Osteria Francescana, restaurantul cu trei stele Michelin din Modena (Italia), fondat şi condus de Massimo Bottura, este în mod oficial cel mai bun restaurant din lume, după ce a urcat pe prima poziţie în topul The World’s 50 Best Restaurants 2016. Clasamentul a fost anunţat luni, 13 iunie, la New York.
În acest an, am vizitat Modena (este la 30 de minute de mers cu trenul din Bologna) şi am ajuns în faţa restaurantului Osteria Francescana. Nu am mâncat încă acolo, dar este în plan. Rezervările se fac cu câteva luni bune înainte (probabil va fi şi mai greu acum), iar dacă nu prinzi loc, eşti pus pe un waiting list şi vei fi contactat dacă se eliberează ceva la data aleasă. Preţurile unui meniu de degustare la Osteria Francescana se ridică la 180-200 de euro, fără pairing de vinuri. Detalii, aici.
În schimb, am mâncat la Francheschetta 58, un bistro creat de Massimo Bottura în afara centrului istoric din Modena. Acolo am avut şansa să gustăm faimoşii lui burgeri cu salsa verde. :-)
Revenind la The World’s 50 Best Restaurants 2016, mai jos este lista completă a câştigătorilor:
Poziţia din 2016 (Poziţia din 2015)
1. Osteria Francescana, Modena, Italy (2)
2. El Celler de Can Roca, Girona, Spain (1)
3. Eleven Madison Park, New York (5)
4. Central, Lima (4)
5. Noma, Copenhagen (3)
6. Mirazur, Menton, France (11)
7. Mugaritz, San Sebastian, Spain (6)
8. Narisawa, Tokyo (8)
9. Steirereck, Vienna (15)
10. Asador Etxebarri, Atxondo, Spain (13)
11. D.O.M, São Paulo (9)
12. Quintonil, Mexico City, Mexico (35)
13. Maido, Lima (44)
14. The Ledbury, London (20)
15. Alinea, Chicago (26)
16. Azurmendi, Larrabetzu, Spain (19)
17. Piazza Duomo, Alba, Italy (27)
18. White Rabbit, Moscow (23)
19. L’Arpège, Paris (12)
20. Amber at The Landmark Mandarin Oriental, Hong Kong (38)
21. Arzak, San Sebastian, Spain (17)
22. The Test Kitchen, Cape Town, South Africa (28)
23. Gaggan, Bangkok (10)
24. Le Bernardin, New York (18)
25. Pujol, Mexico City (16)
26. The Clove Club, London (55)
27. Saison, San Francisco (56)
28. Geranium, Copenhagen (51) ** RE-ENTRY
29. Tickets, Barcelona (42)
30. Astrid y Gaston, Lima (14)
31. RyuGin, Tokyo (29)
32. Restaurant Andre, Singapore (46)
33. Attica, Melbourne (32)
34. Tim Raue, Berlin (52) ** RE-ENTRY
35. Vendôme, Bergisch Gladbach, Germany (30)
36. Borago, Santiago, Chile (42)
37. Nahm, Bangkok (22)
38. De Librije, Zwolle, Netherlands (71) ** RE-ENTRY
39. Le Calandre, Rubano, Italy (34)
40. Relae, Copenhagen (45)
41. Faviken, Jarpen, Sweden (25)
42. Ultra Violet, Shanghai (24)
43. Restaurante Biko, Polanco, Mexico (37)
44. Estela, New York (90) ** NEW ENTRY
45. Dinner, London (7)
46. Combal Zero, Rivoli, Italy (65) ** RE-ENTRY
47. Schloss Schauenstein in Furstenau, Switzerland (48)
48. Blue Hill at Stone Barns, New York (49)
49. QuiqueDacosta, Denia, Spain (39)
50. Septime, Paris (57) ** RE-ENTRY
În continuare, vă lăsăm şi lista restaurantelor de pe locurile 51-100, anunţată în prealabil. Pe locul 78 se află Belcanto (Lisabona), restaurantul lui Jose Avillez, chef pe care am avut onoarea să îl intervievăm în 2014.
51. Maní, São Paulo, Brazil (41)
52. Per Se, New York, USA (40)
53. Hof Van Cleve, Kruishoutem, Belgium (54)
54. The Jane, Antwerp, Belgium ** NEW ENTRY
55. Nerua, Bilbao, Spain (68)
56. Mikla, Istanbul, Turkey (96)
57. L’Astrance, Paris, France (36)
58. Alain Ducasse au Plaza Athénée, Paris, France (47)
59. Martín Berasategui, Lasarte-Oria, Spain (61)
60. Hedone, London, UK (60)
61. Maaemo, Oslo, Norway (64)
62. La Grenouillère, La Madelaine Sous Montreuil, France ** RE-ENTRY
63. Aqua, Wolfsburg, Germany (33)
64. Lasai, Rio de Janeiro, Brazil ** NEW ENTRY
65. Lyle’s, London, UK ** NEW ENTRY
65. Brae, Birregurra, Australia (87)
67. The Restaurant at Meadowood, St. Helena, USA (72)
68. Tegui, Buenos Aires, Argentina (83)
69. Epicure, Paris, France ** NEW ENTRY
70. Burnt Ends, Singapore, Singapore **NEW ENTRY
71. Daniel, New York, USA (80)
72. Pavillon Ledoyen, Paris,France ** NEW ENTRY
73. Hertog Jan, Bruges, Belgium (53)
74. Le Chateaubriand, Paris, France (21)
75. Twins, Moscow, Russia ** NEW ENTRY
76. La Colombe, Cape Town, South Africa ** RE-ENTRY
77. Den, Tokyo, Japan ** NEW ENTRY
78. Belcanto, Lisbon, Portugal (91)
79. DiverXO, Madrid, Spain (59)
80. L’Atelier Saint-Germain de Joël Robuchon Paris, Paris, France (63)
81. Chef’s Table at Brooklyn Fare, New York, USA ** NEW ENTRY
82. Hajime, Osaka, Japan (86)
83. Manresa, Los Gatos, USA (100)
84. Reale, Castel Di Sangro, Italy ** NEW ENTRY
85. The French Laundry, Yountville, USA (50)
86. 8 1/2 Otto e Mezzo Bombana, Hong Kong, China (62)
87. Indian Accent, New Delhi, India (77)
88. Die Schwarzwaldstube, Baiersbronn, Germany ** RE-ENTRY
89. Benu, San Francisco, USA NEW ENTRY ** TIE
89. Zuma, Dubai, UAE (88) ** TIE
91. St John, London, UK (92)
92. Quintessence, Tokyo, Japan ** NEW ENTRY
93. Daniel Berlin, Skåne Tranås, Sweden **NEW ENTRY
94. Bras, Laguiole, France ** NEW ENTRY
95. L’Effervescence, Tokyo, Japan (85)
96. Cosme, New York, USA ** NEW ENTRY
97. Momofuku Ko, New York, USA (69)
98. Quay, Sydney, Australia (58)
99. La Petite Maison, Dubai, UAE ** RE-ENTRY
100. Chestnaya Kuhnya, Moscow, Russia ** NEW ENTRY
Sursa: bloomberg.com