Un sandviș poate părea banal la prima vedere. Dar te asigur că la prima îmbucătură, sandvișurile bine făcute îți pot dezvălui foarte multe despre oameni și locuri. Doar este un exponat de bază al culturii street food de pe întreg Globul.

Istoria sandvișului, așa cum îl numim astăzi, începe prin anii 1700. Un anume John Montague, al patrulea conte de Sandwich (oraș britanic din regiunea Kent), mare amator de jocuri de cărți, ar fi cerut să i se aducă o bucată de carne feliată, între două felii de pâine, în așa fel încât să poată fi mâncată cu o singură mână. Cealaltă mână îi rămânea liberă pentru cărți, evident. Prietenii lui au început să ceară feluri de mâncare “ca al lui Sandwich” și astfel termenul a devenit popular.

Cum spuneam, un sandviș îți poate dezvălui secretele unei culturi. Nu de puține ori ni s-a întâmplat să savurăm sandvișuri delicioase, mai mult sau mai puțin tradiționale, în călătoriile noastre, dar 10 dintre ele ne-au rămas într-adevăr în minte.

Banh Mi de la Banh Mi Makers (Praga)

În Praga, la Dlouha 39, nu departe de centrul turistic, se intră într-un pasaj gourmet, care găzduiește peste 10 bistro-uri și shop-uri food related. Unul dintre ele este Banh Mi Makers, un local mic, cochet, cu circa 15 locuri, unde gătesc doar vietnamezi (v-am spus că sunt a treia minoritate din Cehia, nu?). După cum îi spune și numele, specialitatea casei este Banh Mi-ul, tradiționalul sandviș vietnamez. Bagheta este caldă și pufoasă, coriandrul, morcovii și castraveții din plin, iar carnea o poți alege. Noi am optat pentru porc și rață și nu am regretat.

banh_mi_praga

Prego de la Os Jeronimos (Lisabona)

Later edit: restaurantul apare Permanently Closed pe Google.

Când ajungi în Belem pentru a vizita Mânăstirea Jeronimos, nu uita să faci o oprire şi la Os Jeronimos, locul unde găseşti probabil cel mai bun prego din oraş. Bolo do caco, pâinea tradiţională din Madeira, unt şi friptură suculentă de vită, tăiată subţire şi friptă rapid. Match made in heaven. Tot aici găseşti mâncare tradiţională şi peşte gătit super proaspăt. Enjoy!

prego_lisabona

Sandviș cu ton de la Sea Me Peixaria Moderna (Lisabona)

Food court-ul din Mercado da Ribeira, cea mai mare piață a Lisabonei, situată vizavi de gara Cais do Sodre, ar trebui să fie un model de urmat pentru mulți. Aici i-am găsit pe cei de la Sea Me Peixaria Moderna, oameni specializați în pește, care fac un fusion între bucătăria japoneză și cea portugheză. Am mâncat la ei un un sandviș cu pâine neagră ca tăciunele, în care era ”împachetat” un steak sănătos de ton, cu maioneză din plin. A fost un sandviș care ne-a rmarcat și cu siguranță una dintre cele mai bune fripturi mâncate vreodată. Musai să adaugi și o stridie proaspătă lângă.

sandvis_ton_lisabona

Francesinha de la Marlene Vieira (Lisabona)

Rămânem în Mercado da Ribeira și mergem la standul lui Marlene Vieira, una dintre figurile emblematice ale bucătăriei din Lisabona. Nu prea credem că ai cu ce să dai greș din meniul ei, dar îți recomandăm Francesinha, un preparat care în mod normal își are originea mai la nord, în Porto. Este un sandviș cu pâine, friptură de vită și ceva șuncă afumată, peste care se așterne brânză și un ou ochi. Totul este acoperit de un sos gros pe bază de supă, roșii și bere.

francesinha

chips

Burger ud de la Kizilkayalar (Istanbul)

