sibiu_romania

Sibiul este genul de oraș care te încântă de cum îi treci “pragul”. Și pe care ajungi să îl îndrăgești tot mai mult pe măsură ce îi descoperi străduțele, pasajele, oamenii, tradiția. Am reușit să îl vizităm de două ori doar în acest an și credem că este destinaţia perfectă pentru un city break în inima României.

Ne place să luăm de fiecare dată pulsul Sibiului din Piața Mare. Este locul care zumzăie tot timpul de turiști și în care se desfășoară marile evenimente culturale și nu numai. Datează de peste 600 de ani și este încadrată de unele dintre cele mai frumoase clădiri ale orașului, toate monumente istorice. Ne vin în minte Casa Haller, cu ai ei ”ochi” care veghează Piața, Muzeul Brukenthal – cel mai vechi din țară și cel mai mare din Sud-Estul Europei și Primăria Orașului. Toate stau la umbra faimosului Turn al Sfatului. Numele turnului provine de la funcţia de apărare pe care o avea asupra porţii de intrare în cea de-a doua centură de fortificaţii a oraşului.

strazile_sibiului

Din Piața Mare, pe sub turn, treci repede în Piața Mică, fostul centru comercial al orașului, astăzi “casă” a mai multor restaurante, baruri și vânzători ambulanți. În Piața Mică vei găsi și Podul Minciunilor, una dintre cele mai mari atractii ale Sibiului, subiect al câtorva legende locale. Noi îți spunem doar că este cel primul pod din fontă din România (1859), era poarta de intrare din Orașul de Jos în Orașul de Sus, iar acum face legătura cu Piața Huet, un loc în care revenim cu mare drag.

podul_minciunilor_sibiu

Numită după Albert Huet, om politic și comite al Sibiului în secolul al XVI-lea, piața Huet este cu adevărat inima orașului. Găzduiește impresionanta Catedrală Evanghelică, ridicată în 1520, a treia cea mai înaltă din țară. Turnul catedralei este vizibil din aproape orice punct al oraşului, având peste 73 de metri. Poţi urca în el dacă îţi plac panoramele de deasupra oraşului şi nu ai frică de înălţime. Priveliştea este superbă!

biserica_evanghelica_sibiu

orase_romania_sibiu

Tot aici se află și colegiul care poartă numele lui Samuel Von Brukenthal (cea mai veche școală în limba germană din România), precum și Casa Calfelor, care și-a reluat activitatea din 2002 și care găzduiește în fiecare an calfe călătoare, tineri plecați în lume să învețe tot ce pot de la meșteșugari. Fiecare dintre ei lasă câte un semn specific (fie bat un cui, fie așază un obiect reprezentativ meseriei lor) pe stâlpul din lemn de lângă Casa Calfelor, pentru a-și marca trecerea prin perla Transilvaniei.

sibiu_hermannstadt

La nord de Piața Huet începe Orașul de Jos, în care se poate coborî și pe sub Podul Minciunilor. Este una dintre cele mai vechi părți ale orașului, o suburbie a Orașului de Sus. Era locuit de breslele de meșteșugari, care încă dau numele piețelor și străzilor (Piața Aurarilor, Strada Dogarilor, Strada Brutarilor, Strada Vopsitorilor etc.). Este zona din Sibiu în care merită cu adevărat să te pierzi pe străduțe și să descoperi locuri deosebite, departe de masele de turiști. Promitem că vei fi surprins la fiecare pas de frumuseţea autentică a oraşului. :-)

strazi_sibiu

oras_sibiu

Pe scurt, ce trebuie să vizitezi neapărat când ajungi în Sibiu:

– Piaţa Mare a Sibiului

– Piaţa Mică

– Podul Minciunilor

– Catedrala Evanghelică din Piaţa Huet

– Casa Calfelor

– Turnul Catedralei Evanghelice (doar dacă eşti sigur că nu ai rău de înălţime)

– Turnul Sfatului din Piaţa Mare

– Pasajul Scărilor

– Piaţa Aurarilor

– Muzeul Brukenthal

– Muzeul ASTRA

ferestre_sibiu

 

Art&Craft promovează oraşele României

De fiecare dată când ni se face dor de culorile Sibiului, tragem cu ochiul la filmulețele realizate de Romanian Art&Craft în campania “Art&Craft promovează orașele din România“. Celelalte două orașe incluse până acum în campanie sunt Bucureștiul nostru drag și Târgu Mureș, pe care plănuim să-l vizităm cât mai curând.

Cu Art&Craft am făcut cunoștință în urmă cu ceva ani, când am intrat în magazinul lor din Aeroportul Național Henri Coandă și ne-au atras atenția delicioasele prune în ciocolată Vlăduț’s. De atunci, orice plecare de pe Otopeni începe cu o vizită la Art&Craft pentru a vedea ce produse tradiționale românești au mai adus. Pe lângă dulciuri, la Art&Craft găsim obiecte din lemn, ceramică populară, suveniruri românești și chiar ouă încondeiate. Te invităm și pe tine să te bucuri de ele, iar dacă nu ai drum prin Otopeni sau prin aeroporturile din Sibiu și Târgu Mureș, poți vizita http://www.artandcraft.ro.

13346137_1351019234914692_8141918265313802350_o

sibiu_priveliste