Top 10 farfurii pe care le-am încercat în 2016

2016 a fost un an foarte bun pentru noi. Am călătorit mai mult ca oricând, am descoperit cât de minunată este Londra, cât de fascinant este Berlinul, am luat masa în primele două restaurante cu stea Michelin, i-am intervievat pe doi dintre cei mai mari bucătari din Praga (în curând şi pe blog) şi am început să îndrăgim mai mult preparatele asiatice (semn că trebuie să descoperim Asia în viitor). La final de an, am tras linie şi am ales cele 10 farfurii preferate din ultimele 12 luni. Nu ne-a fost deloc uşor. 🙂

10. Tagliatelle al ragu la Osteria dell’Orsa (Bologna) 

osteria_dell_orsa_ragu

Italia este țara pe care am vizitat-o cel mai des în călătoriile noastre, iar de fiecare când ne întoarcem acolo descoperim un tip de paste care ne schimbă viața. În 2016 au fost tagliatellele al ragu din Bologna. Desigur, le încercasem atât în Roma, cât și acasă, dar acum ne aflam în orașul în care s-au inventat. Le-am încercat la Osteria dell’Orsa, o cantină studențească deschisă 12 ore pe zi (12:00-00:00), o raritate în Italia. O porție de tagliatelle al ragu costă doar 6 euro, este imensă și vine însoțită de parmezan la discreție. Sfat: cere și niște pâine pentru că la final vei vrea să cureți și cea mai mică urmă de sos de carne.

9. Șorici crocant la Maso a Kobliha (Praga)

masoakobliha_porkskin

Maso a Kobliha (în traducere, ”Carne și gogoși”) este unul dintre cele mai în vogă restaurante din Praga, o invenție a lui Paul Day, măcelar britanic și adept al filozofiei ”nose to tail” (gătește cu toate părțile dintr-un animal, de la nas la coadă). Meniul se schimbă regulat, în funcție de ingredientele de sezon, dar vei găsi de fiecare dată șorici în selecția de aperitive. Un șorici tăiat fâșii, perfect crocant, servit peste un sos de avocado puțin picant. Farfuria costă doar 95 de coroane cehești (cca. 3,5 EUR) și este modul perfect de a începe o masă copioasă la Maso a Kobliha.

8. Îngheţată cu lămâi şi piper sarawak la The Clove Club (Londra)

lemonade_amalfi_the_clove_club

Anul acesta, de ziua ei, Alexandra a primit cadou un prânz la The Clove Club, un restaurant din Londra cu o stea Michelin, clasat pe locul 26 în topul World’s 50 Best Restaurants. Au fost cel puțin 6 farfurii care ne-au încântat în mod deosebit și două dintre ele se regăsesc și în topul de final de an. Înghețata cu lămâi și piper sarawak este una dintre ele. Ții minte acele granule colorate care erau la modă în urmă cu 10-15 ani și care pocneau în gură? Aceeași senzație ne-a dat-o și înghețata de la The Clove Club. Primul contact îl ai cu gustul acrișor de lămâie, după care simți o explozie de piper în postgust. Nu vrei să te oprești până nu termini tot paharul!

7. Grâu fermentat cu ţelină, stafide şi alune la Eska (Praga)

eska_wheat

Am mai spus că Eska este unul dintre cele mai cool restaurante de fine dining din Praga. Este un experiment al lanțului Ambiente unde produsele locale sunt transformate în farfurii moderne, folosind practici noi și vechi, cu oarecare influențe din bucătăria nordică. Grâul roșu fermentat cu țelină, stafide și alune a fost o adevărată revelație pentru noi. Am descoperit un mix de texturi, de la cremos la crocant, iar grâul în sine a fost… inedit, amintind oarecum de coliva noastră. 🙂 Dacă nu îl găsiți în meniu, încercați grâul fermentat gătit în aceeași manieră, dar însoțit de ou și ciuperci.

