În toamna lui 2017, vestea venirii ghidului culinar Gault&Millau în România se răspândea ușor atât în online, cât și în offline. Au fost destule discuții (unele mai mult sau mai puțin constructive), s-au pus multe întrebări, s-au făcut ”pariuri” despre cine va fi sau nu prezent în ghid.
Șapte luni mai târziu, Gault&Millau s-a lansat oficial în România, în cadrul unei gale la care au participat peste 100 dintre cei mai respectați chefi din țară. La finalul serii, fiecare dintre ei și-a văzut numele în prestigiosul ghid galben, în timp ce unii au plecat acasă și cu premiile Gault&Millau.
Despre Gault&Millau
Primul ghid Gault&Millau a fost tipărit de doi jurnaliști francezi pasionați de gastronomie, Henri Gault și Christian Millau, în 1962. A fost primul ghid culinar în care a fost menționat termenul de ”nouvelle cuisine”. Mai bine de 50 de ani mai târziu, ghidul s-a răspândit în peste 20 de țări și este un punct de referință în lumea gastronomiei.
Un restaurant poate primi între 0 și 20 de puncte în ghidul Gault&Millau, dar va apărea în ediția publicată anual doar dacă are cel puțin 10 puncte. În funcție de punctaj, restaurantele din ghid primesc și ”bonete”, după cum urmează:
- 5 bonete (între 19 și 20)
- 4 bonete (între 17 și 18.5)
- 3 bonete (între 15 și 16.5)
- 2 bonete (între 13 și 14.5)
- 1 bonetă (între 11 și 12.5)
Pe lângă aceste restaurante, Gault&Millau prevede și o secțiune pentru localurile din categoria ”POP”, care oferă o atmosferă mai relaxată și/sau mai accesibilă decât cea din restaurante. Deși sunt menționate în ghid, aceste localuri nu primesc puncte și bonete.
Gault&Millau în România
La primul ghid Gault&Millau din România au contribuit 14 evaluatori, care au vizitat, în peste 5 luni (din noiembrie 2017 până în aprilie 2018), restaurante din 6 orașe din țară – București, Cluj-Napoca, Timișoara, Oradea, Brașov și Sibiu – plus două destinații speciale (Valea Doftanei și Târgu Mureș). În ediția tipărită au fost incluse 90 de restaurante și 51 de localuri POP.
Pentru amatorii de cifre:
- 470 de ore de training pentru evaluatori
- 350 de vizite la restaurante au făcut evaluatorii în cele 5 luni
- 750 de ore este timpul total în care s-au completat grilele de evaluare
Câștigătorii Premiilor Gault&Millau 2018
Gala Gault&Millau a debutat cu trofeele POP, unde au fost premiate, pe rând, trei locuri faine din București: Enotek (București), Raionul de Pește (București), Pâine și Vin (București), după care a continuat cu 6 premii individuale:
- Premiul special pentru educație în domeniul gastronomic: Adrian Hădean
- Premiul Terroir pentru cea mai bună colaborare cu producători locali: Alexandru Dumitru (ATRA Doftana) / Nominalizați: Oana Irina Coantă (Bistro de L’Arte), Ioan Bebeșelea (Syndicat Gourmet)
- Premiul pentru servicii / șeful de sală al anului: Ciprian Bocioacă (La Vinuri) / Nominalizați: Adrian Ene (Casa di David), Marius Danciu (Hotel Privo)
- Tânărul bucătar al anului: Thomas Parnaud (La Cave de Bucarest)
- Marii bucătari de mâine: Alexandru Iacob (Kane) / Nominalizați: Daniel Pălici (La Vinuri), Roland Suciu (Baracca)
- Bucătarul-șef al anului: Alexandru Petricean (Maize) / Nominalizați: Sorin Miftode (Le Bistrot Francais), Paul Oppenkamp (The Artist)
Care sunt restaurantele din România prezente în Gault&Millau
Cel mai bine cotat restaurant din prima ediție a ghidului Gault&Millau România este Maize, locul în care Alex Petricean își transpune experiențele trăite în bucătăriile marilor restaurante ale lumii (Central, Noma etc.). Maize a fost decorat cu 15 puncte în clasament și este singurul restaurant din țară care cucerește trei bonete.
În altă ordine de idei, Baracca este cel mai bun restaurant din afara Bucureștiului (14 puncte), în timp ce La Vinuri (14 puncte), gastro bar-ul micuț cu meniu de degustare marca Daniel Pălici, este, fără doar și poate, surpriza plăcută a clasamentului.
- Maize (București) – 15 puncte
- Kane (București) – 14.5 puncte
- The Artist (București) – 14.5 puncte
- La Vinuri (București) – 14 puncte
- Le Bistrot Francais (București) – 14 puncte
- Baracca (Cluj Napoca) – 14 puncte
- Joseph (București) – 13.5 puncte
- Atra Doftana (Valea Doftanei) – 13.5 puncte
- L’Atelier – Hotel Epoque (București) – 13 puncte
- Cabinet de Vin & Cocotte (Cluj-Napoca) – 13 puncte
- Bujole (Cluj-Napoca) – 12.5 puncte
- Casa di David (București) – 12 puncte
- La Cantine De Nicolai (București) – 12 puncte
- La Cave de Bucarest (București) – 12 puncte
- Mahala (București) – 12 puncte
- Mesogios (București) – 12 puncte
- Poesia (București) – 12 puncte
- Prime Steaks & Seafood (București) – 12 puncte
- Fragment (Cluj-Napoca) – 12 puncte
- Rod (Cluj-Napoca) – 12 puncte
- Reliva (Oradea) – 12 puncte
- Syndicat Gourmet (Sibiu) – 12 puncte
- Privo (Târgu Mureș) – 12 puncte
Lista completă va fi publicată aici.
Dincolo de topuri și de clasamente, ghidul Gault&Millau este și despre oameni. Oameni care sunt foarte buni în ceea ce fac și pe care ar trebui să îi prețuim mai mult. Alexandru Petricean, Alexandru Iacob, Alexandru Dumitru, Sorin Miftode, Roland Suciu sau Daniel Pălici sunt doar câțiva dintre bucătarii despre care aș vrea să aud vorbindu-se mai des. Așa că dă o fugă până la cel mai apropiat chioșc de ziare, cumpără-ți ghidul Gaullt&Millau și intră în lumea lor. O să-ți placă. :-)