Cunoscut şi sub numele de “Islak burger” sau sandvişul pe care l-am mâncat în fiecare dimineaţă pe parcursul celor 8 zile petrecute în Istanbul. Îl găseşti în Piaţa Taksim, exact pe colţ, la celebrii Kizilkayalar. Take care, să intri chiar la ei căci doar acolo vei găsi the real deal. Burgerii uzi pregătiţi de “vecinii” lor nu sunt chiar ce trebuie, ci doar o imitaţie a originalului. :-)

istanbul_kizilkayalar

Balik Ekmek din Eminonu (Istanbul)

Tot în Istanbul, dar de data aceasta, peste podul Galata, în portul Eminonu, găsim unul dintre cele mai bune sandvişuri din lume. După ce l-am gustat, ne e foarte clar că oricine ar trebui să ajungă acolo măcar o dată în viaţă. Conţine macrou fript, ceapă şi salată proaspătă şi este servit direct pe o barcă ancorată acolo. Cumpără şi un pahar cu varză murată din acelaşi loc. Merg de minune împreună. Balik Ekmek este o experienţă în sine, nu doar datorită gustului, ci şi prin prisma vibe-ului locului. În weekend, mii de oameni se adună în Eminonu pentru a savura celebrul sandviş. Hai, ai luat biletele de avion?! :-)

balik_ekmek

Doner Kebab de la Karadeniz Pide ve Doner Salonu (Istanbul)

Karadeniz Pide ve Doner Salonu e un loc mic din Istanbul, unde Asim Usta serveşte doner-ul său imens şi celebru, de mai bine de 35 de ani. Îl poţi savura la farfurie, în lipie sau în aluatul tradiţional pentru pide aşa cum am făcut şi noi. Localul se află în cartierul Beşiktas (nu e greu de ajuns aici). Mergi acolo în jurul orei 11 dacă vrei să eviţi coada. Nu uita că după ce se termină carnea, localul se închide. :-) Chiar dacă prinzi aglomeraţie, aşteaptă cu răbdare până îţi vine rândul şi comandă şi un ayran proaspăt, de casă. Ne vei mulţumi!

karadeniz_pide

karadenizpide

Lampredotto de la Lorenzo Nigro (Florența)

lampredotto-678x1024

Lampredotto este una dintre mândriile Florenței și foarte rar îl vei găsi în afara orașului. Este un sandviș cu stomac de vită (în termeni populari îi spunem cheag), care a stat la fiert cu roșii, ceapă, țelină și pătrunjel. Chifla unui lampredotto trebuie să fie pufoasă în interior și crocantă la exterior. În Florența, noi am mâncat lampredotto la Lorenzo Nigro, în food center-ul din Mercato Centrale. Am optat pentru varianta picantă, cu salsa verde.

Panini cu porchetta de la Academia del Panino (Torino)

sandvis_torino

Dacă ai vreun drum prin Torino, merită să mănânci un panini la Accademia del Panino (și să bei o bere la Open Baladin, dar asta e altă poveste). Localul se află la doi pași de Mole Antoneliana, cel mai faimos monument din oraș, deci nu ai cum să îl ratezi. Sandvișurile vin în 4 variante (elementari, medie, superiori, club) și în mai bine de 30 de combinații. Una memorabilă a fost porchetta cu roșii proaspete, grana padano și salsa roșie. Merge la fix cu un pahar de vin sau o bere artizanală. :-)

Sandvișul cu porc copt în unt de la Bistro de l’Arte (Brașov)

sandvis_bistro_del_arte

Bistro de l’Arte este unul dintre locurile în care ne simțim ca acasă și nu îl ratăm niciodată când trecem prin Brașov. Oana și echipa ei au multe chestii delicioase în meniu, fie că ne referim la faimoasa supă de ceapă sau unul din cele mai bune Aperol Spritz-uri din țară. Dar când vine vorba de sandvișuri, alegerea noastră este cel cu porc copt în unt, brânză, sosuri făcute în casă, servit alături de o salată cu varză dulce cu sos de maioneză și smântână. O masă completă, ce să mai. Nu îl găsești tot timpul în meniul lor, dar dacă dai de el, e un must try. :-)