6. Piept de purceluş de lapte, nuci, ţelină şi măr la Story (Praga)

story_sucklingpig

La Story am ajuns la recomandarea celor doi chefi, Oldrich Sahadjak și Pawel Bycek, ambii având câte o stea Michelin în Praga. Michal, bucătarul care deține restaurantul, este considerat o speranță a bucătăriei cehești și știe să îți transforme masa într-o experiență. Farfuriile la Story au elemente de fine dining, conțin ingrediente de sezon, iar unele sunt inspirate din cultura cehă. Pe noi ne-a impresionat pieptul de purceluș de lapte cu nuci, țelină și măr. Pieptul a avut un șorici crocant, glazurat perfect, care s-a completat de minune cu stratul de grăsime și cu carnea suculentă. Merită cu siguranță să te îndepărtezi de centru ca să-l încerci!

5. Chiar siu bun la Yauatcha (Londra)

char_siu_buns_yauatcha

Yauatcha este un lanț de restaurante specializate în dim sum care numără în prezent șase locații (două în Londra, patru în India) și care urmează ca în 2017 să deschidă primele două locații în SUA, iar în 2018, o locație în Arabia Saudită. Restaurantul original a fost deschis în cartierul Soho din Londra în 2004, iar în 2005 a obținut o stea Michelin, pe care o reține și astăzi. În vizita noastră la Yauatcha am încercat mai multe preparate din meniul a la carte, iar preferatele noastre au fost chiar siu buns (chifle la aburi umplute cu carne de porc). Ți se topesc în gură!

4. Sângerete la Bao (Londra)

bao_sangerete

Bao este un mic lanț de restaurante taiwaneze care a fost pe buzele fiecărui foodie din Londra în 2016. În scurta noastră vizită la Londra nu puteam să îl ratăm. Deși este specializat în bao (chifle făcute în aburi, servite în stil sandviș), cum îi zice și numele, preparatul nostru preferat a fost sângeretele servit cu gălbenuș de ou gătit la cca. 60 de grade Celsisus timp de două ore. Gălbenușul este foarte moale, se sparge ușor cu bețele chinezești și se amestecă cu bucăți mici din sângerete. O porție costă doar 3,5 lire și este destul de mică, pentru că la Bao este recomandat să încerci cel puțin 6-7 preparate.

3. Bun cha la Duc Anh (Berlin)

bun_cha_berlin

Vietnamezii joacă un rol important în cultura gastronomică a Berlinului. Departe de agitația din Mitte și de fascinantul Kreuzberg vei găsi Dong Xuan Center, un fel de Dragonul Roșu al Berlinului, care găzduiește și câteva restaurante. Cel mai bun dintre ele (și chiar cel mai bun vietnamez din oraș, conform lui Per de la Berlin Food Stories) este Duc Anh din hala numărul 3. Dintr-un meniu scris în vietnameză și germană, ne-a impresionat Bun Cha (preparatul cu numărul 35). Bun Cha sunt bucățele mici de carne de porc gătite pe grătar la perfecție, însoțite de tăieței lipicioși de orez, salată și frunze de coriandru și de un sos făcut din sos de pește, oțet, zahăr brun și ardei iute. Împreună, fac o masă memorabilă.

2. Consomme de raţă şi vin de Madeira vechi de 100 de ani la The Clove Club (Londra)

consomme_the_clove_club

Este preparatul cheie din meniul de degustare de la The Clove Club din Londra și poate cel mai popular pe Instagram. Citisem despre consommeul de rață în multe recenzii ale restaurantului, dar nu aveam o idee clară despre el până nu l-am avut în față. Ți se servește mai întâi puțin vin de Madeira vechi de mai bine de 100 de ani (al nostru era din 1908), al cărui miros de caramel ars te face să vrei mai mult. Bei vinul și ți se servește consomme-ul, menit să împrumute din proprietățile licoroase rămase pe pereții paharului. Dacă nu știi încă, consomme-ul este o supă clară de rață, care abundă în arome. Cea de la The Clove Club a fost, fără discuție, una dintre cele mai bune supe pe care le-am mâncat vreodată.

