roma_colloseum

O felie de pizza margherita. Atunci am simţit cu adevărat că sunt în Roma. Se întâmpla în 2012, în Sapori e Delizie, o pizzerie mică, de cartier, pe Via Giovanni Lanza. Câţiva paşi mai târziu, Colloseumul ni se arăta grandios, iar eu şi Alexandra rânjeam ca nişte copii mici. Da, primul nostru city break se întâmpla chiar atunci.

Roma este un oraş fascinant, pe care l-am savurat timp de trei zile, dar se spune că nu îţi ajunge o viaţă ca să îl aprofundezi. „Cetatea Eternă” are o istorie de mai bine de 2.700 de ani, marcată de peste 100 de împăraţi romani, 266 de papi şi de domnia lui Vittorio Emanuelle al II-lea, primul rege al Italiei unificate, omagiat peste tot în Roma. Este oraşul în care se simte cel mai bine la dolce vita.


Aeroporturile Romei

La Roma ajungi cel mai simplu cu avionul. Din Bucureşti ai trei variante low-cost (Wizz Air, Ryanair, Blue Air) şi două curse de linie (Tarom, Allitalia). În provincie, spre Roma se zboară din Târgu Mureş, Cluj Napoca, Timişoara (toate cu Wizz Air), respectiv Bacău şi Iaşi (cu Blue Air).

Vei ateriza pe unul dintre cele două aeroporturi importante ale oraşului. Dacă alegi Wizz sau Ryanair, vei poposi pe Ciampino (la 12 km în sudul Romei), iar cu Tarom, Allitalia sau Blue Air, vei „intra” în Roma prin aeroportul principal, Fiumicino (la 35 km în vestul oraşului).

Cum ajungi de pe Fiumicino în Roma:

  • cu taxiul – cea mai scumpă opţiune – maşinile albe, inscripţionate Roma capitale – cca. 50 de euro până în centrul oraşului;
  • cu trenul – cea mai rapidă opţiuneLeonardo Express ajunge în 30 de minute de la aeroport în Stazione Termini, gara principală a Romei- 14 euro / dacă ai cazare în cartierul Trastevere, trenul FL1 este alegerea ta – 8 euro;
  • cu autobuzul – cea mai ieftină opţiuneTerravision este una din cele mai celebre firme de autobuz, iar cu rezervare online biletul costă doar 4 euro. În funcţie de trafic, se ajunge în cca. 1 oră la Termini (opresc şi în Vatican). Găsiţi destule autobuze la ieşirea din aeroport, cel mai important este să întrebaţi cât costă (nu ar trebui să daţi mai mult de 6-7 euro la faţa locului) şi în ce direcţie merg.

Biletele de tren se cumpără, după caz, din aeroport sau din gară (de la ghişeele şi automatele Trenitalia sau de la unele chioşcuri de ziare) şi se compostează înainte de urcarea în tren, la aparatele din gară (compostarea se face către stânga). 

Cum ajungi de pe Ciampino în Roma:

  • cu taxiul – mai ieftin decât de pe Fiumicino, circa 30 de euro până în oraş;
  • cu autobuzul – cea mai sigură şi eficientă metodăTerravision are aceleaşi preţuri ca din Fiumicino. SIT şi Contral sunt alte două companii la care costă 4 euro biletul.

Transportul public în Roma

În Roma îţi recomand să te plimbi foarte mult pe jos, dar dacă vrei să ajungi cât mai repede dintr-o parte a oraşului în cealaltă, ai la dispoziţie următoarele variante:

  • metroul: sunt două linii principale, A (portocaliu) şi B (albastru), care se intersectează la Termini. Pe linia A se ajunge la Fontana di Trevi, Piazza di Sapgna şi în Vatican, iar linia B duce la Colosseum. Program: 5:30 – 23:30 (până la 1:30 vineri şi sâmbătă);
  • autobuzele şi tramvaiele acoperă întreg oraşul. Program: 5:30 – 00:00 (sunt şi 25 de linii de noapte).

