După cinci zile în Maroc, timp în care nu prea ne-am întâlnit cu alcoolul, am revenit în București la timp pentru Bucharest Craft Beer Festival. Evenimentul ajuns la a doua ediție s-a desfășurat weekendul trecut la Verde Stop și a reunit mai toată spuma berii artizanale din țară. :-)

Intrarea la eveniment s-a făcut pe bază de bilet (17 lei/ zi, respectiv 45 lei/ trei zile), la fel ca la celelalte festivaluri organizate de Mixtopia – Live Pro Events la Verde Stop (Burgerfest și Zaiafest). S-a scris mult despre rostul biletului de intrare, dar noi vom presupune că are rolul de a ”filtra” accesul în zona de festival. Și la urma urmei, să nu uităm că atmosfera a fost întreținută de artiști: OCS, Byron, Les Elephants Bizarres, E.M.I.L. și Helen. Într-adevăr, nu ar strica pe viitor ca în prețul biletului de intrare să fie inclus și un pahar personalizat (din sticlă) cum se întâmplă la festivalurile mari de bere din afară. :-)

Noi am ajuns doar sâmbătă și a fost suficient cât să ne facem o idee. Au fost mai multe beri față de anul trecut, iar pentru 10 sau 12,5 lei, puteai gusta unele beri cu adevărat excepționale. Din păcate, am văzut mai puțină lume decât la ediția precedentă.

Ce ne-a plăcut la Bucharest Craft Beer Festival:

  • au fost prezente 5 noi micro-berării din România. Hop Hooligans, 1717, Bere a la Cluj, Bere Cazino și Perfektum s-au alăturat celor de la Sikaru, Zăganu, Ground Zero, Nemțeana, Clinica de Bere, Csiki Sor și Bereta.
  • lista de beri de la Hop Hooligans. La nici un an de la lansare, cei de la Hop Hooligans au venit la Bucharest Craft Beer Festival cu 10 beri la draft și încă vreo 5-6 la sticlă. Din ce am observat, a fost cea mai vastă gamă a unei berării la festival.
  • Sikaru la draft. Credem că dintre berăriile prezente la prima ediție, Sikaru era singura care nu servea încă bere la draft. Începând de weekend-ul trecut, și-a făcut debutul și pe ”scena” asta. E de urmărit Green Griffin IPA. :-)
  • colaborările dintre trupele muzicale și berării. E un trend din afară pe care l-am văzut și la noi: Sunstone Alehouse din Moldova a creat o bere special pentru rockerii de la Alternosfera, iar Ground Zero și-a unit forțele cu trupa Eyedrops.
  • Zăganu a relansat Adonis. Anul trecut, Zăganu Adonis a fost una din berile noastre preferate la festival. Am fost plăcut surprinși când am văzut că au relansat-o și anul ăsta.
  • noul brand Ground Zero: Deranj. După ce ne-au obișnuit cu IPA-urile lor hardcore, Ground Zero au trecut la niște beri mai ușor de înțeles pentru publicul larg: Deranj – o ale blondă și o bere din grâu.
  • colaborările Bereta. Unde își bagă băieții de la Bereta nasul, iese tot timpul ceva mișto. Au avut o bere făcută în colaborare cu Hop Hooligans și una fabricată în studioul Ground Zero care ne-au dat pe spate (vezi mai jos).

Ce ne-ar plăcea să vedem la următoarea ediție:

  • și mai multă bere românească, of course (Oriel, we’re looking at you, guys).
  • mai multe cidruri. Doar Harvester și Clark’s au avut standuri la festival.
  • beri de prin vecini. În 2016, am fost plăcut impresionați de standurile White Stork (Bulgaria) și Kabinet (Serbia). Anul ăsta, de prin vecini i-am avut doar pe Glarus (Bulgaria).
  • beri artizanale de top din afară. Poate un stand dedicat cu sticle (dacă nu cu drafturi).
  • mai multe opțiuni de mâncare. Bine, bine, știm că-i Craft Beer Festival, dar la câte food truck-uri bune avem în București, cred că s-ar putea puncta mai bine aici. Anul ăsta, variantele au fost Kaufland Food Truck, Smokin’ Pig, Camionetta, Arrosticini, Duma’s Van, Holy Crepes si Butoiul cu inghetata.
  • workshop-uri și sesiuni ”meet the brewers”. Avem impresia că oamenii încă nu știu care-i faza cu berea artizanală, nu au înțeles încă care-i diferența dintre un ale și un lager și ce înseamnă cu adevărat ”ingrediente de calitate”. Prin urmare, niște secțiuni dedicate, de-a lungul celor trei zile de festival, ar fi super utile, credem noi. :-)

 

Am rămas în minte cu trei beri excepționale după Bucharest Craft Beer Festival. Pe toate le-am încercat la draft și îți recomandăm să le cauți cât mai repede pe la baruri și festivaluri.

  1. Koschei. Un imperial stout de la Hop Hooligans. Adică un stout pe steroizi, cu 11% ABV, cu aromă de ciocolată, cafea, licor, fructe de pădure. Și lista poate continua. :-)
  2. NutBusters. Un IPA de la Bereta & Hop Hooligans în care cocosul și vanilia și-au făcut de cap. 6.7% ABV.
  3. One Down. Un alt IPA de la Bereta, de data asta făcut în studioul de bere Ground Zero. Berea de 6.2% ABV care marchează aniversarea unui an de Bereta și în același timp poate cel mai bun New England IPA făcut de ei.

Așa am văzut noi Bucharest Craft Beer Festival, cu plusuri și cu minusuri. Suntem bucuroși că scena berilor artizanale din România crește și nu putem decât să sperăm că la anul va fi (și) mai bine. :-) Ție ți-a plăcut la festival?