O masă la un restaurant foarte bun, la care tânjeai de mult timp, este așteptată precum cadourile din dimineața de Crăciun. Dacă restaurantul este unul de tip fine dining și are și o stea Michelin sau poate două ori trei, cu atât mai mare este și entuziasmul. Când ai făcut rezervare cu mai mult de o lună înainte și ai prins ultimele locuri, la ora prânzului, și ții secretul de la fel de mult timp, cu atât mai mare este nerăbdarea. Dar despre asta nu v-ar putea povesti decât Cătă.
…pentru că eu nu am știut nimic până în ultima clipă. :-)
După cum am mai povestit, la împlinirea celor 25 de ani, am primit cadou o trezire bruscă în mijlocul nopții, un “La mulți ani!” rapid, un “Machiază-te și hai să facem bagajele!” și, vreo trei ore mai târziu, un zbor cu direcția Londra. În jurul orei 11:00 ajungeam direct în Borough Market. Știam că mai urmează câteva surprize, dar nu bănuiam încă despre ce era vorba. După un sandviș cu confit de rață și o porție de tocană etiopiană, mi-a fost dezvăluită și prima surpriză: prima mea masă la un restaurant cu stea Michelin – The Clove Club, o stea Michelin, locul 26 pe lista celor mai bune 50 de restaurante din lume în 2016. La 25 de ani, în vizită la locul 26. :-) Asta da aniversare.
Despre The Clove Club
Deținut de Daniel Willis, Johnny Smith și chef Isaac McHale, The Clove Club s-a transformat dintr-un supper club în restaurantul care a primit o stea Michelin la doar un an după deschidere și care a avut cea mai impresionantă urcare în topul World’s Best 50 Restaurants în anul 2016 (de pe locul 55 pe locul 26). A devenit astfel unul dintre cele mai apreciate și mai căutate restaurante din Londra. Echipa de la The Clove Club, coordonată de chef-ul de origine scoțiană Isaac McHale și sous chef-ul Dan Smith, servește aici preparate specifice bucătăriei britanice moderne, create cu mult curaj și imaginație, dar și cu respect pentru fiecare ingredient folosit.
Îl găsești la adresa Shoreditch Town Hall, 380 Old Street, London.
Experiența The Clove Club prin ochii noștri
De cum intri în clădire și dai cu ochii de numele imprimat pe scări și de săgeata care te ghidează către ușa restaurantului, îți dai seama că there’s nothing fancy or snobbish about it. Când pășești înăuntru, se confirmă din nou teoria. La The Clove Club ești primit cu zâmbete largi, dar naturale, de parcă ai fi ajuns la un prieten bun acasă.
Interiorul îți oferă o senzație similară. În prima încăpere găsești barul, o zonă super cozy unde poți servi cocktail-uri, dar și prânzul, iar imediat, în stânga, ajungi în sala cea mare. “Mare” e puțin cam mult spus pentru că aici găsești în jur de 7-8 mese, unde nu încap mai mult de aproximativ 20-25 de persoane. Aș descrie atmosfera mai mult ca fiind “friendly” decât intimă. Cei care se ocupă de servire se mișcă rapid printre mese, fac glume unii cu alții și se amuză, dar zâmbesc și clienților și socializează cu ei. Te fac să te simți ca și cum ai ajuns la o petrecere în cadru restrâns, în casa unui bun prieten, unde nu cunoști pe toată lumea, dar cu toate acestea te simți foarte în largul tău. :-)
În aceeași încăpere se află și o bucătărie deschisă, unde poți vedea cum preparatele sunt montate pe farfurii sau gătite (o parte dintre ele) chiar în fața ochilor tăi. Sala este decorată foarte simplu, fără mobilier sofisticat, fețe de masă sau obiecte de artă, dar în același timp cu mare atenție la detalii.
Preparatele
La The Clove Club meniul se schimbă în funcție de sezon și, desigur, de inspirația echipei din bucătărie. Poți alege dintre un meniu de degustare cu 5 preparate – 75 £, unul cu 9 preparate – 110 £ și meniul a la carte (se servește doar la prânz, de marți până vineri). Pentru wine pairing ai două variante, una de 80 £ și una de 110 £, dar poți merge și pe varianta de a alege o singură sticlă din meniul de vinuri. Găsești întreaga listă de prețuri aici. În momentul rezervării, în funcție de opțiunea pe care ai ales-o, trebuie să plătești un avans sau întreaga contravaloare a meniului de degustare (în cazul cinei).
Noi am ales meniul cu 9 preparate și o sticlă de vin alb.
Experiența culinară la The Clove Club a început cu o selecție de aperitive surprinzătoare atât ca gust, cât și ca textură.
1. Beetroot and Apple Granite & Walnut Cream
O combinație de rece și cald, dulce și acrișor, numai bună pentru începutul mesei.