1. Tonkotsu ramen la Cocolo Ramen (Berlin)

tonkotsu_ramen

Dacă tot vorbim despre supe, cel mai fascinant preparat încercat în călătoriile din 2016 a fost un ramen. Un tonkotsu pe care l-am încercat de două ori în Berlin, la Cocolo Ramen. Ramen-ul mâncat de noi era de o culoare alb-gălbuie, de la cât de mult au stat la fiert oasele de porc. A venit într-un bol de piatră, cu piept de porc, felii de porc poșat, ghimbir murat, ceapă verde, semințe de susan, o jumătate de ou și o foaie de nori (algă) foarte crocantă, care a adăugat un gust sărat și marin supei. Bineînțeles, și cu tăiețeii de rigoare. Cum am spus și aici, să mănânci un ramen bun este ca și cum ai alerga într-o cursă contracronometru, pentru că vrei să combini cât mai multe arome din bol, să te bucuri de ele în liniște, dar fără să lași supa să se răcească. După experiența din Berlin, putem spune că abia așteptăm să ajungem în Tokyo!


Acestea sunt farfuriile care ne-au marcat călătoriile în 2016. Sperăm ca la final de 2017 să ne fie și mai greu să facem un astfel de top. 🙂

Ție îți mulțumim că ne citești și îți dorim un an nou cât mai productiv, în care să te bucuri de călătorii, farfurii și de cei dragi ție! Te așteptăm cu multe povești faine și în 2017!

 

Unde să mănânci în Praga: 6 restaurante de încercat

story_shrimps

Ne poţi urmări şi pe Bloglovin

Praga este orașul în care, dacă îți faci bine temele de acasă, nu ai cum să mănânci prost. În cele 6 zile petrecute în orașul de pe Vltava am avut parte de experiențe culinare care mai de care mai interesante și putem spune că Praga este, până acum, destinația foodie preferată din topul nostru. Am ales 6 restaurante pe care trebuie să le încerci dacă petreci câteva zile în Praga, dar vom reveni într-un articol viitor și cu recomandări de street food, un alt capitol la care orașul stă foarte bine.

 

Later edit:

*Din păcate, restaurantul Story s-a închis între timp, iar Maso a kobliha a mutat meniul la The Real Meat Society. 🙁

 

*Story

Story a fost prima recomandare pe care ne-au făcut-o doi mari chefi din Praga. Atât Oldrich Sahadjak, de la La Degustation Boheme Burgoise, cât și Pavel Bycek, de la Alcron, au început lista celor mai faine restaurante din oraş cu acest loc. Prin urmare, nu se putea să nu-i facem o vizită. Story este restaurantul lui Zuzana și Michal, ea pastry chef, el o speranță a bucătăriei cehești, școlit în Londra, în restaurante cu stele Michelin.

story_sucklingpig

story_duck_finedining

La Story, meniul se schimbă destul de des în funcţie de ce ingrediente locale alege Michal în zilele cu pricina, dar garantat vei avea parte de o adevărată experienţă culinară. Majoritatea preparatelor din meniu sunt din zona de fine dining, dar porţiile sunt destul de mari. Pe noi ne-au încântat felul cu piept de purceluş de lapte şi cel cu piept de raţă, dar nici creveţii din meniul de cafenea nu sunt de ratat. Nu uita să optezi şi pentru desert. După cum spuneam, Zuzana este pastry chef, deci merită să mergi pe mâna ei.

story_beef

story_cake

story_prague

Story se află pe Na Rovni 21. De la staţia de metrou Petriny (la 5 staţii de Malostranska), mergi 5-6 minute pe jos. 🙂

  • marți – sâmbătă 11:30 – 22:30, duminică – luni închis
  • două meniuri: unul de cafenea (toată ziua), unul de prânz și cină (11:30-14:30, 17:00-21:00)
  • un fel principal costă între 350 CZK – 450 CZK (13 – 16 EUR), iar în meniul de cafenea, felurile nu trec de 250 CZK (9 EUR)
  • meniu de degustare, cu 7 feluri de mâncare – 1110 CZK (aprox. 40 EUR) + wine pairing – 720 CZK (aprox. 26 EUR)

 

Čestr

Čestr este denumirea populară dată de cehi vacilor din rasa Fleckvieh. În acelaşi timp, este numele restaurantului care serveşte cea mai bună carne de vită din Praga. Ca în cazul multor restaurante care se respectă, meniul se schimbă în fiecare zi şi combină reţete ceheşti preparate într-o notă modernă cu fripturi de vită delicioase şi nu numai. Vei primi şi un desen pe care sunt reprezentate cut-urile de vită, pentru a ştii exact ce bucată comanzi.

