turnul_cu_stejari

Vinuri, dealuri, roadtrip cu maşina, sate desprinse din poveşti, Under the Tuscan Sun. La asta mă gândeam când vorbeam despre Toscana, înainte de a ajunge în zonă. :-) Am cunoscut o mică parte din Toscana (Pisa, Lucca, Florenţa), o Toscana urbană, dar cu un farmec aparte şi cu destule lucruri de făcut cât să îţi ocupe câteva zile bune. Din experienţa noastră am selectat 10 lucruri pe care ai putea să le faci, între urcarea în Domul din Florenţa şi pozele din faţa turnului din Pisa. :-)

1. Să bei berea locală. În ultimii ani, competiţia dintre bere artizanală şi vin a devenit din ce în ce mai acerbă în Toscana şi în Italia, în general. În momentul de faţă, în regiune există peste 60 de microberării, care produc băuturi comparabile cu cele din SUA, Anglia sau Belgia. Dacă poposiți în Pisa și aveți poftă de o bere bună, mergeți în La Torre del Luppolo, singurul magazin specializat din oraș. Proprietarii, Alessandro și Francesco, vor fi bucuroși să vă ghideze printre berile locale. Nu uitați să întrebați de Bruton (berărie din provincia Lucca).

bere_italia

2. Să te plimbi cu trenul. Toscanii au o reţea de trenuri foarte bine pusă la punct. Din Pisa, care este și unul dintre cele mai importante hub-uri aeriene low-cost din regiune, puteţi ajunge foarte uşor către Lucca, Empoli, Viareggio, Grosetto, Livorno sau Florenţa. Arezzo şi Siena sunt şi ele uşor accesibile. 

3. Să mănânci tortelli luchesse. Citeam într-un articol din New York Times că poţi spune multe despre bogăţiile unei regiuni italiene prin prisma tipului de paste dominant. Astfel, pastele galbene, cu mult ou, simbolizau bogăţia. Localnicii din Lucca, negustori vestiţi, sunt printre puţinii toscani care făceau pastele cu ou. Astfel s-au născut tortelli lucchese, asemănătoare cu ravioli, umplute cu carne tocată şi peste care se pune ragu. Noi am mâncat tortelli la Vispa Teresa (Lucca).

tortelli_luchese

4. Să iei prânzul la Trattoria Mario. O altă bijuterie a bucătăriei toscane este bistecca alla fiorentina, originară din Florenţa, un T-bone de 1-1,2 kg făcut “medium rare”. Localncii de la poalele Domului spun că cea mai bună din oraş se găseşte la Trattoria Mario. I-am călcat şi noi pragul şi putem confirma că este o experienţă de neuitat. Ţineţi cont că restaurantul este deschis de luni până sâmbătă, doar între 12:00 şi 15:30, spaţiul este foarte mic şi veţi împărţi masa cu alţi clienţi.

bistecca_alla_fiorentina

5. Să te bucuri de Piazzale Michelangelo. Ştiţi acele poze clasice de pe Google în care apare Domul din Florenţa? Majoritatea sunt făcute din Piazzale Michelangelo, cel mai frumos punct de panoramă al oraşului. Cum veniţi dinspre Dom, traversaţi Arno pe Ponte alle Grazie şi începeţi să urcaţi. Priveliştea din piaţă merită tot efortul!

piazza_michelangelo

6. Să admiri fluviul Arno. Arno este el însuşi un simbol al Toscanei. Izvorăşte din Falterona şi se varsă în Marea Liguriană, traversând unele dintre cele mai frumoase oraşe din regiune: Florenţa, Pisa, Empoli şi Arezzo. Cel mai celebru pod care îl trece este florentinul Ponte Vecchio, înțesat cu nenumărate magazine de bijuterii, dar nouă ne-a plăcut foarte mult şi pe Ponte di Mezzo din Pisa.

arno_florenta

7. Să cunoşti oamenii din Toscana. Nu ştim dacă ni s-a întâmplat doar nouă, dar toscanii ni s-au părut cei mai ospitalieri şi prietenoşi italieni pe care i-am cunoscut. De la Romeo, tipul care ne-a închiriat apartamentul din Pisa, la barmanii din locurile în care am poposit pentru o bere şi până la italianca în vârstă care ne-a servit la Trattoria Mario, toţi erau numai un zâmbet, fie că le vorbeai sau nu limba. Cine ştie, o fi ceva în aer. :-)

8. Să te urci în turnul cu stejari. Turnul Guingi, construit în anii 1300 de familia al cărei nume îl poartă, este simbolul orăşelului Lucca. Pe lângă faptul că îţi oferă o privelişte impresionantă asupra oraşului fortificat, de la o înălţime de 44 de metri, în vârful turnului se află nu mai puţin de şapte stejari, sub care poţi zăbovi puţin în zilele călduroase. Vei avea nevoie, după ce vei urca cele 230 de trepte până acolo.

turnul_cu_stejari_lucca

9. Să te bucuri de viaţa de noapte din Pisa. Am ajuns în Pisa într-o noapte de sâmbătă, în martie 2015, şi am găsit străzile pline de oameni care stăteau la o bere sau un gelato, în ciuda frigului de afară. Fiind un oraş studenţesc, Pisa petrece până târziu în noapte în weekend-uri şi are destule cluburi şi baruri cărora merită să le treci pragul. De regulă, “acţiunea” începe la nord de Arno, din Piazza Garibaldi şi continuă pe Borgo Stretto şi pe străzile adiacente.

10. Să savurezi un lampredotto. În Florenţa, acest sandviş cu stomac de vită (cheag, în termeni populari) este un monument în sine. :-) Carnea fierbe alături de roşii, ceapă, ţelină şi pătrunjel, după care este aşezată pe o chiflă crocantă şi condimentată bine cu sare, piper şi ce-i vine bucătarului la îndemână. În Mercato Centrale din Florenţa, am mâncat varianta cu salsa verde. Foarte picantă, vă zic. Cu toate astea, localnicii recomandă să mergeţi la ghereta lui Sergio Pollini de pe Borgo La Croce.

lampredotto

Semnatura-Catalin