Site icon Calatorii si Farfurii

24 de ore în Madrid

Întâlnirea cu Madrid a însemnat, pentru noi, a doua călătorie în Spania. Tapas, spanioli prietenoși, vermouth la dozator și gălăgie pe străzi până la orele târzii din noapte. Ne-au lipsit toate timp de 4 ani, de când am plecat din Barcelona, dar le-am regăsit în Madrid. Și pentru că am avut doar 24 de ore să descoperim capitala Spaniei, vrem să îți arătăm și ție cum poți profita cât mai mult de ele.

09:00 – Mic dejun la La Mallorquina

Nu-ți poți începe dimineața mai bine în Madrid decât cu o napolitana de chocolate și o café con leche de la La Mallorquina. Cea mai faimoasă patiserie din oraș a fost fondată în 1894 și este preferată atât de localnici, cât și de turiști, pentru că se află la doi pași de Puerta del Sol. Alege unul dintre nenumăratele prepartele din vitrină (mai recomandăm dulce de leche și pepito de crema) și savurează-l la bar. :-)

a

10:00 – Puerta del Sol

După ce ți-ai încărcat bateriile, e timpul să te plimbi prin Puerta del Sol, una dintre cele mai cunoscute și mai aglomerate piețe din Madrid. Aici vei găsi statuia ursului și a ”căpșunului” (El Oso y el Madroño), imagine care se află, încă din secolul al XVIII-lea, și pe emblema orașului, dar și statuia regelui Carol al III-lea al Spaniei, cel pe care madrilenii îl consideră în continuare ”cel mai bun primar al Madridului”. Tot în Puerta del Sol vei vedea și Casa de Correos (Clădirea Poștei), cunoscută pentru orologiul fondat în 1866 care anunță, de Revelion, trecerea în noul an. Și după ce ai admirat cele trei monumente, pierde-te pe străzile din jur (sunt 10 străzi care încep din Puerta del Sol).

11:00 – Plaza Mayor

La doar câțiva pași de Puerta del Sol se află Plaza Mayor, cealaltă piață faimoasă a orașului. În Evul Mediu a fost chiar o piață de bunuri de consum, iar din 1560, regele Filip al II-lea a decis să o transforme într-o piață dedicată Curții Regale. Cu toate acestea, construcțiile au început în perioada de domnie a fiului său, Filip al III-lea, a cărui statuie se află azi chiar în centrul Plazei Mayor. Cât despre clădirea impunătoare care ”flanchează” Plaza Mayor, este Casa de la Panaderia, fostă brutăria în perioada regală, actual centru de informații pentru turiști.

12:00 – Casa Amadeo Los Caracoles

Tripadvisor spune că sunt peste 9.000 de locuri în care poți mânca în Madrid, iar în 24 de ore poți ajunge doar la câteva dintre ele. Așa că trebuie neapărat să fie unele foarte bune. Din Plaza Mayor ia-o în jos, pe Calle de Toledo, și în vreo 7-8 minute ar trebui să fii la Casa Amadeo, unde, dacă ai noroc să-l prinzi, un bătrânel simpatic (e chiar Amadeo însuși) îți va umple o farfurie cu melci delicioși. De-aici vine și cel de-al doilea nume care tronează la intrarea în cârciumă: Los Caracoles. Iar dacă nu ești tocmai fanul melcilor, la Casa Amadeo Los Caracoles găsești multe alte preparate spaniole autentice: urechi de porc, cod, creveți, sângerete etc. Și neapărat să ”speli” totul cu niște vermouth la dozator. Ne vei mulțumi după. :-) PS: Ai grijă să nu mănânci prea mult aici, pentru că ”adevărata” masă de prânz urmează puțin mai târziu.

13:00 – Palacio Real

Ca să-ți faci siesta, cum le place madrilenilor să-i spună, îți recomandăm să te îndrepți ușor spre o altă atracție importantă a orașului: Palacio Real. De la Amadeo și până la palat nu ar trebui să faci mai mult de 15 minute, indiferent dacă mergi pe jos sau iei metroul până la stația Opera și de acolo mai faci câțiva pași. Dar merită, pentru că vei face cunoștință cu cel mai mare palat regal din Europa. A fost construit pe ruinele unei foste cetăți maure, iar din 1755 i-a fost dată ”forma” pe care o vedem și astăzi. Palatul poate fi văzut în toată splendoarea lui din exterior, dar dacă vrei să te plimbi prin camerele lui, trebuie să îți iei un bilet care poate ajunge la 11 EUR. Vezi detalii aici. PS: În fiecare miercuri și joi, între 17:00 și 20:00, poți intra în Palacio Real gratuit.

 

14:30 – Sala de Despiece

Cea mai mare descoperire culinară pe care am făcut-o în acest an este, fără dar și poate, Sala de Despiece. Restaurantul este amplasat într-o fostă măcelărie, lucru care se vede în fiecare detaliu. La Sala de Despiece nu există mese, ci doar tejghele lungi, pe care le vei împărți cu ceilalți. Ospătarii îți iau comanda pe iPad și sunt mai mult decât binevoitori să îți explice fiecare preparat în parte (pe unele dintre ele le și pregătesc chiar în fața ta). Cât despre mâncare, numai de bine. Multe puncte în plus pentru creativitate, dar mai ales pentru gust. Noi am încercat o combinație de burata, roșii și pesto, un carpaccio de vită cu roșii și trufe, pe care ți-l rulai singur, caracatiță la grătar și vită în stil coreean, pregătită chiar în fața noastră (ne-a plăcut cel mai mult). Despre Sala de Despiece trebuie să mai știi că are foarte multe preparate sub 10 EUR în meniu și că nu acceptă rezervări. Detalii despre program găsești aici.