cestr_prague

Tartarul de vită este unul dintre cele mai cunoscute preparate din meniul de la Čestr. Când vine vorba de felurile principale, muşchiuleţul de vită alături de piureul cremos de cartofi este recomandarea noastră. Spală totul cu un Pilsner Urquell tras direct din tanc. Pentru că Čestr face parte din grupul de restaurante Ambiente, berea este una din cele mai proaspete din oraş.

Situat pe Legerova 75/57, Čestr este la doi paşi de staţia de metrou Muzeum şi de Vacklavske Namesti (Piaţa Wenceslas).

  • luni – vineri 11:30 – 23:00, sâmbătă 12:00 – 23:00, duminică 12:00 – 22:00
  • antrenurile costă până în 208 CZK (8 EUR), fripturile pe grătar încep de la 275 CZK şi pot ajunge şi la 788 CZK (de la 10 la 30 EUR), garniturile sunt 75 CZK (maxim 3 EUR)
  • dacă vrei să prinzi loc înăuntru, trebuie să faci rezervare (cel mai simplu e direct pe site)
  • în interior au o cameră de tranşare, de unde poţi vedea bucăţile de vită

 

Lokál

Lokál este cel mai potrivit pub cehesc pe care îl poate vizita un turist în Praga. Pilsner Urquell rece, tras din tanc (Lokal face parte tot din grupul Ambiente), mâncare cehească autentică şi multă lume. În oraş sunt 5 restaurante care poartă numele Lokal, iar cu cât te îndepărtezi mai mult de centru, vei avea parte de o experienţă şi mai autentică. Încearcă să vezi un meci de fotbal în Lokál Hamburk din Karlin, de exemplu. 🙂

lokal_prague

Într-un Lokál ai şansa să cunoşti mâncarea ca la mama acasă (varianta cehească). Poţi alege între brânză prăjită (varianta lor de caşcaval pane), tartar de vită, gulaş, şniţel de porc, raţă coaptă şi, evident, găluşte din pâine sau din cartofi.

Lista Lokál-urilor din Praga poate fi consultată aici.

  • fiecare Lokál în parte are program diferit, dar toate se deschid la 11:00 şi închid după 23:00 (unele se închid la 1:00)
  • felurile de mâncare expres (fel principal şi garnitură) încep de la 100 CZK (4 EUR), restul preparatelor depăşesc rar 200 CZK (7,5 EUR)
  • în Lokál-urile centrale (Dlouha în special), este necesar să faci rezervare
  • după ce ai dat gata prima halbă de bere, următoarele vor continua să vină; dacă nu mai vrei să bei, aşează “biscuitele” de bere pe gura halbei

 

Sansho

Cehii spun că Sansho este pentru Praga ce este Momofuku pentru New York. Sansho este invenţia lui Paul Day, un măcelar britanic care a lucrat în restaurante asiatice din întreaga lume. Sansho se recomandă a fi un restaurant care foloseşte toate părţile dintr-un animal, “de la nas până la coadă”. Dacă ar fi să îl încadrăm într-o categorie, am spune că este un fusion asiatic, iar calitatea lui a fost recunoscută şi în ghidul Michelin, unde este încadrat la categoria “Bib Gourmand” (restaurantele “good value for money”).

sansho_meal

sansho_curry

Cum meniul de la Sansho se schimbă de la zi la zi, este greu să facem recomandări. Chiflele făcute la aburi umplute cu piept de porc sunt tot timpul o alegere bună, iar chilli-urile şi curry-urile sunt extraordinare. Trebuie să precizăm că la Sansho ingredientele sunt alese cu grijă în fiecare zi din piaţa SAPA, care deserveşte de ani de zile comunitatea vietnameză din Praga.

sansho_praga

sansho_inside

sansho_prague

Sansho se află pe Petrská 1170/25. Cea mai apropiată staţie de metrou este Florenc, dar se ajunge uşor şi de la Namesti Republici.

