În lumea gastronomică a Portugaliei, numele lui Vitor Sobral stă la loc de cinste. Este unul dintre pionierii noii bucătării portugheze (așa cum se numește cartea pe care a scris-o în 1994), unul dintre cei care au îndrăznit să își pună imaginația la contribuție și să creeze artă cu ajutorul ingredientelor originare din țara natală. Aportul său la promovarea gastronomiei și produselor portugheze în străinătate a fost recunoscut în nenumărate rânduri, dar a culminat cu Ordinul Prințului Henric Navigatorul, oferit de președintele țării în 2006. A scris numeroase cărți culinare și a lucrat cu unele dintre cele mai mari branduri portugheze, printre care și compania aeriană TAP. Prin urmare, este posibil să fi mâncat deja vreun fel de mâncare pe care să își fi pus amprenta. :-)
Între drumurile pe care le face regulat de la Lisabona, la Sao Paolo şi, mai nou, Luanda, locuri în care are deschise restaurante, Vitor Sobral și-a făcut timp să ne răspundă la câteva întrebări.
Cum au fost primii tăi ani în bucătărie?
Nu mi-am cuantificat niciodată viața în bucătărie, dar perioada de început a fost una dificilă. De ce? Pentru că bucătăria portugheză nu avea farmecul pe care îl are astăzi și mă simțeam un fel de Indiana Jones.
Cât de dificil a fost să îți deschizi propriul restaurant?
Pot spune că am fost născut să gătesc. Am un talent nativ, pe care l-am dezvoltat prin studiu. Dar această meserie nu m-a învățat și cum să fiu un bun manager. Practic, este foarte greu să fii un bucătar profesionist și să îți creezi propriul business.
Care este opinia ta vizavi de ghidul Michelin?
Ghidul Michelin folosește un standard de evaluare care nu include bucătăria tradițională. Adevărata bogăție a Portugaliei este gastronomia regională, cea care nu este judecată de critici. Cred că bucătarii care primesc recunoașterea din partea clienților, și nu a criticilor, sunt cei mai câștigați.
Ce părere ai despre show-urile culinare (ex. Masterchef, TopChef, Hell’s Kitchen)?
Aceste show-uri nu arată fața adevărată a bucătăriei. Sunt foarte regizate, se prezintă puține informații și sunt arătate puține lucruri din bucătăriile adevărate.
Cum sunt percepute cărțile tale de bucate de către public?
Cred că publicul meu rezonează cu cărțile pe care le scriu. Tot timpul mi-a plăcut să scriu cărți pe care să le poată înțelege oricine, deci nu este nimic complicat.
Ce te inspiră când creezi meniul de la Tasca da Esquina?
Ce mă inspiră cu adevărat sunt produsele tradiționale. Când vii la restaurant și spui că te lași pe mâna bucătarului, vei primi în fiecare zi altceva, în funcție de produsele pe care le găsim la piață. De asemena, gătim cu multe produse din bucătaria mamei, ca să spunem așa: ton, pește spadă, pisică de mare, cod.
Ai vreun model în bucătărie?
Eu şi echipa mea ne inspirăm unii pe alţii. Este cea mai bună metodă prin care ne putem menţine originali şi creativi.
Ştiu că ai gătit pentru mai multe celebrităţi. Ne poţi da câteva nume?
Am gătit pentru numeroase personalităţi, printre care preşedintele Comisiei Europene sau artişti cunoscuţi, dar cel mai impresionant a fost când am gătit pentru Papa Benedict al XVI-lea.
Ce urmează pentru tine şi pentru restaurantul tău?
Vrem să ne dezvoltăm în ţările vorbitoare de portugheză şi în America de Nord.
Mâncarea preferată?
Peştii şi fructele de mare. Spun totul despre originile mele.
5 locuri în care îţi place să mănânci în Portugalia?
Solar dos Presuntos, L’and and Vyneards, Belcanto, São Gião şi Casa Velha Leonel Pereira.
5 locuri în care îţi place să mănânci în afara Portugaliei?
Quina do Futuro Recife, Mocotó, DBGB Kitchen and Bar, L’Atelier de Joel Robuchon, Martin Berasategui (toate din Brazilia).
Cele mai bizare mâncăruri pe care le-ai încercat?
Şarpe boa, maimuţă, ţestoasă, aligator, antilopă.
Ce mâncăruri ai vrea să încerci pe viitor?
Mâncarea din partea de est a lumii, deoarece cunosc foarte puţin acea zonă. Cred că dacă aş călători acolo aş fi surprins de tradiţia gastronomică.
Top 5 destinaţii culinare din întreaga lume?
Portugalia, Brazilia, Spania, Franţa şi Italia.
Ingredientul favorit din bucătărie?
Uleiul de măsline.
Obiectul preferat în bucătărie?
Cuţitul.
Descrie-ne bucătăria portugheză în 5 cuvinte.
Intensă, aromată, surprinzătoare, exuberantă, de neuitat.
Pe Vitor Sobral îl găsim la:
Tasca Da Esquina (Rua Domingos Sequeira, Campo de Ourique 41C, 1350-119 Lisabona, Portugalia)
Peixaria Da Esquina (Rua Correia Teles 56, 1350-102, Lisabona, Portugalia)
Tasca Da Esquina Joao Pessoa (Avenida Pombal, 255 – Manaíra, João Pessoa, Brazilia)
Tasca Da Esquina Sao Paulo (Alameda Itu, 225 Jardim Paulista, São Paulo, Brazilia)
Taberna Da Esquina (Rua Bandeira Paulista, 812 – Itaim Bibi, São Paulo, Brazilia)
Kitanda Da Esquina (Av. 1.0 Congresso do MPLA, 39/41 | Mutamba, Luanda, Angola)