Site icon Calatorii si Farfurii

Reţetă: Pommes Aligot

Pentru că nu am ajuns până acum în Franța, profităm de orice ocazie să aducem Franța la noi în bucătărie. :-) Așa că atunci când prietenii de la Lurpak ne-au provocat să încercăm mai multe rețete cu unt numai bune pentru perioada Crăciunului, am zis că una dintre ele trebuie să fie pommes aligot, legendarul piure franțuzesc făcut din cartofi și brânză.

Aligot-ul este un preparat originar din Averyon, un departament din sudul Franței, situat în regiunea Midi-Pirinei. Istoria lui datează din secolul al XII-lea, când pelerinii care mergeau pe Camino de Santiago (drumul care duce la mormântul Sfântului Iacob din Santiago de Compostela) băteau la porțile mânăstirilor din Averyon și cereau de mâncare ”aliquid” (”ceva”, în latină). Călugării le serveau un preparat din brânză și pâine. De-a lungul anilor, pâinea a fost înlocuită cu cartofii, ”aliquid” a devenit ”aliquot” și ulterior ”aligot”, iar în zilele noastre este cea mai populară rețetă din regiune.

În mod tradițional, în piureul aligot se folosesc brânzeturi maturate din sudul Franței – Cantal sau Laguiole. Dar dacă nu o găsești pe niciuna dintre ele sau nicio altă brânză de tip Tomme, poți încerca să faci aligot și cu alte brânzeturi care se topesc ușor (Gruyere, Cheddar sau Mozarella sunt câteva dintre ele). Crede-ne, e o nebunie! :-)

Ingrediente:

Mod de preparare:

 

Exit mobile version