  • marţi – sâmbătă 11:30 – 14:00, 18:00 – 23:00, duminică – luni închis
  • antreurile costă între 150 şi 200 CZK (5,5 – 7,4 EUR), iar felurile principale costă între 190 şi 245 CZK (7 – 9 EUR)
  • la cină, au meniu de degustare (6 feluri de mâncare), care poate varia între 900 şi 1200 CZK (33 – 44 EUR)
  • sunt şanse mari să fii întrebat chiar de Paul Day cum ţi se pare mâncarea

 

*Maso a kobliha

Vizavi de Sansho stă fratele lui geamăn, Maso a kobliha (în traducere, “Carne şi gogoşi”). Este un concept gândit de acelaşi Paul Day, oarecum similar cu Sansho, dar puţin mai cozy. Şi Maso a kobliha a fost decorat cu acelaşi “Bib gourmand”, iar mâncarea este cel puţin la acelaşi nivel. În restaurant, meniul se schimbă tot în funcţie de ingredientele locale, dar unele preparate sunt emblematice şi nu părăsesc niciodată line-up-ul.

masoakobliha_scotcheggs

masoakobliha_porkskin

Ouăle scoţiene, şoriciul de porc cu avocado, chilli-ul de porc în cartof copt sau englezescul faggot (un fel de chiftea făcută din măruntaie) sunt toate excelente. Dar preferata noastră a fost de departe gogoaşa (berlineză like), pentru care ne-am urca şi mâine în avionul spre Praga. Bonus points pentru cocktailuri (ginger and rum for the win) şi pentru berea artizanală Matuska.

masoakobliha_chilliconcarne

masoakobliha_meatloaf

masoakobliha_donut

masoakobliha_inside

masoakobliha_praga

Maso a Kobliha este pe Petrská 1551/23, cum spuneam, vizavi de Sansho.

  • marţi şi sâmbătă – 11:00 – 17:00, miercuri – vineri 11:00 – 22:00 (bucătăria şi măcelaria se închid la 21:30), duminică – luni închis
  • pe lângă partea de restaurant, Maso a kobliha operează ca măcelărie şi vinde bucăţi de carne to go, dar şi ca băcănie 🙂
  • antrenurile costă până în 165 CZK (6 EUR), iar felurile principale, până în 210 CZK (max. 8 EUR)
  • o gogoaşă costă 55 CZK (2 EUR), poate cel mai bine cheltuite coroane din zonă 🙂

 

Eska

Eska este cel mai recent restaurant deschis de grupul Ambiente (a fost inaugurat în decembrie 2015) şi unul dintre cele mai cool restaurante fine dining din Praga. Se află în Karlin, cartierul creativilor şi al generaţiei millenials din oraş şi înglobează mai multe concepte. Eska este atât cafenea, cât şi brutărie, dar mai presus de toate, este un restaurant cu influenţe nordice.

eska_prague_karlin

eska_amousebouche

eska_beeftartare

Comparativ cu restul restaurantelor menţionate anterior, la Eska, preţurile sunt mai ridicate. La cină, recomandăm să alegi fie selecţia bucătarului (5 feluri de mâncare) sau meniul de degustare (8 feluri). Pe noi ne-au impresionat grâul fermentat cu ţelină, stafide şi alune şi tartarul afumat de vită, în timp ce vita care venea alături de legume la grătar şi sos de măduva ni s-a părut banală şi mult prea scumpă (698 CZK, aproximativ 25 EUR). Încearcă gin tonic-ul făcut cu tonic homemade şi dacă eşti aventuros, întreabă de vinurile organice. Nouă ne-au plăcut mult.

eska_wheat

eksa_pimientos_de_padron

eska_gintonic

Eska se află pe Pernerova 49, foarte aproape de stația de metrou Krizikova și în apropierea tuneului care face legătura dintre cartierele Karlin și Zizkov.