16:00 – Parcul Retiro

Retiro (sau Parque del Buen Retiro) este cel mai faimos parc al orașului. A aparținut familiei regale din anii 1600 până la finalul secolului al XIX-lea, când a fost deschis (și) pentru public. Astăzi, Retiro numără peste 150.000 de copaci și 125 de hectare și este preferat atât de turiști, cât și de localnici. Ce îți recomandăm să nu ratezi în Retiro? Monumentul regelui Alfonso al XIII-lea, o plimbare cu barca pe lacul din fața monumentului și Palatul de Cristal, o clădire construită (aproape) integral din sticlă.

18:00 – Muzeul Prado

Cu peste 2 milioane de vizitatori anual, Prado este cel mai vizitat muzeu de artă din Spania. Iar faptul că se află în imediata apropiere a parcului Retiro ne face să-l includem pe lista noastră. Mai mult decât atât, timp de două ore în fiecare zi, intrarea în muzeu este gratuită (între 18:00 și 20:00 de luni până sâmbătă și între 17:00 la 19:00 duminică). Deși ți-ar trebui vreo jumătate de zi să te bucuri de majoritatea lucrărilor expuse în Prado (camerele 56A, 56B și 58 și lucrările renascentiste ale lui Bosch, Rafael și Botticelli, colecția venețiană din camerele 40-44, picturile lui Velazquez – camera 12 – sau Goya – camera 36). PS: La Prado, ”ultima” intrare în muzeu se face cu 30 de minute înainte de închidere – deci până la 19:30 de luni până sâmbătă și până la 18:30 duminică.

20:30 – Sidreria El Tigre

Știai că în Madrid există locuri în care plătești pentru băutură și primești mâncarea gratis? Sidreria El Tigre este unul dintre ele. Așa că dacă ești într-o vacanță on a budget (sau chiar dacă nu ești on a budget și vrei doar să te distrezi), trebuie să ajungi pe Calle de las Infantas, 23 (e la doar doi pași de Gran Via). O bere la halbă mare costă 5 EUR, dar vine însoțită de o farfurie plină cu tapas (fie tortilla, fie pâine cu jamon, fie patatas bravas sau ce îi mai vine bucătarului prin minte). De reținut că locul este plin mai tot timpul și că se stă în picioare, cât să bei vreo două beri și să pleci mai departe. :-)

21:00 – Primark

Noi nu călătorim pentru shopping, dar ne bucurăm de fiecare dată când descoperim câte un Primark (brandul de haine irlandez) în destinațiile pe care le alegem. Așa că într-o zi de Madrid trebuie să includem și o tură scurtă de cumpărături la uriașul magazin Primark de pe Gran Via. Este cel mai mare Primark construit în Europa, are 5 nivele și un total de 120.000 de metri pătrați. Vei găsi aici haine pentru femei și pentru bărbați, la prețuri incredibil de mici (am găsit chiar și ochelari de soare la 1 EUR). Keep in mind că Primark se închide la ora 22:00 (nu de alta, dar sigur te va ”fura” peisajul și vei uita de noțiunea timpului – îți spunem din proprie experiență).

22:30 – Tapas în Mercado San Anton și/sau Mercado San Miguel

Nu poți pleca din Madrid fără să vizitezi cel puțin una dintre piețele faimoase ale orașului: Mercado de San Miguel și Mercado San Anton. Cea mai veche dintre ele, Mercado de San Miguel, e la o aruncătură de băț de Puerta del Sol. Din acest motiv este mai ”turistică” și aglomerată la orice oră. Noi nu am încercat decât jamon-ul, servit într-un cornet de hârtie, dar sunt multe alte opțiuni de mâncat și de băut (unele dintre ele chiar scumpe, if you ask us). De cealaltă parte, Mercado San Anton ni s-a părut mult mai cozy. Este organizat pe 4 nivele, iar unul dintre ele este axat strict pe tapas. Aici putem spune că am mâncat niște crochete geniale! Iar prețurile sunt mai mici decât în San Miguel. :-)

 

24:00 – Chocolateria San Gines

Toată lumea spune despre Chocolateria San Gines că este unul dintre cele mai bune locuri în care poți lua micul dejun în Madrid. Noi spunem că este cel mai bun loc în care să-ți închei ziua. :-) Cafeneau are o istorie de peste 120 de ani, iar pereții îi sunt acoperiți de  fotografii cu personalitățile care i-au trecut pragul. Toți au venit să încerce preparatul-semnătură: churros cu ciocolată caldă. Așa că nu trebuie decât să te pui la coadă, să-ți comanzi porția de churros și să ne pomenești la fiecare îmbucătură. Poftă bună!

Exit mobile version