2. Crab Tartlets Snack
Ce poate fi mai gustos decât o mini tartă super crocantă, carne delicioasă de crab și o linguriță de sos hollandaise? Probabil doar următorul preparat…
3. Buttermilk Fried Chicken & Pine Salt
Cunoscut de acum ca “cel mai bun pui prăjit ever”. Bucățele de pui crocante și spicy la exterior, dar super zemoase și aromate în interior
4. Haggis Buns
Mici “gogoși” umplute cu amestecul tradițional pentru Haggis (organe de oaie, ceapă, condimente) și acoperite cu o pudră de oțet din cidru. Demențiale!
Masa a continuat cu cele 7 feluri principale.
5. Hay Smoked Dorset Char, Pink Fir Potato Soup & Sansho
O supă ușoară de cartof, tartar de pește un pic afumat, sansho și câteva fire de cartofi prăjit. O combinație foarte reușită de texturi și o demonstrație de delicatețe.
6. Raw Orkney Scallop, Hazelnut, Clementine & Autumn Truffle
Preparatul “semnătura” al lui Isaac McHale și, în același timp, preferatul lui Cătă. Scoici Saint Jacques super delicate, alune de pădure, jeleu de clementine, trufe și sos de unt brun.
7. Warm Chestnut & Oyster Broth, Wild Scottish Seaweeds
Am avut o relație love & hate cu preparatul ăsta, dar în final I was asking for more, semn că mi-a plăcut mai mult decât m-aș fi așteptat. Supă de castane și stridii cu alge. Un gust foarte puternic de mare, dar și o dulceață aparte.
8. Baked Dover Sole, Celeriac, Radish & Bacon
Dover sole (limbă de mare) cu bacon, piure de țelină, fâșii crocante de ridiche și țelină. Un contrast puternic între gustul marin, dulceața piureului și textura crocantă a legumelor.
9. A Little Buckwheat Pancake of Lincolnshire Chicken & Long Pepper
Unul dintre cele mai funny & joyful preparate, poate prin prisma dimensiunii sale. :-) Servit chiar de către un Dan Smith super zâmbitor, care ne-a povestit cum au conceput această “clătituță” după ce s-au întors din Mexic plini de inspirație.
10. Duck, Morel and Ginger Consomme & Hundred Year Old Madeira
Cea mai interesantă prezentare a unui preparat. Am primit fiecare câte un pahar în care ne-a fost turnat vin de Madeira, vechi de 100 de ani. Am fost rugați să-l savurăm, apoi, în același pahar, a fost turnat consommé-ul fierbinte de rață. Combinația dintre vinul rămas pe pereții paharului și aroma intensă a supei ne-a lăsat cu gurile căscate din nou.
11. Roast Fallow Prickett, Fermented Cabbage, Beetroot & Blackcurrant
Carne de căprioară, piure de sfeclă și coacăze, legume. Foarte gustos, dar nu neapărat cel mai impresionant preparat.
Între felurile principale și desert, a sosit la masă încă o farfurie-surpriză. O farfurie pentru care Cătă complotase cu cei de la The Clove Club și pe care scria din ciocolată topită “Happy Birthday”. Alături de farfurie și de frumoasele urări, am primit și o ciocolată de casă, pregătită de ei, de care ne-am bucurat a doua zi, la micul dejun. :-)
12. Amalfi Lemonade & Kampot Pepper Ice Cream
Din seria “Wow, mi-au explodat o mie de arome în gură!” face parte și înghețata de la final. Acrișoară la început, cu un gust intens de piper în postgust (dar foarte plăcut!). Foarte suprinzatoare pentru că fiecare linguriță de înghețată îți “pocnea” în gură precum bombonelele acelea colorate din copilărie.
13. Apple Tarte Tatin & Sour Cream
Mere dulci, caramel ușor amărui și super lipicios, blat crocant. Una dintre cele mai bune tarte pe care le-am gustat vreodată.
14. Petit Fours
Am încheiat experiența cu câte o prăjiturică din ovăz cu aromă puternică de whisky, o pralină cu caramel sărat și o bomboană cu Fernet Branca și Creme de Menthe pe post de digestiv (inspirată din cartea lui Fergus Henderson, de la St. John, și creată chiar în cinstea lui).
Și cu un zâmbet larg după o masă fabuloasă. :-)
Tips & Tricks:
- pentru o masă la The Clove Club ideal este să faci o rezervare cu cel puțin o lună înainte pentru o masă de prânz și cu aproximativ două luni dacă vrei să iei cina;
- nu uita că pentru cină trebuie să achiți întreagă sumă (contravaloarea meniului de degustare) în momentul rezervării, iar pentru prânz trebuie să achiți un avans;
- dacă vrei să faci o surpriză cuiva, contactează echipa The Clove Club prin e-mail și stabiliți împreună dinainte toate detaliile; mesajul din ciocolată poate fi adaptat în funcție de ocazie;
- atmosfera și decorul sunt pretty casual, nu te îmbrăca la patru ace :-)