  • luni – vineri 11:30 – 15:00, 17:30 – 23:30, sâmbătă – duminică 9:00 – 23:30
  • brutăria este deschisă de luni până vineri între 7:30 și 18:00, iar sâmbătă și duminică, între 9:00 și 18:00
  • meniul de degustare costă 1000 CZK (cca 37 EUR), iar selecția bucătarului, 548 CZK (cca 20 EUR)
  • dacă ai hotelul prin zonă, un flat white de la Eska este cel mai bun mod de a îți începe dimineața

 

10 sandvișuri care ne-au făcut călătoriile mai frumoase

Un sandviș poate părea banal la prima vedere. Dar te asigur că la prima îmbucătură, sandvișurile bine făcute îți pot dezvălui foarte multe despre oameni și locuri. Doar este un exponat de bază al culturii street food de pe întreg Globul.

Istoria sandvișului, așa cum îl numim astăzi, începe prin anii 1700. Un anume John Montague, al patrulea conte de Sandwich (oraș britanic din regiunea Kent), mare amator de jocuri de cărți, ar fi cerut să i se aducă o bucată de carne feliată, între două felii de pâine, în așa fel încât să poată fi mâncată cu o singură mână. Cealaltă mână îi rămânea liberă pentru cărți, evident. Prietenii lui au început să ceară feluri de mâncare “ca al lui Sandwich” și astfel termenul a devenit popular.

Cum spuneam, un sandviș îți poate dezvălui secretele unei culturi. Nu de puține ori ni s-a întâmplat să savurăm sandvișuri delicioase, mai mult sau mai puțin tradiționale, în călătoriile noastre, dar 10 dintre ele ne-au rămas într-adevăr în minte.

Banh Mi de la Banh Mi Makers (Praga)

În Praga, la Dlouha 39, nu departe de centrul turistic, se intră într-un pasaj gourmet, care găzduiește peste 10 bistro-uri și shop-uri food related. Unul dintre ele este Banh Mi Makers, un local mic, cochet, cu circa 15 locuri, unde gătesc doar vietnamezi (v-am spus că sunt a treia minoritate din Cehia, nu?). După cum îi spune și numele, specialitatea casei este Banh Mi-ul, tradiționalul sandviș vietnamez. Bagheta este caldă și pufoasă, coriandrul, morcovii și castraveții din plin, iar carnea o poți alege. Noi am optat pentru porc și rață și nu am regretat.

banh_mi_praga

Prego de la Os Jeronimos (Lisabona)

Când ajungi în Belem pentru a vizita Mânăstirea Jeronimos, nu uita să faci o oprire şi la Os Jeronimos, locul unde găseşti probabil cel mai bun prego din oraş. Bolo do caco, pâinea tradiţională din Madeira, unt şi friptură suculentă de vită, tăiată subţire şi friptă rapid. Match made in heaven. Tot aici găseşti mâncare tradiţională şi peşte gătit super proaspăt. Enjoy!

prego_lisabona

Sandviș cu ton de la Sea Me Peixaria Moderna (Lisabona)

Food court-ul din Mercado da Ribeira, cea mai mare piață a Lisabonei, situată vizavi de gara Cais do Sodre, ar trebui să fie un model de urmat pentru mulți. Aici i-am găsit pe cei de la Sea Me Peixaria Moderna, oameni specializați în pește, care fac un fusion între bucătăria japoneză și cea portugheză. Am mâncat la ei un un sandviș cu pâine neagră ca tăciunele, în care era ”împachetat” un steak sănătos de ton, cu maioneză din plin. A fost un sandviș care ne-a rmarcat și cu siguranță una dintre cele mai bune fripturi mâncate vreodată. Musai să adaugi și o stridie proaspătă lângă.

sandvis_ton_lisabona

Francesinha de la Marlene Vieira (Lisabona)

Rămânem în Mercado da Ribeira și mergem la standul lui Marlene Vieira, una dintre figurile emblematice ale bucătăriei din Lisabona. Nu prea credem că ai cu ce să dai greș din meniul ei, dar îți recomandăm Francesinha, un preparat care în mod normal își are originea mai la nord, în Porto. Este un sandviș cu pâine, friptură de vită și ceva șuncă afumată, peste care se așterne brânză și un ou ochi. Totul este acoperit de un sos gros pe bază de supă, roșii și bere.

francesinha

chips

Burger ud de la Kizilkayalar (Istanbul)

