Chiar dacă nu suntem cei mai mari fani ai muzeelor, am strâns, în cei 6 ani de când călătorim împreună, o listă cu preferatele noastre. Iar pe lângă nume celebre din Europa precum British Museum (Londra), Muzeul Vatican (Roma) sau Pergamon (Berlin), unul dintre cele care ne-au impresionat cel mai mult și la care ne-am întoarce oricând este Muzeul Astra din Sibiu, cel mai frumos muzeu în aer liber pe care l-am vizitat până acum.
Se spune despre Astra că ar fi chiar cel mai mare muzeu din aer liber din Europa, unii punându-l înaintea lui Skansen din Stockholm. Ce știm sigur este că se întinde pe o suprafață totală de aproape 100 de hectare, iar 42 dintre ele sunt ocupate de expoziția propriu-zisă.
În septembrie am acceptat invitația Asociației Travel Focus și am ajuns la Muzeul Astra pentru a doua oară (poți citi aici și despre prima noastră vizita), unde am participat la vernisarea a doua gospodării tradiționale. Am gustat din bucatele săsești, am luat parte la o demonstrație de nuntă almășană, am descoperit case tradiționale și am auzit povești noi. :-) Și nu în ultimul rând, am adunat la un loc 7 activități pe care trebuie să le încerci dacă ajungi la Muzeul Astra.
Descoperă case din toate colțurile țării
Sunt peste 300 de monumente în Muzeul Astra din Sibiu, de la case și gospodării specifice zonelor din întreaga țară (nu doar din Transilvania), până la școli și chiar biserici din lemn. Trebuie să mai știi că fiecare casă tradițională din muzeul Astra este ”dezasamblată” în satul natal, transportată bucată cu bucată la Sibiu și refăcută în cadrul muzeului.
Ce îți recomandăm să nu ratezi:
- biserica din lemn de la Dretea – datează din 1672 și se spune că ar fi cel mai vechi monument din muzeu
- casa de cioban din Mărginimea Sibiului ce datează din 1854, colorată în albastrul denumit “Mândră Mărie” ce denota bogăţia celui care locuia în ea
- ”casa cu blazoane” din Chiojdu (Buzău), de pe bancnota de 10 lei, pe al cărei foișor e scrijelit anul 1835
- moara de apă din Poieni (Sibiu), de pe bancnota de 200 lei
- casa-școală din Stănești (Alba), unde se spune că ar fi învățat carte Avram Iancu
Intră în viața satului participând la vernisaje
În Muzeul Astra nu se fac inaugurări și vernisaje de gospodării noi chiar în fiecare lună, dar atunci când se fac e clar motiv de sărbătoare! Și e cu atât mai frumos cu cât invitații de seamă ai vernisajelor sunt chiar reprezentații satelor, care țin să împărtășească cu vizitatorii o parte dintre tradițiile și obiceiurile lor.
În septembrie am avut șansa să participăm la două astfel de vernisaje:
- primul a fost al unei case săsești din Șeica Mică (odată cu ea au fost inaugurate și alte două gospodării săsești – din Cisnădioara și Hamba), veche de peste 100 de ani. Am fost întâmpinați cu ritmuri de fanfară, dansuri tradiționale și plăcinte săsești delicioase (cu varză și cu cartofi).
- cel de-al doilea a fost al unei case din Almaș (județul Arad). Aici, o parte dintre locuitorii satului, îmbrăcați în port popular, au pus în scenă o ”nuntă almășană” și au străbătut muzeul cântând și dansând, după care s-au oprit în locul în care urma să fie inaugurată casa. După ce gospodăria a fost sfințită, almășenii și-au cinstit oaspeții cu bucate tradiționale.
Fă o vizită la Târgul de Țară
În fiecare sâmbătă și duminică, în Muzeul Astra este deschis Târgul de Țară, unde vei găsi o mulțime de produse tradiționale, pe care poți fie să le consumi la fața locului, fie să le iei acasă. Noi îți recomandăm să încerci o plăcintă fierbinte cu varză sau cu brânză și mărar, pe care să o însoțești cu o bere artizanală românească de la standul Cristinei și al lui Alexandru. Cu puțin noroc, poți prinde și o zi dedicată bucătăriilor locale. În septembrie, noi am încercat cârnați virșli și tocană cu mămăligă, ambele specifice județului Hunedoara.
Participă la atelierele meșteșugărești
În Muzeul Astra sunt organizate mai tot timpul serii de ateliere și demonstrații practice, tocmai pentru ca vizitatorii să descopere o parte din tainele meșteșugurilor populare. Olăritul, cusutul, prelucrarea lemnului, pictura pe lemn sau chiar potcovitul sunt câteva dintre activitățile pe care reprezentații muzeului le-au propus în acest an. La vizita noastră din septembrie, ne-am oprit la umbra unei mori cu cai specifică comunităților șvăbești (datează din secolul al XIX-lea) și am măcinat grâu învârtind două pietre de moară.
Mergi pe Calea Minoritatilor Etnice
Poate cel mai popular traseu din Muzeul Astra este Calea Minorităților Etnice, de-a lungul căreia vei întâlni 18 gospodării specifice minorităților etnice din țară. Gospodăriile prezintă și meseriile tradiționale specifice pe care le-au avut proprietarii lor. Iar ca să îți dăm și câteva exemple concrete, îți spunem că pe Calea Minorităților Etnice poți vizita, printre altele, o cherhana de pescari lipoveni din Mahmudia (Tulcea), un atelier de rudari rromi din satul Poiana (Vâlcea), o gospodărie de olar din Secuime (Harghita) sau un han maghiar din Tulghes (Harghita). Cele mai recente gospodării incluse pe Calea Minorităților Etnice sunt cele trei case săsești inaugurate în septembrie – cea de împletitor de paie (Cisnădioara), cea de viticultor (Șeica Mică) și cea de agricultor (Hamba).
Plimbă-te cu trăsura… sau cu sania
Dacă ai puțin timp la dispoziție să vizitezi Muzeul Astra și vrei să vezi cât mai mult din el, poți alege o plimbare cu trăsura de epocă. Aceasta te va purta pe cei 10 kilometri de alei din interiorul muzeului. Crede-ne, este una dintre cele mai încântătoare experiențe din Astra. În plus, dacă vizitezi muzeul pe timp de iarnă și a dat deja zăpada, trebuie să știi că în Astra organizează plimbări cu sania trasă de cai. :-)
Fă-ți o poză cu morile de vânt
Știai că în Muzeul Astra din Sibiu vei găsi cea mai variată colecție de mori de vânt din Europa? Vei găsi aici peste 23 de mori diferite, cu înălțimi de aproape 15 metri, iar cea mai veche dintre ele datează din 1833. Cea mai cunoscută moară din muzeu este cea din Curcani (Constanța), despre care se spune că este ultima moară cu pânze din România (celelalte au paletele din lemn) și care seamănă mai degrabă cu morile mediteranene sau chiar cu cele olandeze. :-) Așa că pentru o poză perfectă cu morile de vânt e nevoie doar de un drum la Sibiu.