Cina cea de taină a lui Leonardo Da Vinci este cea mai faimoasă pictură din Milano, dar în același timp și obiectivul cel mai greu accesibil din capitala Lombardiei. Spun asta pentru că a intra la Cina cea de taină poate fi mai dificil decât a rezerva o masă la un restaurant bun, iar întreg procedeul se poate lăsa cu zeci de minute așteptate la telefon. Merită tot efortul depus, iar odată ajuns în fața ei trebuie să îi reții bine detaliile timp de 15 minute, pentru că nu se fotografiază înăuntru. :-)
Patru ani i-a luat lui Da Vinci să picteze Cina cea de taină pe unul dintre pereții bisericii Santa Maria delle Grazie, între 1494 și 1498. Se spune că a experimentat cu tempera și uleiuri, realizând pictura direct pe peretele uscat și nu pe tencuiala umedă, asemenea frescelor obișnuite. Tocmai din acest motiv pictura s-a deteriorat în timp. Au fost făcute restaurări în secolul al XVIII-lea și ulterior, între 1978 și 1999, după care muralul a fost deschis publicului. Pentru a îl proteja, toate ferestrele au fost înlăturate, iar în momentul de față înăuntru au acces grupuri de maximum 30 de persoane, timp de 15 minute.
Se spune că interesul pentru “Cina cea de taină” ar fi crescut după lansarea filmului “Codul lui Da Vinci”, dar eu zic că pictura încă se află în umbra Domului sau a Galeriilor Vittorio Emanuelle, obiective care atrag mase mult mai mari de turiști.
Cum vezi Cina cea de taină?
Răbdare, răbdare, răbdare. Este tot ce ai nevoie ca să îți poți face rezervare la “Cina cea de taină” din Milano. Sunt două variante de luat în calcul:
- Poți rezerva online, aici. E pus în vânzare un număr limitat de bilete, care ajunge, de cele mai multe ori, în buzunarul agențiilor de turism. :-) Din acest motiv, sunt șanse foarte mici să mai găsești vreun loc liber în ziua și la ora dorită. Poate vei avea șanse mai mari dacă rezervi cu circa 4 luni înainte.
- Rezervă-ți biletul prin telefon. Este o procedură complicată, dar sigură. În 2014, am sunat de 5 ori la +39 02 92800360 până să iau legătura cu un operator. De acolo, biletele au fost ca și cumpărate. Am primit un număr de rezervare și numărul de cont în care am putut face plata biletelor. La acea vreme, cu reducerea pentru persoane sub 25 de ani, am plătit 9,5 euro în total pentru 2 bilete, cost în care a intrat și taxa de rezervare.
În momentul de față (n.r. – iulie 2016), un bilet de intrare la “Cina cea de taină” costă 12 euro, cu taxa de rezervare inclusă. Pensionarii și tinerii cu vârste între 18 și 25 de ani plătesc câte 7 euro de persoană, iar pentru studenți și pentru copiii sub 18 ani, trebuie plătită doar taxa de rezervare (2 euro).
Dacă ai vreun drum plănuit prin Milano, eu zic că nu trebuie să ratezi “Cina cea de taină”. Merită fiecare minut petrecut pentru a face rezervare. :-) Bonus points: dacă ești prin zonă între 7:00 și 12:00, respectiv între 16:00 și 19:30 poți vizita și biserica Santa Maria delle Grazie, iar la doar 5 minute distanță, pe via Boccaccio 9, la Shokolat, poți savura una dintre cele mai bune gelato din oraș.