Cunoscut şi sub numele de “Islak burger” sau sandvişul pe care l-am mâncat în fiecare dimineaţă pe parcursul celor 8 zile petrecute în Istanbul. Îl găseşti în Piaţa Taksim, exact pe colţ, la celebrii Kizilkayalar. Take care, să intri chiar la ei căci doar acolo vei găsi the real deal. Burgerii uzi pregătiţi de “vecinii” lor nu sunt chiar ce trebuie, ci doar o imitaţie a originalului. 🙂

istanbul_kizilkayalar

Balik Ekmek din Eminonu (Istanbul)

Tot în Istanbul, dar de data aceasta, peste podul Galata, în portul Eminonu, găsim unul dintre cele mai bune sandvişuri din lume. După ce l-am gustat, ne e foarte clar că oricine ar trebui să ajungă acolo măcar o dată în viaţă. Conţine macrou fript, ceapă şi salată proaspătă şi este servit direct pe o barcă ancorată acolo. Cumpără şi un pahar cu varză murată din acelaşi loc. Merg de minune împreună. Balik Ekmek este o experienţă în sine, nu doar datorită gustului, ci şi prin prisma vibe-ului locului. În weekend, mii de oameni se adună în Eminonu pentru a savura celebrul sandviş. Hai, ai luat biletele de avion?! 🙂

balik_ekmek

Doner Kebab de la Karadeniz Pide ve Doner Salonu (Istanbul)

Karadeniz Pide ve Doner Salonu e un loc mic din Istanbul, unde Asim Usta serveşte doner-ul său imens şi celebru, de mai bine de 35 de ani. Îl poţi savura la farfurie, în lipie sau în aluatul tradiţional pentru pide aşa cum am făcut şi noi. Localul se află în cartierul Beşiktas (nu e greu de ajuns aici). Mergi acolo în jurul orei 11 dacă vrei să eviţi coada. Nu uita că după ce se termină carnea, localul se închide. 🙂 Chiar dacă prinzi aglomeraţie, aşteaptă cu răbdare până îţi vine rândul şi comandă şi un ayran proaspăt, de casă. Ne vei mulţumi!

karadeniz_pide

karadenizpide

Lampredotto de la Lorenzo Nigro (Florența)

lampredotto-678x1024

Lampredotto este una dintre mândriile Florenței și foarte rar îl vei găsi în afara orașului. Este un sandviș cu stomac de vită (în termeni populari îi spunem cheag), care a stat la fiert cu roșii, ceapă, țelină și pătrunjel. Chifla unui lampredotto trebuie să fie pufoasă în interior și crocantă la exterior. În Florența, noi am mâncat lampredotto la Lorenzo Nigro, în food center-ul din Mercato Centrale. Am optat pentru varianta picantă, cu salsa verde.

Panini cu porchetta de la Academia del Panino (Torino)

sandvis_torino

Dacă ai vreun drum prin Torino, merită să mănânci un panini la Accademia del Panino (și să bei o bere la Open Baladin, dar asta e altă poveste). Localul se află la doi pași de Mole Antoneliana, cel mai faimos monument din oraș, deci nu ai cum să îl ratezi. Sandvișurile vin în 4 variante (elementari, medie, superiori, club) și în mai bine de 30 de combinații. Una memorabilă a fost porchetta cu roșii proaspete, grana padano și salsa roșie. Merge la fix cu un pahar de vin sau o bere artizanală. 🙂

Sandvișul cu porc copt în unt de la Bistro de l’Arte (Brașov)

sandvis_bistro_del_arte

Bistro de l’Arte este unul dintre locurile în care ne simțim ca acasă și nu îl ratăm niciodată când trecem prin Brașov. Oana și echipa ei au multe chestii delicioase în meniu, fie că ne referim la faimoasa supă de ceapă sau unul din cele mai bune Aperol Spritz-uri din țară. Dar când vine vorba de sandvișuri, alegerea noastră este cel cu porc copt în unt, brânză, sosuri făcute în casă, servit alături de o salată cu varză dulce cu sos de maioneză și smântână. O masă completă, ce să mai. Nu îl găsești tot timpul în meniul lor, dar dacă dai de el, e un must try. 🙂