Principalul operator de transport public din Roma, ATAC (Azienda per i Trasporti Autoferrotranviari del Comune di Roma), propune mai multe tipuri de bilete şi pass-uri (lista completă aici), dar cele mai utile pentru turişti sunt următoarele:

  • 1 călătorie – valid 100 minute – 1,5 euro
  • 24 ore – 7 euro
  • 48 ore – 12,5 euro
  • 72 ore – 18 euro
  • 7 zile – 24 euro

Ce vezi în Roma

Cu siguranţă nu vei “bifa” toate obiectivele turistice de la prima vizită. Şi nici nu trebuie să faci asta. A vedea Roma înseamnă a te pierde printre tarabele din Campo de Fiori într-o sâmbătă dimineaţă, a savura un gelato când te plimbi de-a lungul lui Circo Massimo sau a bea o doză de Peroni pe Treptele Spaniole. Fiecare moment este o experienţă. Cât despre monumente, nu îţi fă griji, vor veni ele la tine. :-) Iată câteva dintre cele cu care Roma se mândreşte cel mai mult.

Cu bilet de intrare:
  • Colloseum, Forumul Roman, Dealul Palatin – 12 euro/ 7 euro redus – Fosta arenă a gladiatorilor construită de Vespasian în urmă cu peste 2000 de ani se vizitează împreună cu ruinele Forumului Roman, fosta perlă a lumii antice, şi cu dealul Palatin, de unde se spune că Remus şi Romulus ar fi fost salvaţi de lupoaică. :-)
  • Muzeele Capitoline – 9,5 euro/ 7,5 euro redus – construite în 1471, sunt cele mai vechi muzee din lume. Printre operele de artă din interior se găseşte şi “Lupoaica capitolină”, sculptură de bronz din secolul al V-lea.
  • Muzeele Vaticanului – 16 euro/ 8 euro redus/ gratuit în ultima duminică a fiecărei luni – “Casa” Capelei Sixtine găzduieşte colecţii impresionante de artă din întreaga lume. Pe mine m-au fascinat Muzeul Egiptean, Galeria Hărţilor şi Camerele lui Rafael.
  • Castelul Sant Angelo – 10 euro/ 5 euro redus – fostul mausoleu al împăratului Hadrian, convertit ulterior în fortăreaţă papală, este legat de oraşul Vatican printr-un pasaj secret.

colloseum_roma

Gratuit:

  • Basilica San Pietro – construită pe locul mormântului Sfântului Petru, este cea mai importantă biserică a lumii catolice. Găzduieşte Pieta lui Michelangeo şi baldachinul lui Bernini. De asemenea, faimosul ei dom a fost proiectat tot de Michelangelo.
  • Pantheon – fostul templu păgân este cel mai bine conservat monument al Romei Antice. Înăuntrul lui se găsesc mormintele artistului Rafael şi ale regilor Vittorio Emanuelle II şi Umberto I.
  • Fontana di Trevi – cea mai celebră fântână italiană, captată în numeroase filme, de la Roman Holiday la To Rome with Love.

roma_basilica_san_pietro

La tot pasul te întâmpină pieţe şi biserici care mai de care mai încărcate de istorie. Piazza di Spagna, Piazza del Poppolo, Piazza Navona sunt locuri în care să “simţi” oraşul, iar în Santa Maria del Poppolo, Santa Maria Maggiore, San Giovanni in Laterano, San Pietro in Vincoli sau San Clemente merită să îţi clăteşti ochii.

Roma Pass, prietenul tău în Roma

Sunt mai multe carduri turistice în Roma, dar cel pe care l-am folosit şi pe care vi-l recomand dacă staţi cel puţin trei nopţi în Roma este Roma Pass. Cardul vine însoţit de o hartă a oraşului şi este în două formate:

  • 48 ore – 28 euro – acces nelimitat la transportul public, acces gratuit la un muzeu din listă, discount-uri şi oferte speciale.
  • 72 ore – 36 euro – acces nelimitat la transportul public, acces grauit la două muzee din listă, discount-uri şi oferte speciale.

