Bob de la Meat Busters. Trebuie să punctăm că nu am așteptat mai mult de 15 minute la cozile foarte mari, iar prețurile s-au învârtit în jurul a 20-30 lei.
4. Locația. Evenimentul a avut loc între Plaja Modern și Plaja 3 Papuci din Constanța, în apropierea Portului Turistic. A fost foarte accesibil, au existat autobuze care au făcut legătura non-stop cu gara și cu Mamaia. Dacă nu voiai să mergi cu autobuzul, puteai să ajungi foarte ușor și pe jos în centrul orașului.
5. Sonorizarea și scenele. La Neversea au fost în total șapte scene, iar muzică a fost non-stop, pe parcursul celor trei zile și trei nopți. Deși unele scene erau relativ aproape una de cealaltă, sunetele nu au interferat în niciun fel. Așa că am putut să ne ascultăm liniștiți artiștii preferați. :-D
6. Scena The Ark. Chiar dacă headlinerii au cântat pe Main Stage, parcă tot The Ark a fost scena care ne-a plăcut mai mult. De la concertul lui Deliric şi Silent Strike, care au venit alături de VD şi Doc, la momentele faine ţinute de Argatu’, Dub FX, Forreign Beggars, Rudimental DJs și până la concertul de încheiere ținut de Netsky, care a adus o parte din public pe scenă, totul a fost exact ce trebuie. :-)
7. Activările sponsorilor. Am văzut multă creativitate din partea sponsorilor la Neversea. Cei de la Lipton au creat o aplicație de mobil care îți monitoriza dansul, iar în funcție de cât de mult te ”zbenguiai”, primeai tot felul de premii. Cei de la Ursus au avut camere 360, Coca-Cola a fost prezentă cu flash tattoos și photo boot-uri, iar Jack Daniel’s a avut propria zonă cu jocuri interactive.
8. Activitățile din perioada festivalului. Nu prea aveai cum să te plictisești la Neversea, pentru că, pe lângă muzică, mâncare și activări, existau și nenumărate zone de activități în perimetrul festivalului. Alexandra și-a făcut un tatuaj cu henna de la Henna Journey (dacă vii la Untold, vei găsi standul și acolo), dar ne-am perindat și pe la pop-up store-urile cu haine și accesorii.
9. Oamenii. La urma urmei, Neversea a fost despre oameni mișto. A fost despre generații care au mult mai mult bun simț decât se crede sau se discută. Toată lumea era atentă să nu te lovească, să nu te calce, nu au fost prea multe îmbulzeli în fața scenelor, s-a așteptat liniștit la cozile pentru mâncare și băutură. Word of the festival: civilizat. :-)
10. Atmosfera în sine. Dacă adunăm toate cele de mai sus, putem spune că am avut parte de un festival foarte bine pus la punct, cu o atmosferă faină. Poate la anul nu ar strica o zi în plus, totuși. :-D
Neversea este poate cel mai bun lucru care s-a întâmplat pe litoralul românesc în ultimii ani. Vă spune asta un om născut și crescut la malul mării. :-) Și e un mare plus pentru turismul românesc, pentru că am văzut oameni veniți chiar și din Costa Rica să își vadă artiștii preferați. Big up, Neversea, și sperăm să crești cel puțin cât Untoldu’ de mare!
Ca si nr de artisti cunoscuti…a fost peste Untold…Nicky Romero..the best