Colloseum (cu Forumul Roman şi Dealul Palatin), Castelul Sant Angelo şi Muzeele Capitoline sunt trei din muzeele pe care le puteţi alege dacă aveţi un Roma Pass. Bonus, există linii speciale pentru utilizatorii Roma Pass la intrarea în muzee, ceea ce este un avantaj, în special dacă vorbim de Colloseum.

Unde stăm în Roma?

Când vine vorba despre cazarea în Roma, variantele sunt nenumărate. Fie că stai în Trastevere, în centrul istoric, pe lângă gara Termini sau în apropiere de Vatican, totul depinde de bugetul tău şi de perioada în care vrei să călătoreşti. Roma este mai aglomerată şi mai scumpă începând cu luna iunie, dar trebuie să reţineţi că italienii pleacă în concediu în iulie şi august (multe restaurante bune pot fi închise în această perioadă). Preţurile scad în perioada iernii, între decembrie şi februarie.

În general, cu 70-80 euro pe noapte poţi închiria un apartament foarte ok în Roma. Îţi stau la dispoziţie airbnb.com, venere.com sau booking.com. Noi am ales un bed & breakfast, “In the center you too”, de pe Via Emanuelle Filiberto 50, situat la 4 minute de mers pe jos de staţiile de metrou Vittorio Emanuele şi Manzoni (magistrala roşie).

Ce mâncăm în Roma?

Pastele sunt la loc de cinste în bucătăria romană. În Cetatea Eternă nu trebuie ratate tradiţionalele spaghetti alla Carbonara (ou, guanciale şi/sau pancetta, piper şi Pecorino Romano), bucatini all’Amatriciana (sos de roşii, guanciale, Pecorino Romano) sau spaghetti cacio e pepe (Pecorino Romano şi piper). În unele trattorii din oraş veţi vedea pastele amestecate în “roţi” de Pecorino Romano, pentru a se împrieteni cât mai bine cu brânza maturată.

Dacă vrei să mănânci bine în Roma, urmează sfatul clasic şi îndepărtează-te de atracţiile turistice şi de străzile centrale. Sunt nenumărate osterii şi trattorii autentice cu mâncare excelentă şi preţuri decente “ascunse” de ochii turiştilor. Preferata noastră este Trattoria Vecchia Roma, de lângă staţia de metrou Vitorio Emanuele, unde o porţie de bucatini all’Amatriciana flambate costă 9,5 euro. Ţine minte că în Roma, localurile sunt deschise la prânz între 12:00 şi 14:00-15:00, iar seara, între 19:00 şi 23:00, iar unele dintre ele pot fi închise fie duminică, fie luni.

Şi pentru că nicio vizită într-un oraş italian nu este completă fără un gelato, îţi recomand să dai o fugă şi până la Palazzo del Freddo Giovanni Fassi. A fost fondată în 1880, se spune că este cea mai veche gelaterie din Italia, era preferata nemţilor în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, iar printre cei care îi erau clienţi fideli în acea perioadă se numărau Benito Mussolini, regele Vittorio Emanuelle al III-lea şi Adolf Hitler. În zilele noastre, este foarte apreciată de sud-coreeni, prin urmare singurul Fassi din afara Romei este la Seul. :-)

gelateria_fassi_roma

Roma este, fără doar şi poate, cel mai vibrant oraş italian pe care l-am vizitat. Te va copleşi cu fiecare monument care îţi iese în cale şi te va încânta cu fiecare porţie fierbinte de paste. Te va asimila în mulţimea de turişti din timpul zilei, dar te va face să te îndrăgosteşti de străzile linştite de după lăsarea nopţii. Este un oraş pe care îl vei îndrăgi cu siguranţă, iar din momentul în care vei arunca prima monedă în Fontana di Trevi, vei şti că trebuie să te întorci. :-)

Semnatura-Catalin